3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Összefog a benzinkút-hálózatokkal, közben több nagyvárosban is új egységeket nyit.

Bejött a McDonald’s számítása azzal, hogy 2023 nyarán, tehát már bőven a háború kezdete után, megnyitotta az első olyan ukrajnai éttermét, ami egy autópálya mentén működő üzemanyagtöltő állomás mellett van. Az M06-os Kijev-Csop útvonalon, Zsitomir város térségében lévő hamburgeres egység forgalma szépen növekszik, nyilván ezen a hosszú útvonalon továbbiak is elférnek, hiszen most nagyon gyatra a felhozatal, legfeljebb kisebb büfék várják az utazókat.

Már nagyon várták az ukránok az eredeti hamburgert a benzinkutak mellett is
Már nagyon várták az ukránok az eredeti hamburgert a benzinkutak mellett is
Fotó: McDonald's

Ez az üzleti modell már régen bevált, Magyarországon is van rá példa, de városainkon belül is megfigyelhető, hogy a gyorskiszolgáló láncok (a Burger King és a KFC is) előszeretettel telepednek a benzinkutak mellé, mert ott mindig nagy a gépkocsiforgalom, s az utasok közül sokan látogatják ezeket az éttermeket.

Vitalij Stefaruk, a világcég ukrajnai üzletfejlesztési igazgatója azt mondta az Interfax Ukraine hírügynökségnek, hogy idén néhány nagyobb ukrajnai város közelében és azon belül is szeretnének újabb éttermeket nyitni, ezen kívül folyamatosan tanulmányozzák, hogy a következő években melyik fontosabb autópályát érdemes úgymond meghódítani. Azt is mondta, hogy nem kötnek kizárólagos szerződést egyetlen nagy benzinkút-hálózattal sem.

Egyelőre a WOG lánccal és a KLO hálózattal van együttműködés, de utóbbival csak városon belül, az autópályák mentén nem. Odesszában az egyik OKKO benzinkút mellett már építik az első ottani éttermet, de az a belváros közelében lesz.

A McDonald’s 1997-ben nyitotta meg az első ukrajnai éttermét, az a fővárosban működik a központi vásárcsarnok közelében. Kijevben most a főpályaudvar melletti egység felújítását készítik elő, ezen kívül Lvivben az ottani főpályaudvar közelében szeretnének építeni egy nagyobb egységet. Odesszában és Dnyipro városában már működnek ilyenek a helyi pályaudvaroknál.

Az orosz invázió kezdete, vagyis 2022. február vége után pár hónapig zárva voltak az éttermek, majd szeptemberben lassan elkezdtek újra működni. Jelenleg 24 városban összesen 109 étterme van a világcégnek, ebből 101 fogad vendégeket. A vállalat eddig 225 millió dollárt költött ukrajnai hálózatának felépítésére és működtetésére.

A háborús 2022-es év annak ellenére viszonylag jól sikerült a cégnek, hogy kiesett hat és fél hónap. A háború előtti, 2021-es évben még mintegy 11 milliárd hrivnya (1 hrivnya=9,17 forint) volt az értékesítésből származó árbevétele, a háború első évében viszont csak 3,26 milliárd hrivnya jött be. Ám mivel az üzemeltetési költségei is nagyon visszaestek, a tiszta profitja a 2021-es évhez képest nagyon jól mutatott: 2,08 milliárd hrivnyát tett ki a 2021-es 1,01 milliárd hrivnya után.

Tavaly az ország nyugati és középső részén biztosan megnőtt a bevétel, hiszen milliók települtek át ezekbe a megyékbe a harcok által leginkább sújtott keleti és déli országrészekből. A kiskereskedelem egésze megérezte ezt, s ezen belül az étteremhálózatoknak is jól jött a pluszforgalom. Az Ukrajnában működő McDonald's éttermek tavalyi adatait később teszik közzé.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Szilárdabb lett a Market minősítése
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 16:55
A Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódó éves felülvizsgálat során a Market Építő Zrt. BB-(Stabil) kibocsátói minősítését megerősítette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megbízott Scope Ratings GmbH. - közölte a Market Építő Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) oldalán hétfőn.
Vállalat Sok dolgozónak itt a vég egy közeli autógyárban
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 15:57
Leépít az egyik legnagyobb romániai autóipari cég, a Leoni Besztercén.
Vállalat Válságállóak a magyar kkv-k, de még tanulniuk kell
Natív tartalom | 2024. július 22. 11:32
Az elmúlt évek válságai után a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások most a kilábalás korszakát tapasztalhatják. A vállalkozóknak nem szabad kizárólag a vissza nem térítendő támogatásokra alapozniuk, emiatt nélkülözhetetlen az alapos szemléletváltás a közeljövőben. Ezt megerősíti, hogy az Európai Unió támogatási struktúrájában is változások történtek, emellett a különböző ESG előírások miatt is szükséges a további edukáció a vállalati szektorban.
Vállalat Az Embraer leányvállalata bemutatta repülő taxijának prototípusát
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 13:59
Az elektromos repülőgépeket gyártó Eve először mutatta be a repülő taxi prototípusát. A brazil vállalat célja, hogy 2026-ra megszerezze a tanúsítványokat és a jármű szolgálatba lépjen.
Vállalat Hoppá! Leszállította alaptőkéjét az Opus Global Nyrt.
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 16:33
Mi állhat e döntés mögött?
Vállalat A hőségben sokat érhet a Wiz: a Google anyacége gigabevásárlásra készül
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:57
A Google anyavállalata, az Alphabet előrehaladott tárgyalásokat folytat a Wiz nevű kiberbiztonsági startup felvásárlásáról, mintegy 23 milliárd dollárért.
Vállalat A szakértő szerint hosszú távú tervezés szükséges a kkv-k számára
Natív tartalom | 2024. július 16. 08:53
Az elmúlt évek nehézségei után 2024-ben a gazdasági mutatók ismét javulást mutatnak, azonban az EU-ban már érezhető a forrásszűkülés, kevesebb lesz a vissza nem térítendő támogatás. A finanszírozási környezet változása mellett az ESG-követelmények is egyre szigorúbbak a vállalkozások számára. Mindezek következtében a kkv-k számára a hosszú távú tervezés egy különösen kiemelt feladat.
Vállalat Hitelezési lendület: mire számíthatnak a vállalkozások 2024-ben?
Natív tartalom | 2024. július 16. 08:34
2023-ban a gazdasági környezet, különösen a kamatok alakulása jelentősen hatott a hitelezési struktúrára. A vállalati hitelezés lendülete mérséklődött, sok cég az államilag támogatott hitel- és garanciaprogramokhoz fordult. Idén úgy tűnik, hogy a vállalati hitelpiac élénkülhet, bár a kkv-szektorban továbbra is nagy az érdeklődés a támogatási programok iránt – hangzott el a Garantiqa támogatásával elindult Cégkassza Podcast első adásában.
Vállalat Eldőlt: egy kolozsvári banké lesz az OTP Románia
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:16
Jóváhagyta a bukaresti versenyhivatal az OTP Románia felvásárlását - írja az economedia.ro az intézmény közleménye alapján.
Vállalat Vajon mikor derül ki, Rogán Antal kire bízza a kórházi patikák kiszervezését?
Kormos Olga | 2024. július 15. 11:45
Annak árnyékában pillantottunk rá a legnagyobb patikaláncok tavalyi évére, hogy a kormány bármikor bejelentheti a kórházi gyógyszertárak kiszervezésére létrehozott projekttársaság megalakulását. A szakma értetlenül áll a változtatás előtt, de közben a patikák most sem panaszkodhatnak az elmúlt évükre. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG