3p

Egy ideje már benne volt a levegőben, hogy komolyabb kijárási korlátozásokat fognak bevezetni Magyarországon – ez Orbán Viktor péntek reggeli bejelentése után valósággá vált.

Járókelő maszkban a Kossuth Lajos utcában Budapesten 2020. március 16-án. MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Közlönyben is megjelent rendelet szerint március 28. és április 11. között két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el, az idősek és a fiatalok külön idősávban mehetnek majd vásárolni, és az éttermekben csak elvitelre lehet majd ételt rendelni. A rendelet további részleteiről ebben a cikkünkben olvashat. >>>

A most bevezetett intézkedéseknek alapvetően az a célja, hogy rávegye a magyarokat arra, hogyha nincsen fontos dolguk, akkor inkább maradjanak otthon. Azt a rendelet nem szabályozza, hogy kinek helyileg hol kell átvészelnie ezt az időszakot, azaz például az albérletben lakó, de hivatalosan más lakcímre bejelentkezetteknek emiatt nem kell aggódnia.

Mire kell figyelni, hogyha mégis az utcára megyünk?

Az egyik legfontosabb szabály az elkövetkező két hétben a nyilvános helyen egymástól 1,5 méteres távolság betartása lesz, amelyet minden helyzetben, így például a tömegközlekedésen is tartani kell majd. Szintén nagy változást jelent az, hogy délelőtt 9 és 12 óra között csak a 65 éven felüliek mehetnek a boltokba, gyógyszertárakba, drogériákba, piacokra, azaz ebben az időszakban a fiatalabbaknak ezeket el kell kerülnie.

Nem kell igazolás a munkához

Kijárási korlátozás idején nem kell külön igazolás ahhoz, hogy bemenjünk dolgozni, ahogy ez az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján elhangzott, újságírói kérdésre válaszul.

A nem-létfontosságú üzletekben az eddigi délután három óráig tartó nyitva tartás ugyan elméletileg továbbra is érvényes, az azonban a rendeletből nem derült ki egyértelműen, hogy például az, aki az elkövetkező hetekben, mondjuk venne egy szekrényt egy bútorboltban, pontosan milyen feltételek mellett teheti meg mindezt.

Az utcára ún. „alapos indokkal” lehet kilépni, amelybe a gyakorlatban azért viszonylag sok minden belefér. Lehet futni, sétálni, parkban edzeni, amíg a 1,5 méteres távolságot betartva történik mindez, és ugyanez érvényes a kutyasétáltatásra is. De alapos indoknak számít még egyebek mellett:

  • a munkához szükséges alapanyagok (pl. építőanyag) beszerzése,
  • a pszichológusok és pszichiáterek látogatása, valamint például a gyógytorna,
  • a szűkkörű esküvő és temetés,
  • az állateledel vásárlás és az állatkórház,
  • a tankolás és a dohányboltban történő vásárlás,
  • valamint a fodrászat és a manikűr is.

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni?

A fodrászat és a manikűr ugyan átcsúszott az „alapos indokok” szűrőjén, viszont más szépségápolási és wellness-szolgáltatást nem említ a kormányrendelet – igaz, a konditermek, szoláriumok és egyéb edzések egyébként is gyakorlatilag teljesen leálltak.

Szigorítások jönnek a vendéglátás terén is, hiszen ezentúl csak elvitelre lehet kérni az éttermekben és cukrászdákban, így a barátokkal történő kocsmázásról és sütizésről szintén le kell mondanunk.

Április 11-ig ez lesz

A március 28-ával életbe lépett intézkedések előreláthatóan két hétig tartanak majd, de azt már a rádióinterjúban is jelezte Orbán Viktor, hogy szükségszerűen készen állnak arra, hogy meghosszabbítsák az intézkedéseket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG