<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Egy rövid mondat a kormányrendeletben: vendéglátó üzletben tartózkodni tilos. A falusi kiskocsmától a luxusétteremig mindennek be kell zárnia szombattól.

A kormány által bejelentett kijárási korlátozások része, hogy március 28-tól április 11-ig vendéglátó üzletben tartózkodni tilos. Ez rengeteg vendéglátó üzlet bezárását jelentheti. Ez pedig hatalmas munkanélküliséget okozhat. A vendéglátó üzlet fogalma ugyanis nagyon tág.

Orbán Viktor miniszterelnök még március 16-án jelentette be, hogy az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig lehetnek nyitva. Szombattól viszont minden vendéglátó üzlet bezárhat. A megjelent rendeletet úgy lehet értelmezni, hogy nem csak az éttermek, hanem sörözők, kocsmák, cukrászdák, borozók, presszók, bisztrók, teázók, munkahelyi éttermek, gyors- és önkiszolgáló éttermek, pecsenyesütők is készülhetnek a bezárásra. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

Értelmezésünk szerint tehát legalább két hétig a falusi kocsmától a luxusétteremig minden bezárhat vagy csak elvitelre dolgozhatnak a konyhákban. Tehát elvitelre lehet rendelni, de helyben nem lehet fogyasztani. Például Budapest egyik legnépszerűbb cukrászdája, a Daubner cukrászda nyitva marad, de csak elvitelre lehet vásárolni. A legtöbben eddig is így vásároltak itt, és szinte kilógott a sor vége az üzletből, ami egy járvány közepén nem biztos, hogy ajánlott. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete is a kormányrendelet értelmezésénél tart, de folyamatosan hívják őket a sörözők.

KSH tavaly nyári adatai szerint az országban összesen 51,5 ezer volt a vendéglátóhelyek száma. A vendéglátó üzletek száma 2010-2018 között közel 4 ezerrel csökkent. Alapvetően a kereskedelmi vendéglátóhelyek száma lett kevesebb, ugyanis a munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátó üzletek száma nőtt.

Nehéz megmondani, hogy a vendéglátásban hány ember dolgozik. Szintén a KSH tavaly nyári helyzetjelentésében szerepel: a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágban 2018-ban 180 ezer főt foglalkoztattak (2/3-ukat a vendéglátásban), amely a nemzetgazdaság egészéhez viszonyítva 4 százalékot tett ki. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója viszont legutóbb azt mondta: több mint 400 ezer ember dolgozik a magyarországi turizmusban. A vendéglátásban az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2018-ban 195 ezer forint volt, így jelentős megtakarításaik aligha lehetnek. A dolgozók jelentős része, mintegy negyede ráadásul szakképzetlen.

Eddig hiány volt

Az ágazatban amúgy az elmúlt időszakban a munkaerő-hiány volt jellemző, szinte minden étterem, söröző pincért, szakácsot keresett. Most viszont soha nem látott munkanélküliség következhet az ágazatban. Így már érthető, hogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter miért beszélt arról csütörtökön: már márciusban is 30-40 ezer állás megszűnik. Áprilisban és májusban pedig szerinte tömegessé válik a munkanélküliség az országban, százezres nagyságrendre lehet számítani. A kormány célja pedig az, hogy a koronavírus-járvány után mindenki három hónap alatt újra találjon állást, ezért nem hosszabbítják meg egyelőre az álláskeresési járadék idejét.

A lapunk által megkeresett éttermek már arról számoltak be, hogy szombattól bezárnak. A Balaton egyik legjobb étterme, a balatonszemesi Kistücsök március 16-tól csak délután 15 óráig volt nyitva. Szombaton azonban bezárnak, de kidolgozták az ételeik kiszállításának feltételeit a régióban.

A legtöbb étterem már az elmúlt napokban szintén átállt a házhozszállításra, amiket vagy a WOLT alkalmazással vagy a Netpincer.hu-val lehet elérni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Egzotikus szállásokat építene a Lupánál Gerendai Károly
Wéber Balázs | 2021. július 23. 05:37
Hosszabb távon egy különleges szállás- és egy új gasztróprojekttel bővítené meglévő portfólióját Gerendai Károly – erről maga az üzletember beszélt lapcsoportunk Klasszis Klubjának találkozóján. Kitért arra is, hogy jelenleg lasszóval is alig lehet munkaerőt fogni, kevés a vendég, áremelés pedig szóba sem jöhet. Gerendai Károly általában hajlik az oltások kötelezővé tételére, ugyanakkor szerinte a vendéglátás nem veszélyesebb ilyen szempontból, mint sok más iparág.
Vállalat Covid és a vendéglátóipar - vendégünk: Gerendai Károly
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 15:57
Klasszis Klub rendezvényünk fő témája ezúttal a vendéglátóipar túlélése. Kövesse az eseményünket online!
Vállalat Soros György és Bill Gates is beszáll a koronateszt-bizniszbe
MTI | 2021. július 22. 13:58
Az üzletemberek alapítványai Covid-teszteket gyártó vállalatot vásárolnának fel. Céljuk az lenne, hogy olcsó teszteket dobjanak piacra, és hogy segítsék Latin-Amerika, Ázsia, Afrika és Óceánia szegény országait.
Vállalat A székelyföldi feldolgozóipar fejlesztésére is született egy magántőkealap
MTI | 2021. július 22. 12:02
A jegyzett tőkéje 7 millió euró.
Vállalat Mennyit lehet egy óra fizikai munkával keresni? Lassan kúsznak felfelé a bérek
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 07:05
A második negyedévben átlépte az 1400 forintos szintet a fizikai átlagórabér. A középvezetők bére gyorsabb tempóban emelkedik.
Vállalat Óriási beruházásra készül a Hell Energy
Király Béla | 2021. július 21. 15:46
A Scope Ratings által végzett minősítés alapján a Hell Energy Kft. B+ besorolást kapott, ami megnyitja az utat a vállalat előtt egy újabb, a Növekedési Kötvényprogram keretében végzett kötvénykibocsátáshoz. A vállalat ebből egy nagyszabású, 80 milliárdos beruházást valósítana meg.
Vállalat Meredeken csökken a külföldi érdekeltségű cégek aránya Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. július 21. 15:25
2013 óta több mint 10 százalékot csökkent a nemzetközi érdekeltségű társas vállalkozások aránya a milliárdos cégek körében hazánkban.
Vállalat A GVH eljárást indított egy nagy, közép-magyarországi kavicsbányász cég ellen
MTI | 2021. július 21. 11:28
Erőfölénnyel való visszaélést gyanítanak.
Vállalat Pegasus-ügy: megszorongatnák az Apple-t is
Király Béla | 2021. július 20. 16:00
A magyar ellenzéki politikusokat, újságírókat, civil szervezetek munkatársait is érintő megfigyelési botrány kapcsán több szakértő felveti az Apple felelősségét is. Szerintük ugyanis – mint azt a mostani eset is bizonyítja - az iOS nem elég biztonságos, amit tetéz az, hogy az Apple nem mutat nyitottságot a hibák javítására, illetve a megoldás kapcsán a kooperációra.
Vállalat A szakszervezetek érdekegyeztetést követelnek a kötelező oltásokról
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 15:28
A Magyar Szakszervezeti Szövetséget megdöbbentette Parragh László felvetése, mely szerint jogszabályi szinten kötelezővé kellene tenni egyes munkakörökben a dolgozók beoltását.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos