BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2020. március 29. 06:07

Egy rövid mondat a kormányrendeletben: vendéglátó üzletben tartózkodni tilos. A falusi kiskocsmától a luxusétteremig mindennek be kell zárnia szombattól.

A kormány által bejelentett kijárási korlátozások része, hogy március 28-tól április 11-ig vendéglátó üzletben tartózkodni tilos. Ez rengeteg vendéglátó üzlet bezárását jelentheti. Ez pedig hatalmas munkanélküliséget okozhat. A vendéglátó üzlet fogalma ugyanis nagyon tág.

Orbán Viktor miniszterelnök még március 16-án jelentette be, hogy az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig lehetnek nyitva. Szombattól viszont minden vendéglátó üzlet bezárhat. A megjelent rendeletet úgy lehet értelmezni, hogy nem csak az éttermek, hanem sörözők, kocsmák, cukrászdák, borozók, presszók, bisztrók, teázók, munkahelyi éttermek, gyors- és önkiszolgáló éttermek, pecsenyesütők is készülhetnek a bezárásra. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

Értelmezésünk szerint tehát legalább két hétig a falusi kocsmától a luxusétteremig minden bezárhat vagy csak elvitelre dolgozhatnak a konyhákban. Tehát elvitelre lehet rendelni, de helyben nem lehet fogyasztani. Például Budapest egyik legnépszerűbb cukrászdája, a Daubner cukrászda nyitva marad, de csak elvitelre lehet vásárolni. A legtöbben eddig is így vásároltak itt, és szinte kilógott a sor vége az üzletből, ami egy járvány közepén nem biztos, hogy ajánlott. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete is a kormányrendelet értelmezésénél tart, de folyamatosan hívják őket a sörözők.

KSH tavaly nyári adatai szerint az országban összesen 51,5 ezer volt a vendéglátóhelyek száma. A vendéglátó üzletek száma 2010-2018 között közel 4 ezerrel csökkent. Alapvetően a kereskedelmi vendéglátóhelyek száma lett kevesebb, ugyanis a munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátó üzletek száma nőtt.

Nehéz megmondani, hogy a vendéglátásban hány ember dolgozik. Szintén a KSH tavaly nyári helyzetjelentésében szerepel: a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágban 2018-ban 180 ezer főt foglalkoztattak (2/3-ukat a vendéglátásban), amely a nemzetgazdaság egészéhez viszonyítva 4 százalékot tett ki. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója viszont legutóbb azt mondta: több mint 400 ezer ember dolgozik a magyarországi turizmusban. A vendéglátásban az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2018-ban 195 ezer forint volt, így jelentős megtakarításaik aligha lehetnek. A dolgozók jelentős része, mintegy negyede ráadásul szakképzetlen.

Eddig hiány volt

Az ágazatban amúgy az elmúlt időszakban a munkaerő-hiány volt jellemző, szinte minden étterem, söröző pincért, szakácsot keresett. Most viszont soha nem látott munkanélküliség következhet az ágazatban. Így már érthető, hogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter miért beszélt arról csütörtökön: már márciusban is 30-40 ezer állás megszűnik. Áprilisban és májusban pedig szerinte tömegessé válik a munkanélküliség az országban, százezres nagyságrendre lehet számítani. A kormány célja pedig az, hogy a koronavírus-járvány után mindenki három hónap alatt újra találjon állást, ezért nem hosszabbítják meg egyelőre az álláskeresési járadék idejét.

A lapunk által megkeresett éttermek már arról számoltak be, hogy szombattól bezárnak. A Balaton egyik legjobb étterme, a balatonszemesi Kistücsök március 16-tól csak délután 15 óráig volt nyitva. Szombaton azonban bezárnak, de kidolgozták az ételeik kiszállításának feltételeit a régióban.

A legtöbb étterem már az elmúlt napokban szintén átállt a házhozszállításra, amiket vagy a WOLT alkalmazással vagy a Netpincer.hu-val lehet elérni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat A mai nap is Jászai Gellérté
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 09:05
970 milliós munkát nyert a 4iG.
Vállalat Miniszteri jóváhagyás nélkül nem szerezhet magyar cégben külföldi részesedést
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 06:17
Év végéig a belgazdaságért felelős miniszter döntése szükséges ahhoz, hogy külföldi szereplő magyar stratégiai vállalatban szerezzen tulajdonrészt. 
Vállalat Megszületett az alku: komoly támogatást kap a bajba jutott légitársaság
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 21:57
Megállapodott a német kormány és a Lufthansa egy 9 milliárd euró értékű mentőcsomagról, amely segít megbirkózni a legnagyobb német légitársaságnak a koronavírus-járvány által okozott súlyos veszteséggel.
Vállalat Közbeszerzést nyert a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 19:19
A tőzsde honlapján tették közzé a közbeszerzési eljárásról szóló hírt.
Vállalat A Mercedes a teljes magyarországi nyereségét kiveszi osztalékként
Csabai Károly | 2020. május 25. 17:01
Ez közel 95,6 millió eurót jelent, köszönhetően annak, hogy a stuttgarti autógyár itteni érdekeltsége csaknem 7 százalékkal több profitot termelt 2019-ben, mint egy évvel korábban.
Vállalat Megjöttek a számok: így áll a hazai lízingpiac
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:35
Összesen 146 milliárd forintos kihelyezéssel zárta az első negyedévet a magyar lízingpiac, ami 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől.
Vállalat Százmilliárdos osztalékot vettek ki a magyar Opel-gyárból
Gáspár András | 2020. május 23. 06:04
Tovább csökkent a magyarországi Opel-gyár árbevétele és az alkalmazottak létszáma is 2019-ben a társaság friss beszámolója szerint. Az adózott nyereség viszont több mint kétszeresére nőtt - így is elmarad azonban a korábbi évek szintjétől. A német anyacég 203 millió eurót nem pénzben, 80 millió eurót pedig pénzben vett ki a magyar társaságból osztalék formájában. Aztán jött a világjárvány.
Vállalat A második műszak indítására készül a Suzuki
MTI | 2020. május 22. 17:34
A Magyar Suzuki Zrt. felkészül arra, hogy az európai autópiac az év végéig felocsúdik a koronavírus-járvány okozta sokkból, ezért őrzi kapacitásait, és mintegy 400 fő toborzásával megkezdte a dolgozói létszám helyreállítását, hogy június 29-én újraindíthassa a második műszakot is a termelésben - mondták el a cég vezetői pénteken, online sajtóbeszélgetésen.
Vállalat Óriási leépítés jön a Nissannál
MTI | 2020. május 22. 11:12
20 ezer dolgozót küldenek el, elsősorban Európában és egyes fejlődő régiókban, a koronavírus hatására beszakadt eladások miatt.
Vállalat Előbb-utóbb a Budapest Bank is csatlakozhat az MKB-Takarékbank pároshoz
Csabai Károly | 2020. május 21. 20:25
A több mint két éve, 2018 februárjában nyilvánosságra került elképzelés egy szuperbank létrehozásáról ugyanis az előre megírt forgatókönyv szerint halad. Eszerint jelentette be a piaci berkekben „ellen-OTP”-ként aposztrofált majdani intézmény három leendő tagjából kettő, a Takarék Csoport és az MKB Bank azon szándékukat, hogy egyesülnének egymással. Hozzájuk csatlakozik majd a Budapest Bank (BB), ez a lépés továbbra sem került le a napirendről, legfeljebb annak időpontja kérdéses.
hírlevél