<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egyre több sebből vérzik az amerikai telefongyártó. A telítődő piacok és a kínai versenytársak előretörése lefölözi a vállalat eredményeit, miközben három kontinensen áll bírák és politikusok kereszttüzében. A befektetők egyre bizalmatlanabbak, egyedül a szeptemberben érkező iPhone 7 ad reményre okot – csak győzzük kivárni addig.

Már második negyedéve zsinórban esett az Apple árbevétele, ez 42,36 milliárd dolláron alakult, ami 14,6 százalékkal marad el az előző évitől. Ez különösen fájó pont az amerikai gyártónak, mivel előzőleg 13 évig zsinórban csak nyereséget és bővülést könyvelhettek el, írja a Marketwatch. A gyártó negyedéves profitja több, mint negyedével 7,8 milliárd dollárra csökkent, az egy részvényre jutó eredmény 1,42 dollár lett. Az elemzők ennél valamivel rosszabb eredményt vártak a telefongyártótól, ennek hatására a zárás után kilőtt az Apple árfolyama, 6 százalék feletti pluszban is járt a papír.

Az eladások azonban nem voltak túl fényesek, noha az Apple nagy reményeket fűzött a valamivel olcsóbb iPhone SE-hez – a hűségnyilatkozat nélkül 400 dolláron mozgó telefon azonban lehúzta a drágább modellek árát is, ez a különbözet tett be végül az Apple eredményeinek – sok más egyéb tényező mellett.

Ácsolják a koporsót?

A háttérben több ok is húzódik, a legtöbb azonban Kínára vezethető vissza: egyrészt jelentősen beszűkült a piac felvásárlóereje (az Apple részesedése itt 33 százalékkal csökkent a negyedévben), mivel egyre lassabban cserélik le a telefonjaikat az ázsiaiak. Ez egyébként világszinten is jellemző. Másrészt, a helyi gyártók lényegesen olcsóbban kínálnak hasonló, vagy jobb telefonokat, ami szintén kifogja a szelet az Apple vitorlájából – legutóbb épp a Huawei jelentése kapcsán merült fel, hogy ők lehetnek az amerikai gyártó elsődleges riválisai.

Forrás: stockcharts.com

Az értékesítések mellett egyébként egy sor jogi vitával is meg kell küzdenie a vállalatnak, Kínában például be akarták tiltani a legújabb modellt, mivel az túlságosan hasonlít egy helyi készülékre (ezzel egyébként először állt ki a kínai állam egy hazai gyártó mellett), de emellett adóügyi problémákkal küzd Európában is. A hazai fronton sem jobb a hangulat, az amerikai kormány február óta nyíltan támadja a válallatot, amiért Tim Cook nem engedélyezte, hogy az FBI elérje egy gyilkos telefonját. A csavar a történetben egyébként egy fél évet váratott magára, a Kickass Torrents üzemeltetőjét épp az iPhone adatai alapján fogták el.

A csúcson kell kiszállni?

A kedvezőtlen jelentés a befektetőkben is bizonytalanságot kelt, sokan ugyanis attól tartanak, hogy egyszerűen kifulladt a lendület az iPhoneban, így – hacsak az Apple nem talál ki valami újat – jó eséllyel innen már csak csökkenő trendekkel lehet számolni. Egyedül az új modell, az iPhone 7-es szeptemberi bejelentése ad némi reményt, az Apple ugyanis elsősorban a nagy megrendelésekből és a karácsonyi szezonból él, ezért is tartogatják a legnagyobb bejelentéseket az év végére.

A vezérigazgató, Tim Cook mindenesetre optimista a kilátásokat illetően, elmondása szerint nagyobb volt az érdeklődés a telefonokra, mint amit az eladási számok tükröznek, mivel a boltokból négymillió iPhonet vittek el az elmúlt negyedévben, emellett az iPad eladásokban is növekedést vár – itt egyébként immár a tizedik negyedéve csökkent a mutató.

Hol a kapaszkodó?

Az biztos, hogy a hardware piac telítődni látszik, mind a számítógépek, mind a hordozható eszközöket illetően, és ez az Apple-nél sincs másképp: az iPad és a Mac szegmens évek óta küszködik, mivel az újítások nem elég sikeresek, vagy nem hoznak elég újdonságot. Az okosórák piaca meglehetősen szűk, ráadásul a gyártó továbbra is titkolódzik azt illetően, hogy pontosan hány Apple Watch-t sikerült értékesíteni.

Az alkalmazásokban viszont nagy potenciál rejlik, a Pokemon Go megjelenése miatt például óriásit nőtt az App Store forgalma, emellett világszerte rendkívül népszerűek az Apple egyéb szolgáltatásai, hogy csak a zenestreamelést és a mobilfizetési lehetőséget említsük. Új szolgáltatásokkal és a meglévők fejlesztésével azonban biztos, hogy az Apple kihúzhatja ezt a bizonytalan időszakot – aztán majd meglátjuk, hogy hogyan sikerül az új modell bejelentése.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Jön a Tesla második európai gyára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:45
Spanyolország Valencia tartományában fogják felépíteni. 
Vállalat Hoppá, gyerekekről tárolt adatokat a Microsoft
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 19:31
6,9 milliárdos büntetést kapott a Microsoft, mert gyerekekről gyűjtött adatot. 
Vállalat A magyar-módit terjeszti az Aldi a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 17:29
A brit kormány árplafont fontolgat néhány alapvető élelmiszerre, ennek elkerülése érdekében a boltláncok változatos ötletekkel próbálják csökkenteni költségeiket. Az Aldi például visszaveszi a világítást minden szupermarketjében, hogy pénzt takarítson meg.
Vállalat Tettek egy lépést az olcsó áram felé a németek, a sikernek Európa lehet a nyertese
Csernátony Csaba | 2023. június 4. 06:06
Az amerikai példákat követve egy németországi startup vállalkozás is megtette az első nagy lépést a fúziós energia kereskedelmi hasznosításának lehetősége felé. A cél nincs közel, de érdemes várni.
Vállalat Új ipari forradalom indult Európában, de a vége tragikus kudarc lehet
Csernátony Csaba | 2023. június 3. 15:09
A világ geopolitikai átalakulása ipari forradalmat indított Európában, ám a változás elbukhat, ha nem áramlik elég tőke a zöld és a digitális transzformációba. Az öreg kontinens a világ perifériájára sodródhat.
Vállalat Megjelent az MVM első zöldkötvénye
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:25
Sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az MVM Zrt., a kibocsátás eredményeként bevont forrás az MVM csoport zöld beruházásainak megvalósításához járul hozzá.
Vállalat Elárulták a NAV-osok, mostantól kikre ugranak
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 16:33
Júniustól készülhetnek az ellenőrökre.
Vállalat De ki akar itt vállalkozni?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 15:01
Tovább csökkent a cégek száma áprilisban: mérsékelt a cégalapítási kedv, a végelszámolással megszűnt cégek aránya magas.
Vállalat Mire elég a toplistákon látható sokmilliárdos árbevétel-növekedés?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 11:33
Az éves beszámolók közzétételével megjelennek a különféle toplisták, amelyek a kiskereskedelmi láncokat árbevételük alapján rangsorolják. A toplisták így azonban csak azt mutatják meg, hogy a vásárlók mennyi pénzt hagytak a pénztáraknál. Semmi derül ki azonban a láncok nyereségességéről vagy hatékonyságáról. Az élelmiszerinfláció okairól meg ennél is kevesebb.
Vállalat A Balkánon (is) hasít a 4iG
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 20:28
A Vodafone Magyarország sikeres akvizíciója és az albán leányvállalatok összeolvadása határozta meg a vállalat első negyedévét. A nettó árbevétel 87,4 százaléka a telekommunikációs, míg 12,6 százaléka az informatikai divízió tevékenységéből származott.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG