<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Az Európai Bizottság a héten közli azt a javaslatcsomagot, amely a megosztáson alapuló vállalkozások szabályozására vonatkozik.
Taxisok demonstrációja Budapesten, 2015. június 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Európai Bizottságtól érkezhet segítség az Ubernek és az AirBnb-nek. A sharing economy-n azaz a közösségi megosztáson alapuló vállalkozásokat ugyan a magyarok is előszeretettel használják, de az adóelkerülés miatt állami beavatkozást várnak például a budapesti taxisok, akik elérték: a kormány hajlandó lenne akár egy évre is betiltani az Ubert, az autósaiktól pedig három évre elvennék az autót.

A tagországok más és más módon kezelték az ügyet: míg a britek végül engedtek a cégnek, addig a franciáknál börtön jár az ilyen fuvarozásért. Az Európai Bizottság megelégelte ezt a fejetlenséget, és közös irányelv kidolgozásába kezdett, amelyet a héten mutatnak be a Financial Times értesülése szerint.

Az FT által közölt dokumentumok alapján például a betiltás csak "a végső megoldás" lehetne a nemzeti kormányok számára. Miközben sokkal megengedőbbé válna bizonyos kérdésekben Európa a reformáló techcégekkel szemben, addig más esetekben keményebb beavatkozást ígér: az Ubert sokszor kritizálják azért, mert hangoztatja, nincsenek alkalmazottaik, csak platformot szolgáltat. Ez viszont azt is jelent, hogy a cégnek nem kell semmilyen munkajogi és társadalmi kötelezettséget vállalnia a sofőrjeivel kapcsolatban. Az EU-s elv alapján viszont ez másképp lesz, bár a részletek egyelőre nem tisztázottak.

Mi lesz a lakáshotelekkel?

Az EB javaslata kiterjed az AirBnb lakásmegosztóra is, amely idehaza a lakásbérleti díjak teljes elszállását okozta. A cég  helyzet Németországban a legdurvább, ahol 100 000 euróra is büntethetik azokat, akik kiadják így a lakásukat. A bizottság javaslata ennél jóval engedékenyebb lesz: korlátoznák, hány napig lehet így kiadni a lakásokat és a szobákat.

Az Európai Bizottság a "csillagos" értékelésekkel sem elégedett, amelyet a felhasználók adhatnak a sofőröknek vagy a lakástulajoknak. Álláspontjuk szerint további adatokkal kellene igazolni, hogy megbízható-e a szolgáltatást nyújtó fél, amire jó okuk van, hiszen világszerte számolnak be erőszakos visszaélésekről például, ezeket a szolgáltatókat pedig nem lehet ezen rendszer alapján elsőre kiszűrni.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat 30 milliós bírságot kapott a Magyar Posta Biztosító
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 11:52
Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Biztosítóra, egyebek közt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások nyilvántartási rendszerében, az informatikai biztonság terén, a kiszervezésekben, a kárrendezésben, illetve az ügyféltájékoztatásban felmerült hiányosságok miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat A Garantiqa-val a válság ellen –Investment 2 hitelgarancia
PR | 2022. november 24. 09:30
Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kifejezetten ezen cégek problémáinak enyhítésére alkotta meg legújabb termékét.
Vállalat Nagy bajban a svájci bankóriás, a kezelt vagyon tizedét vonták ki az ügyfelek
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 13:56
A kezelt vagyon 10 százalékát vonták ki a gazdag ügyfelek, komoly veszteséggel számolnak a negyedik negyedévben.
Vállalat Bezuhant a világ harmadik legnagyobb mobilgyártójának nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 12:49
Közel 60 százalékkal esett vissza a Xiaomi nyeresége a harmadik negyedévben a most közölt adatok szerint.
Vállalat Hogyan veszítsünk el 100 milliárd dollárt? Elon Musk megmondja
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 10:29
A világ leggazdagabb embere, több mint 100 milliárd dollárral lett szegényebb az idén, de így sem aggódhat.
Vállalat Munkavédelem: forró volt a talaj idén nyáron
PR | 2022. november 21. 11:11
Az ellenőrzött vállalkozások többsége betartotta az előírásokat és munkabalesetből sem volt több a megszokottnál idén nyáron. Bár még mindig vannak extrém esetek, de összességében a munkáltatók betartják a munkavállalókat érintő és a megelőzést szolgáló előírásokat. Az edukációra a számok alapján továbbra is szükség van – derül ki a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztály statisztikáiból.
Vállalat Visszaállították Trump Twitter-fiókját, miközben alig maradt ember a cégnél
Privátbankár.hu | 2022. november 20. 09:43
Visszaállította Donald Trump előző amerikai elnök fiókját a Twitter internetes közösségi oldal üzemeltetője. Kérdés ugyanakkor, hogy mi lesz a vállalattal, hiszen amióta Elon Musk átvette a hatalmat a munkavállalók fele felmondott.
Vállalat A világ 50 legveszélyesebb vállalata - akik ma a világot irányítják
Elek Lenke | 2022. november 19. 15:06
A veszélynek, a károkozásnak, a bajnak, ezer arca van. De mitől lehet veszélyes egy világmárka, egy gigantikus multi, vagy egy zseniális feltaláló által garázscégből felépített informatikai óriás?
Vállalat Erősíti a raktározás szerepét az infláció és az alapanyaghiány
Márkázott tartalom | 2022. november 18. 14:01
Az elmúlt időszakban az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kapott a raktározás, ugyanis a mai bizonytalan gazdasági és piaci környezetben sokkal nehezebb biztosítani egy cég folyamatos, kiegyensúlyozott működését, mint néhány évvel ezelőtt. Az elszabadult infláció mellett az alapanyagok széles körének beszerzési nehézsége is elengedhetetlenné teszi, hogy egy biztonsági készlet álljon rendelkezésre. Akinek nincs a tulajdonában saját raktárterület, annak ahelyett, hogy sürgősen egy raktár kialakításába kezdene, érdemes számba vennie a rendelkezésre álló bérlési lehetőségeket.
Vállalat A turisztikai akcióterv bővítését kérik a fürdők
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 13:29
A Magyar Fürdőszövetség tett javaslatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG