2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A vezető brit szupermarketek üzemanyag-árrései több mint kétszeresére nőttek az ukrajnai háború kezdete óta - derül ki egy új kutatásból.

A RAC üzemanyag árfigyelő (olyan, mint nálunk a holtankoljak.hu) szerint míg 2022 februárjában a Tesco, a Sainsbury's, az Asda és a Morrisons átlagosan 4,7 penny/literes jövedelmet ért el az üzemanyageladásokon, addig ez azóta literenként mintegy 10 pennyre nőtt.

Ehhez képest a szupermarketek árrése egy liter üzemanyagon 2016-ban 2,3 penny volt, 2019-ben pedig 6 penny.

A biztosítótársaságok Fuel Watch 2022-es adatai azt is mutatják, hogy az élelmiszerboltok átlagosan 15 penny árrést értek el a gázolajon, mivel a nagykereskedelmi ár jelentősen visszaesett, majd ezt nem adták át teljes mértékben a sofőröknek.

Simon Williams, az RAC üzemanyagügyi szóvivője elmondta: "A hírek szerint az alacsonyabb üzemanyagárak voltak az egyik fő oka annak, hogy az infláció a múlt hónapban 7,9 százalékra csökkent, adataink azonban egyértelműen azt mutatják, hogy ez még alacsonyabb is lehetett volna, ha a szupermarketek az alacsonyabb nagykereskedelmi költségekkel összhangban csökkentették volna a töltőállomások árait." - írja a Grocery Gazette.

Kérek egy kiló krumplitm két liter tejet, három zsemlét meg 15 liter 95-öst. Fotó: Depositphotos
Kérek egy kiló krumplitm két liter tejet, három zsemlét meg 15 liter 95-öst. Fotó: Depositphotos

Elmondta, hogy a Big 4 szupermarket "jelentősen profitált az ukrajnai háború kitörése okozta drámai nagykereskedelmi piaci ingadozásokból".

Mindez azt követően történt, hogy a Versenypiaci Hatóság (CMA) e hónap elején közzétett jelentésében megállapította, hogy az Egyesült Királyság négy nagy szupermarket tulajdonában lévő benzinkútjánál üzemanyagot beszerző gépjárművezetők tavaly 900 millió fontot fizettek többet az üzemanyagért, mivel a kiskereskedők megemelték a haszonkulcsukat.

A CMA ennek eredményeképpen önkéntes rendszert hozott létre, arra kéri a szupermarketeket, hogy tegyék közzé az üzemanyagárakra vonatkozó információikat, hogy a vásárlók jobban összehasonlíthassák a helyi árakat.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat 881 millió eurót keresett rajtunk a Danone
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 13:16
A Danone bevétele a negyedik negyedévben és a teljes tavalyi évben egyaránt nőtt összehasonlítható alapon - közölte a francia élelmiszeripari konszern csütörtökön.
Vállalat Csoda, hogy ilyen körülmények között Lewis Hamilton Forma 1-es csapatot váltott?
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 11:33
Csökkent a Mercedes-Benz Group negyedéves nyeresége.
Vállalat Már kezdjük érteni, miért érdemes az alumni közösséget építeni
PR | 2024. február 21. 09:57
A tény, hogy a legtöbb hazai gazdasági szakember a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) vagy annak egyik jogelődintézményben végzett, nagyon erős kapcsolatot jelent az intézmény és az üzleti szféra között – véli a BGE üzleti partnerségért és alumni kapcsolatokért felelős vezetője. Vértesy Eszter szerint nálunk még csak alakulóban vannak azok a rendkívül erős és tartós közösségek, amelyeknek az angolszász országokban nagy hagyományuk van. Pedig ezek komoly előnyöket is hordoznak, például a kapcsolatépítés vagy a szakmai fejlődés lehetőségét. A február végi BGE Alumni Festen BGE-s alumnik, ma már sikeres vállalkozók és üzleti szakemberek osztják meg saját tapasztalataikat a sikerhez vezető útról. A beszélgetésből az is kiderül, miként értékeli fel a személyes kapcsolatokat az online tér előretörése.
Vállalat Megmentheti Zelenszkijt az európai hadiipari óriás
Mester Nándor | 2024. február 19. 15:09
Harcskocsijavító gyárán kívül egy nagy lőszergyártó üzemet is épít a német Rheinmetall Ukrajnában. A hatalmas vállalat otthon is létrehoz egy új üzemet amerikai partnerei kiszolgálására, ezenkívül romániai cégfelvásárlással is terjeszkedik Európában. 
Vállalat Azonnali vizsgálatot rendelt és önfeljelentett a VW
Privátbankár.hu | 2024. február 18. 09:11
Kínos helyzetbe került a Volkswagen, mert nem fordított kellő figyelmet beszállítói láncára, pontosabban egyik szállítójának beszállítójára, amelyről kiderült, hogy termékei nem kívánatosak az USA-ban.
Vállalat Most örülhet igazán, akinek van DIGI-előfizetése
Privátbankár.hu | 2024. február 17. 09:28
Egy felmérés szerint idehaza e távközlési cég vezetékes hálózata a leggyorsabb.
Vállalat A Cascóval is trüközött egy nagy biztosító, repült a bírság
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 09:48
Odacsaptak Matolcsy Györgyék a CIG Pannóniának is, számos jogsértést tártak fel az ellenőrök.
Vállalat Kemény számokat közölt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 06:31
Van terület, ahol 57 százalékot esett az éves eredmény 2023-ban.
Vállalat Nagy étvágya lett a japán cégeknek
Privátbankár.hu | 2024. február 12. 14:08
Tavaly 36 milliárd dollárért vásároltak fel amerikai vállatokat.
Vállalat Kigyulladt egy uniós atomerőmű, le kellett állítani
Privátbankár.hu | 2024. február 11. 08:01
Franciaországban leállították az ország nyugati részén fekvő chinoni atomerőmű két reaktorát, miután tűz ütött ki a létesítményben - közölte az EDF áramszolgáltató vállalat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG