Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egy rövid mondat a kormányrendeletben: vendéglátó üzletben tartózkodni tilos. A falusi kiskocsmától a luxusétteremig mindennek be kell zárnia szombattól.

A kormány által bejelentett kijárási korlátozások része, hogy március 28-tól április 11-ig vendéglátó üzletben tartózkodni tilos. Ez rengeteg vendéglátó üzlet bezárását jelentheti. Ez pedig hatalmas munkanélküliséget okozhat. A vendéglátó üzlet fogalma ugyanis nagyon tág.

Orbán Viktor miniszterelnök még március 16-án jelentette be, hogy az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig lehetnek nyitva. Szombattól viszont minden vendéglátó üzlet bezárhat. A megjelent rendeletet úgy lehet értelmezni, hogy nem csak az éttermek, hanem sörözők, kocsmák, cukrászdák, borozók, presszók, bisztrók, teázók, munkahelyi éttermek, gyors- és önkiszolgáló éttermek, pecsenyesütők is készülhetnek a bezárásra. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

Értelmezésünk szerint tehát legalább két hétig a falusi kocsmától a luxusétteremig minden bezárhat vagy csak elvitelre dolgozhatnak a konyhákban. Tehát elvitelre lehet rendelni, de helyben nem lehet fogyasztani. Például Budapest egyik legnépszerűbb cukrászdája, a Daubner cukrászda nyitva marad, de csak elvitelre lehet vásárolni. A legtöbben eddig is így vásároltak itt, és szinte kilógott a sor vége az üzletből, ami egy járvány közepén nem biztos, hogy ajánlott. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete is a kormányrendelet értelmezésénél tart, de folyamatosan hívják őket a sörözők.

KSH tavaly nyári adatai szerint az országban összesen 51,5 ezer volt a vendéglátóhelyek száma. A vendéglátó üzletek száma 2010-2018 között közel 4 ezerrel csökkent. Alapvetően a kereskedelmi vendéglátóhelyek száma lett kevesebb, ugyanis a munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátó üzletek száma nőtt.

Nehéz megmondani, hogy a vendéglátásban hány ember dolgozik. Szintén a KSH tavaly nyári helyzetjelentésében szerepel: a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágban 2018-ban 180 ezer főt foglalkoztattak (2/3-ukat a vendéglátásban), amely a nemzetgazdaság egészéhez viszonyítva 4 százalékot tett ki. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója viszont legutóbb azt mondta: több mint 400 ezer ember dolgozik a magyarországi turizmusban. A vendéglátásban az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2018-ban 195 ezer forint volt, így jelentős megtakarításaik aligha lehetnek. A dolgozók jelentős része, mintegy negyede ráadásul szakképzetlen.

Eddig hiány volt

Az ágazatban amúgy az elmúlt időszakban a munkaerő-hiány volt jellemző, szinte minden étterem, söröző pincért, szakácsot keresett. Most viszont soha nem látott munkanélküliség következhet az ágazatban. Így már érthető, hogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter miért beszélt arról csütörtökön: már márciusban is 30-40 ezer állás megszűnik. Áprilisban és májusban pedig szerinte tömegessé válik a munkanélküliség az országban, százezres nagyságrendre lehet számítani. A kormány célja pedig az, hogy a koronavírus-járvány után mindenki három hónap alatt újra találjon állást, ezért nem hosszabbítják meg egyelőre az álláskeresési járadék idejét.

A lapunk által megkeresett éttermek már arról számoltak be, hogy szombattól bezárnak. A Balaton egyik legjobb étterme, a balatonszemesi Kistücsök március 16-tól csak délután 15 óráig volt nyitva. Szombaton azonban bezárnak, de kidolgozták az ételeik kiszállításának feltételeit a régióban.

A legtöbb étterem már az elmúlt napokban szintén átállt a házhozszállításra, amiket vagy a WOLT alkalmazással vagy a Netpincer.hu-val lehet elérni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Mészáros Lőrinc szállodalánca mindkét hullámban behúzta a kormányzati támogatásokat
Vég Márton | 2021. január 23. 16:07
A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc a koronavírus-járvány első hullámakor leépítette a dolgozóinak közel a felét, majd kapott 17,7 milliárd forint állami támogatást a szállodái felújítására. A második hullámnál már elbocsátási-tilalom volt a támogatás feltétele, járt is a kormányzati segítség.
Vállalat Dől a közpénz a TV2 Csoporthoz
Privátbankár.hu | 2021. január 23. 10:30
Több mint 20 milliárdnyi közpénzt kapott tavaly a TV2 Csoport.
Vállalat Nehéz helyzetben a vendéglátósok – többen a mai napig nem kapták meg a bértámogatást
Székely Sarolta - Valkai Nikoletta | 2021. január 21. 19:19
Szerkesztőségünk több forrásból is úgy értesült, hogy a vendéglátósok közül többen vannak olyanok, akik a mai napig nem kapták meg a kérvényezett bértámogatást. Pedig a papírokkal is rendben volt minden és a kérelmet is befogadta a hatóság. Az ipartestület szerint sem szórványos esetről van szó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium viszont hallgat.
Vállalat Közel négymilliárd forinttal emelték a Leisztinger-cégbirodalom bázisának tőkéjét
Baka F. Zoltán | 2021. január 21. 16:28
A Domestore tőkéje ezzel 17,5 milliárd forintra emelkedett.
Vállalat Egyre inkább úgy tűnik, 4 százalékkal fog nőni a minimálbér
Valkai Nikoletta | 2021. január 20. 14:16
Elhúzódó egyeztetés után ma sem született végső megállapodás az idei legkisebb bérekről. Készül viszont egy megegyezéstervezet, benne 4 százalékos emeléssel. 
Vállalat A győri Audit is elérte a globális csiphiány
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 12:11
A kecskeméti Mercedesszel szemben náluk nem lesz leállás, de két héten keresztül csak egy műszakban folytatják a gyártást.
Vállalat Alig indult újra a gyártás a kecskeméti Mercedesnél, megint le kell állni
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:05
Őket is elérte a globális félvezető-hiány. Egy hónap szünet után vasárnap éjjel kezdődött újra a termelés, de most újabb tíz nap leállás jön.
Vállalat A miniszterelnök barátai most a Citadellát újíthatják fel
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 10:10
20 milliárd forintos megbízást jelent mindez a miniszterelnök barátai kezében lévő cégeknek.
Vállalat 19 milliárdért újítják fel a Lánchidat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 19. 07:46
Hosszas vajúdás után lezárult a felújításra kiírt tender.
Vállalat "Megtaláltuk az utunkat a borkészítésben" – Schieber Anita borról, alkotásról és üzletről
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 15:59
Egy szokatlanul barátságtalan időjárással megvert évben, nehéz évjáratban indult útjára tíz évvel ezelőtt a Schieber Pincészet, a kezdeti nehézségek azonban így sem tudták elvenni a kedvet a továbbiaktól. Schieber Anita és férje, Schieber Markus tudatos technológia-fejlesztési lépésekkel, elhivatottsággal, tapasztalatszerzéssel vágott neki a megmérettetésnek, amely a borbarátok kegyeiért zajlik. A tudatos beruházások, a minőségre törekvés és a küldetéstudat meghozta az eredményeket is. A Schieber borok több rangos díjat elhoztak már, Schieber Anita mégis arra a legbüszkébb, hogy a szekszárdi borvidék messze földön híres borászokból álló mezőnye tavaly a borvidék legjobbjának választotta a Tabu kékfrankost.
Friss
hírlevél