3p

A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.

Jelentős lépést tett a Waberer’s Csoport stratégiájának megvalósítása során, miután sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Az MDI fő tevékenységei közé tartozik a disztribúció, a közúti fuvarozás és a raktározás, így jól illeszkedik a magyar logisztikai óriás portfóliójába, és hatékonyan támogatja a Waberer’s stratégiai célját, hogy a régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává váljon - számol be a cégcsoport lapunknak küldött sajtóközleménye.

Sikeresen lezárta a Waberer’s Csoport a tavaly októberben bejelentett szerb akvizícióját, így a magyar logisztikai óriás tulajdonába került az MD International (MDI) többségi, 55 százalékos tulajdonrésze, míg a fennmaradó 45 százalékos részesedés megvásárlására opciót szerzett. A tranzakció stratégiai jelentőségét mutatja, hogy az 1997-ben alapított MDI a szerb FMCG disztribúciós piac meghatározó szereplője, fő tevékenysége a belföldi (szerb) disztribúció, a közúti fuvarozás (főként a kereskedelmi láncokhoz történő kiszállítás végrehajtása kisteherautókkal és furgonokkal) és raktározás. Az MDI erős pozícióját mutatja, hogy jellemzően 10-20 éves együttműködései vannak multinacionális és helyi FMCG partnerekkel, az általa birtokolt, kedvező lokációjú földterület pedig ideális további raktárfejlesztéshez. A vállalat közel 300 főt alkalmaz, logisztikai központjai Belgrádban, Nišben, Újvidéken és Čačakban vannak összesen közel 10 ezer négyzetméteres raktárterülettel. Előzetes adatok alapján a szerb vállalat 2023-as árbevétele 55 millió, EBIT-je 2 millió euró, míg adózott eredménye 1,8 millió euró volt.

Továbbra is együttműködnek

A tranzakcióról szóló szerződés értelmében a Waberer’s és az MDI – immáron – kisebbségi tulajdonosai megállapodtak, hogy további fejlesztésekben és beruházásokban is együttműködnek. Ezek közül kiemelkedik az MDI-ből most kivált vállalat, melyben a Waberer’s részesedése jelenleg jelképes, és Belgrádhoz közeli, logisztikai szempontból kiváló lokációjú földterületet birtokol. A tervek szerint a mindösszesen 8,5 hektáros területen a Waberer’s közös, 20-25 ezer négyzetméteres raktárfejlesztést valósít meg az MDI kisebbségi tulajdonosaival, és amennyiben erre az építési engedélyt megkapja, akkor 55 százalékos tulajdonrésznek megfelelő tőkét juttat a társaságba. Az új logisztikai központ alapja lehet a további növekedésnek, és a még hatékonyabb logisztikai operációnak.

Barna Zsolt, a Waberer’s International Nyrt. elnök-vezérigazgatója az akvizíció zárásakor elmondta, hogy

a Csoport tavaly bemutatott stratégiáját organikus fejlesztések, illetve beruházások és akvizíciók kombinációjával kívánják elérni. Az MDI többségi tulajdonrészének felvásárlása hatékonyan támogatja ezen célokat és a második jelentős akvizíció a sorban a vasúti logisztika területén meghatározó pozíciójú magyar PSP Csoport után. A Waberer’s elkötelezett a további növekedés mellett, célja, hogy 2027-re a kelet-európai régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává váljon, így további regionális akvizíciók lehetőségét is vizsgálja.

A stratégia végrehajtása során a Waberer’s kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra, és a logisztikai szolgáltatások fejlesztése mellett a vasúti és intermodális szállítás arányának növelésével bővíti zöld szolgáltatásait, valamint zöld beruházásokkal és energiahatékonysági intézkedésekkel csökkenti a károsanyag-kibocsátást.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Megszállják Lengyelországot az ukrán vállalkozások
Mester Nándor | 2024. május 25. 14:02
Sok szolgáltató lát üzleti lehetőséget a szomszédos országban, közben folyamatosan növekszik a lakásvásárló ukránok száma is.
Vállalat Hazai fejlesztések segítik a felületkezelési ipart
Natív tartalom | 2024. május 24. 09:47
Pár éve még 90 százalékos volt a kézierő mértéke a felületkezelési szegmensben – hívja fel a figyelmet sajtóközleményében a Kematechnik Innomontage Kft. (KI-Group). A fejlesztő és felületkezelési gyártósorokat előállító vállalkozás vezetője, Bognár Péter kifejtette, hogy pár év alatt jutottunk el oda, hogy már alap tartozéknak számítanak az ipar 4.0-ás fejlesztések. A magyar cég a General Electric, a Bosch, a Grundfos, az Arago Csoport, a BKK, a MÁV és a Stadler számára is szállít, éves bevétele meghaladta a 8,5 millió eurót.
Vállalat A Microsoft emirátusi üzlete kulcstechnológiát szivárogtat a kínaikanak?
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:26
Egy amerikai republikánus kongresszusi képviselő arra figyelmeztet, hogy a Microsoft és az emirátusi G42 cég üzlete mesterséges intelligencia technológiát szivárogtathat ki harmadik országnak, akár Kínának is.
Vállalat Méretes bírságot szabott ki Brüsszel, fizethetnek az amerikaiak
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:40
Az amerikai cégóriás megsértette a versenyszabályokat.
Vállalat Esett az Alteo bevétele
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 15:49
Az Alteo Nyrt. konszolidált árbevétele az első negyedévben meghaladta a 26,6 milliárd forintot az előző év azonos időszakában elért 36 milliárd forintot követően, a 26 százalékos csökkenést elsősorban a szignifikánsan alacsonyabb energiapiaci árkörnyezet okozta a hő- és villamosenergia-termelés szegmensben - közölte az energetikai szolgáltató- és kereskedővállalat.
Vállalat Lavinát indíthat el az egyik legmenőbb divatmárka csődje
Elek Lenke | 2024. május 21. 14:48
A Covidot és az ukrajnai háborút ma is megérzi a divatipar, több nagy nemzetközi márka jelentett a közelmúltban csődöt. A hongkongi tőzsdén jegyzett Esprit csoport szintén a csőd szélén táncol. Hét németországi vállalatuk nem tudja kifizetni a számláit, és fizetésképtelenséget jelentettek be.
Vállalat A tengeri szállítási problémák visszafogták az AutoWallis nagykereskedelmi járműeladásait
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 11:17
Az AutoWallis nagykereskedelmi üzletága által értékesített járművek száma elsősorban bázishatások és a tengeri szállítások nehézségei miatt csökkent az első negyedévben, így árbevétele 89 milliárd forintra csökkent, míg EBITDA-ja 4,8 milliárd forint lett.
Vállalat Nincs ok a panaszra: jól ment a Waberer's
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 16:37
Szép kis növekedést jelentett a vállalat. 
Vállalat Összeugrott az EU és a Facebook anyacége, mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 14:28
Jogszabályt sérthetett a Meta, most vizsgálódnak.
Vállalat Hiábavaló Matolcsy György unokatestvéreinek igyekezete?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 11:11
A Szemerey-testvérek tulajdonában lévő Pécsi Sörfőzde két évnyi veszteség után lett nyereséges, ám még így is több milliárd hiányzik a cégből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG