BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2020. március 28. 06:31

Egy ideje már benne volt a levegőben, hogy komolyabb kijárási korlátozásokat fognak bevezetni Magyarországon – ez Orbán Viktor péntek reggeli bejelentése után valósággá vált.

Járókelő maszkban a Kossuth Lajos utcában Budapesten 2020. március 16-án. MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Közlönyben is megjelent rendelet szerint március 28. és április 11. között két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el, az idősek és a fiatalok külön idősávban mehetnek majd vásárolni, és az éttermekben csak elvitelre lehet majd ételt rendelni. A rendelet további részleteiről ebben a cikkünkben olvashat. >>>

A most bevezetett intézkedéseknek alapvetően az a célja, hogy rávegye a magyarokat arra, hogyha nincsen fontos dolguk, akkor inkább maradjanak otthon. Azt a rendelet nem szabályozza, hogy kinek helyileg hol kell átvészelnie ezt az időszakot, azaz például az albérletben lakó, de hivatalosan más lakcímre bejelentkezetteknek emiatt nem kell aggódnia.

Mire kell figyelni, hogyha mégis az utcára megyünk?

Az egyik legfontosabb szabály az elkövetkező két hétben a nyilvános helyen egymástól 1,5 méteres távolság betartása lesz, amelyet minden helyzetben, így például a tömegközlekedésen is tartani kell majd. Szintén nagy változást jelent az, hogy délelőtt 9 és 12 óra között csak a 65 éven felüliek mehetnek a boltokba, gyógyszertárakba, drogériákba, piacokra, azaz ebben az időszakban a fiatalabbaknak ezeket el kell kerülnie.

Nem kell igazolás a munkához

Kijárási korlátozás idején nem kell külön igazolás ahhoz, hogy bemenjünk dolgozni, ahogy ez az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján elhangzott, újságírói kérdésre válaszul.

A nem-létfontosságú üzletekben az eddigi délután három óráig tartó nyitva tartás ugyan elméletileg továbbra is érvényes, az azonban a rendeletből nem derült ki egyértelműen, hogy például az, aki az elkövetkező hetekben, mondjuk venne egy szekrényt egy bútorboltban, pontosan milyen feltételek mellett teheti meg mindezt.

Az utcára ún. „alapos indokkal” lehet kilépni, amelybe a gyakorlatban azért viszonylag sok minden belefér. Lehet futni, sétálni, parkban edzeni, amíg a 1,5 méteres távolságot betartva történik mindez, és ugyanez érvényes a kutyasétáltatásra is. De alapos indoknak számít még egyebek mellett:

  • a munkához szükséges alapanyagok (pl. építőanyag) beszerzése,
  • a pszichológusok és pszichiáterek látogatása, valamint például a gyógytorna,
  • a szűkkörű esküvő és temetés,
  • az állateledel vásárlás és az állatkórház,
  • a tankolás és a dohányboltban történő vásárlás,
  • valamint a fodrászat és a manikűr is.

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni?

A fodrászat és a manikűr ugyan átcsúszott az „alapos indokok” szűrőjén, viszont más szépségápolási és wellness-szolgáltatást nem említ a kormányrendelet – igaz, a konditermek, szoláriumok és egyéb edzések egyébként is gyakorlatilag teljesen leálltak.

Szigorítások jönnek a vendéglátás terén is, hiszen ezentúl csak elvitelre lehet kérni az éttermekben és cukrászdákban, így a barátokkal történő kocsmázásról és sütizésről szintén le kell mondanunk.

Április 11-ig ez lesz

A március 28-ával életbe lépett intézkedések előreláthatóan két hétig tartanak majd, de azt már a rádióinterjúban is jelezte Orbán Viktor, hogy szükségszerűen készen állnak arra, hogy meghosszabbítsák az intézkedéseket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: itt van az új ágykapacitás-számítás!
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:10
A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, mert megtagadták tőlük a közadatokat, Szél Bernadettnek viszont sikerült kiszámolnia a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára felkerült statisztikákból azt, hogy kinek van igaza az ágykapacitásokat illetően. 
Makro / Külgazdaság Elmaradt az izgalom az MNB-nél
Csabai Károly | 2020. május 26. 16:51
Merthogy a mai szeánszon a hazai jegybankárok a piaci várakozásoknak megfelelően nemcsak, hogy nem változtattak a kamatszinteken, hanem ezúttal új bejelentést sem tettek. A következő, június 23-ára ütemezett ülés azért lehet izgalmasabb, mert akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait, amelyet sajtótájékoztatón kommentálhatnak az MNB illetékesei.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: a költségvetés a magyar önkormányzati szektor csődjét jelenti
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 15:14
Meglehetősen pesszimista nyilatkozatot tett a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a kormánynak az elmúlt hetekben az önkormányzatok ellen folytatott küzdelme a jövő évi költségvetésben is visszaköszön.
Makro / Külgazdaság Jövőre is készenlétben a kormány: hatalmas összeget szánnak munkanélküli segélyekre
Székely Sarolta | 2020. május 26. 14:46
Az elmúlt egy évtizedben nem költött annyit a kormány munkanélküli ellátásra, mint amennyit a 2021-es költségvetésbe épített be. Az előirányzat emelkedése azonban nemcsak a munkanélküliség növekedésével van párhuzamban.
hírlevél