2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A brit fapados légitársaság, az easyJet Plc szeptember végével záródott pénzügyi évében elért adózás előtti nyeresége némileg felülmúlta az elemzői várakozásokat, részben a bevételek 42 százalékos növekedésének, valamint az üzleti év második felében elért rekordmagas adózás előtti nyereségnek köszönhetően.

A vállalat arról számolt be kedden, hogy a szeptember végével zárult pénzügyi évben az adózás előtti nyeresége az elemzői várakozások átlagában szereplő 473 millió fontot kissé felülmúlva 476 millió font (1 font=438,47 forint) volt, szemben az egy évvel korábbi 3 millió font adózás előtti nyereséggel.

A korrigált adózás előtti nyereség 455 millió font lett az előző pénzügyi évben elért 178 millió font korrigált adózás előtti veszteséget követően.

Az éves összbevétel 42 százalékkal, 8,171 milliárd fontra nőtt, az utasbevétel 37 százalékkal, 5,221 milliárd fontra emelkedett.

Az easyJet 82,8 millió utast szállított a szeptember végéig tartó 12 hónapban, 19 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbi 69,7 milliót. A járatok kihasználtsága 86 százalékról 89 százalékra emelkedett.

Erős évet zárt a brit légitársaság. Fotó: Depositphotos
Erős évet zárt a brit légitársaság. Fotó: Depositphotos

Szeptember 30-án a cég flottája 336 repülőgépből állt, szemben az egy évvel korábbi 320 géppel.

A légitársaság arról is beszámolt, hogy bár a folyó 2024-es pénzügyi év kedvezően indult, októberben erőteljesen nőtt éves összehasonlításban a bevétel és a nyereség is, azonban az easyJet eredményeit is negatívan befolyásolja a közel-keleti konfliktus. Ennek következtében a vállalatvezetés várakozásai szerint az előző pénzügyi év első negyedévéhez hasonlóan adózás előtti veszteséggel zárulhat a folyó pénzügyi év első három hónapja. A folyó pénzügyi év egészére vonatkozóan ugyanakkor pozitívak az easyJet kilátásai.

A vállalat egyúttal azt is közölte, hogy figyelembe véve a szeptember végén zárult üzleti évben elért erős pénzügyi eredményeit és az easyJet likviditási helyzetét, 4,5 penny részvényenkénti osztalék kifizetésére tesz javaslatot éves közgyűlésén decemberben.

Az eredményekre pozitívan reagáltak a befektetők, az easyJet részvénye mintegy 3,4 százalékos pluszban állt a londoni értéktőzsdén kedden 12.45 óra körül. (MTI)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Csoda, hogy ilyen körülmények között Lewis Hamilton Forma 1-es csapatot váltott?
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 11:33
Csökkent a Mercedes-Benz Group negyedéves nyeresége.
Vállalat Már kezdjük érteni, miért érdemes az alumni közösséget építeni
PR | 2024. február 21. 09:57
A tény, hogy a legtöbb hazai gazdasági szakember a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) vagy annak egyik jogelődintézményben végzett, nagyon erős kapcsolatot jelent az intézmény és az üzleti szféra között – véli a BGE üzleti partnerségért és alumni kapcsolatokért felelős vezetője. Vértesy Eszter szerint nálunk még csak alakulóban vannak azok a rendkívül erős és tartós közösségek, amelyeknek az angolszász országokban nagy hagyományuk van. Pedig ezek komoly előnyöket is hordoznak, például a kapcsolatépítés vagy a szakmai fejlődés lehetőségét. A február végi BGE Alumni Festen BGE-s alumnik, ma már sikeres vállalkozók és üzleti szakemberek osztják meg saját tapasztalataikat a sikerhez vezető útról. A beszélgetésből az is kiderül, miként értékeli fel a személyes kapcsolatokat az online tér előretörése.
Vállalat Megmentheti Zelenszkijt az európai hadiipari óriás
Mester Nándor | 2024. február 19. 15:09
Harcskocsijavító gyárán kívül egy nagy lőszergyártó üzemet is épít a német Rheinmetall Ukrajnában. A hatalmas vállalat otthon is létrehoz egy új üzemet amerikai partnerei kiszolgálására, ezenkívül romániai cégfelvásárlással is terjeszkedik Európában. 
Vállalat Azonnali vizsgálatot rendelt és önfeljelentett a VW
Privátbankár.hu | 2024. február 18. 09:11
Kínos helyzetbe került a Volkswagen, mert nem fordított kellő figyelmet beszállítói láncára, pontosabban egyik szállítójának beszállítójára, amelyről kiderült, hogy termékei nem kívánatosak az USA-ban.
Vállalat Most örülhet igazán, akinek van DIGI-előfizetése
Privátbankár.hu | 2024. február 17. 09:28
Egy felmérés szerint idehaza e távközlési cég vezetékes hálózata a leggyorsabb.
Vállalat A Cascóval is trüközött egy nagy biztosító, repült a bírság
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 09:48
Odacsaptak Matolcsy Györgyék a CIG Pannóniának is, számos jogsértést tártak fel az ellenőrök.
Vállalat Kemény számokat közölt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 06:31
Van terület, ahol 57 százalékot esett az éves eredmény 2023-ban.
Vállalat Nagy étvágya lett a japán cégeknek
Privátbankár.hu | 2024. február 12. 14:08
Tavaly 36 milliárd dollárért vásároltak fel amerikai vállatokat.
Vállalat Kigyulladt egy uniós atomerőmű, le kellett állítani
Privátbankár.hu | 2024. február 11. 08:01
Franciaországban leállították az ország nyugati részén fekvő chinoni atomerőmű két reaktorát, miután tűz ütött ki a létesítményben - közölte az EDF áramszolgáltató vállalat.
Vállalat Lecsaptak Matolcsy Györgyék, a kockázatokkal van baj egy banknál
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 11:44
Több mint 50 millió forint a bírság.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG