<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre több sebből vérzik az amerikai telefongyártó. A telítődő piacok és a kínai versenytársak előretörése lefölözi a vállalat eredményeit, miközben három kontinensen áll bírák és politikusok kereszttüzében. A befektetők egyre bizalmatlanabbak, egyedül a szeptemberben érkező iPhone 7 ad reményre okot – csak győzzük kivárni addig.

Már második negyedéve zsinórban esett az Apple árbevétele, ez 42,36 milliárd dolláron alakult, ami 14,6 százalékkal marad el az előző évitől. Ez különösen fájó pont az amerikai gyártónak, mivel előzőleg 13 évig zsinórban csak nyereséget és bővülést könyvelhettek el, írja a Marketwatch. A gyártó negyedéves profitja több, mint negyedével 7,8 milliárd dollárra csökkent, az egy részvényre jutó eredmény 1,42 dollár lett. Az elemzők ennél valamivel rosszabb eredményt vártak a telefongyártótól, ennek hatására a zárás után kilőtt az Apple árfolyama, 6 százalék feletti pluszban is járt a papír.

Az eladások azonban nem voltak túl fényesek, noha az Apple nagy reményeket fűzött a valamivel olcsóbb iPhone SE-hez – a hűségnyilatkozat nélkül 400 dolláron mozgó telefon azonban lehúzta a drágább modellek árát is, ez a különbözet tett be végül az Apple eredményeinek – sok más egyéb tényező mellett.

Ácsolják a koporsót?

A háttérben több ok is húzódik, a legtöbb azonban Kínára vezethető vissza: egyrészt jelentősen beszűkült a piac felvásárlóereje (az Apple részesedése itt 33 százalékkal csökkent a negyedévben), mivel egyre lassabban cserélik le a telefonjaikat az ázsiaiak. Ez egyébként világszinten is jellemző. Másrészt, a helyi gyártók lényegesen olcsóbban kínálnak hasonló, vagy jobb telefonokat, ami szintén kifogja a szelet az Apple vitorlájából – legutóbb épp a Huawei jelentése kapcsán merült fel, hogy ők lehetnek az amerikai gyártó elsődleges riválisai.

Forrás: stockcharts.com

Az értékesítések mellett egyébként egy sor jogi vitával is meg kell küzdenie a vállalatnak, Kínában például be akarták tiltani a legújabb modellt, mivel az túlságosan hasonlít egy helyi készülékre (ezzel egyébként először állt ki a kínai állam egy hazai gyártó mellett), de emellett adóügyi problémákkal küzd Európában is. A hazai fronton sem jobb a hangulat, az amerikai kormány február óta nyíltan támadja a válallatot, amiért Tim Cook nem engedélyezte, hogy az FBI elérje egy gyilkos telefonját. A csavar a történetben egyébként egy fél évet váratott magára, a Kickass Torrents üzemeltetőjét épp az iPhone adatai alapján fogták el.

A csúcson kell kiszállni?

A kedvezőtlen jelentés a befektetőkben is bizonytalanságot kelt, sokan ugyanis attól tartanak, hogy egyszerűen kifulladt a lendület az iPhoneban, így – hacsak az Apple nem talál ki valami újat – jó eséllyel innen már csak csökkenő trendekkel lehet számolni. Egyedül az új modell, az iPhone 7-es szeptemberi bejelentése ad némi reményt, az Apple ugyanis elsősorban a nagy megrendelésekből és a karácsonyi szezonból él, ezért is tartogatják a legnagyobb bejelentéseket az év végére.

A vezérigazgató, Tim Cook mindenesetre optimista a kilátásokat illetően, elmondása szerint nagyobb volt az érdeklődés a telefonokra, mint amit az eladási számok tükröznek, mivel a boltokból négymillió iPhonet vittek el az elmúlt negyedévben, emellett az iPad eladásokban is növekedést vár – itt egyébként immár a tizedik negyedéve csökkent a mutató.

Hol a kapaszkodó?

Az biztos, hogy a hardware piac telítődni látszik, mind a számítógépek, mind a hordozható eszközöket illetően, és ez az Apple-nél sincs másképp: az iPad és a Mac szegmens évek óta küszködik, mivel az újítások nem elég sikeresek, vagy nem hoznak elég újdonságot. Az okosórák piaca meglehetősen szűk, ráadásul a gyártó továbbra is titkolódzik azt illetően, hogy pontosan hány Apple Watch-t sikerült értékesíteni.

Az alkalmazásokban viszont nagy potenciál rejlik, a Pokemon Go megjelenése miatt például óriásit nőtt az App Store forgalma, emellett világszerte rendkívül népszerűek az Apple egyéb szolgáltatásai, hogy csak a zenestreamelést és a mobilfizetési lehetőséget említsük. Új szolgáltatásokkal és a meglévők fejlesztésével azonban biztos, hogy az Apple kihúzhatja ezt a bizonytalan időszakot – aztán majd meglátjuk, hogy hogyan sikerül az új modell bejelentése.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Lassan meglesz a kormány századik barátja
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 16:51
Ezúttal egy autóipari céggel kötöttek stratégiai együttműködési megállapodást. 
Vállalat Szakmunkások után kapkodnak a cégek
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 16:21
Erőteljes munkaerő-felvételbe kezdtek a vállalatok 2021-ben.
Vállalat Görögországban terjeszkedik tovább az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 15:06
Egy háromcsillagos, 124 szobás szálloda felvásárlásával lépnek be az athéni ingatlanpiacra. 
Vállalat Bekebelezi a Call of Duty kiadóját a Microsoft
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 16:48
Az óriáscég történetének legnagyobb felvásárlása lesz a játékipar egyik óriása, Activision Blizzard megszerzése. A Call of Duty-sorozat mellett például a Warcraft- vagy a Candy Crush-játékokat is fejlesztő cégért közel 69 milliárd dollárt fizet a Microsoft.
Vállalat 220 munkahelyet hoz az új térkőgyár – az állam is adott rá pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:58
Átadták a Viastein Kft. üzemét Biharkeresztesen.
Vállalat Német logisztikai óriáscég vesz sikeres magyar startupot
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:41
A Transporeon felvásárolja a mesterséges intelligencia-alapú fuvartervező megoldásaival nemzetközileg is elismert magyar Nexogent, az árat üzleti titokként kezelik.
Vállalat Légtisztító, kötelező oltási igazolvány, csődhullám - mit hoz az ötödik hullám?
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 08:51
A vállalkozások rejtett tartalékainak köszönhetően maradt el a korábban várt nagyobb csődhullám a vendéglátóiparban, de ezek a tartalékok mostanra kezdenek kimerülni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint. Bizonyos munkahelyeken indokolt a kötelező oltás, lehetne szigorítani az oltási igazolvány használatán is, más korlátozást viszont nem támogatnak - inkább rávennék az embereket, hogy merjenek kimozdulni otthonról.
Vállalat Több száz benzinkúttal gazdagodott a Mol - de el is adott
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 11:16
Az évek során regionálissá nőtt magyarországi multi 417 töltőállomást vásárolt Lengyelországban, 79-et pedig Magyarországon. Ugyanakkor 185 benzinkutat értékesít.
Vállalat Megabefektetést kapott a Chamaleon Smart Home a Hinventurestől
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 07:24
Forradalmi újításra készül az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től kapott összegből az ingatlanokba rendszerfüggetlen okosmegoldásokat kidolgozó és telepítő Chameleon Smart Home. Egy olyan „híd” szoftvert és digitális rendszert gyártanak és fejlesztenek tovább, amely az okosotthont az okostársasházakkal köti össze. A cég emellett fokozatosan áttér a nagyobb megtérüléssel kecsegtető nagykereskedelmi tevékenységre.
Vállalat Vitték az Aston-terepjárót, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 07:24
82 százalékkal több autót szállított le az Aston Martin, de a cég eredménye így is elmaradt a várttól.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló