<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egyre több sebből vérzik az amerikai telefongyártó. A telítődő piacok és a kínai versenytársak előretörése lefölözi a vállalat eredményeit, miközben három kontinensen áll bírák és politikusok kereszttüzében. A befektetők egyre bizalmatlanabbak, egyedül a szeptemberben érkező iPhone 7 ad reményre okot – csak győzzük kivárni addig.

Már második negyedéve zsinórban esett az Apple árbevétele, ez 42,36 milliárd dolláron alakult, ami 14,6 százalékkal marad el az előző évitől. Ez különösen fájó pont az amerikai gyártónak, mivel előzőleg 13 évig zsinórban csak nyereséget és bővülést könyvelhettek el, írja a Marketwatch. A gyártó negyedéves profitja több, mint negyedével 7,8 milliárd dollárra csökkent, az egy részvényre jutó eredmény 1,42 dollár lett. Az elemzők ennél valamivel rosszabb eredményt vártak a telefongyártótól, ennek hatására a zárás után kilőtt az Apple árfolyama, 6 százalék feletti pluszban is járt a papír.

Az eladások azonban nem voltak túl fényesek, noha az Apple nagy reményeket fűzött a valamivel olcsóbb iPhone SE-hez – a hűségnyilatkozat nélkül 400 dolláron mozgó telefon azonban lehúzta a drágább modellek árát is, ez a különbözet tett be végül az Apple eredményeinek – sok más egyéb tényező mellett.

Ácsolják a koporsót?

A háttérben több ok is húzódik, a legtöbb azonban Kínára vezethető vissza: egyrészt jelentősen beszűkült a piac felvásárlóereje (az Apple részesedése itt 33 százalékkal csökkent a negyedévben), mivel egyre lassabban cserélik le a telefonjaikat az ázsiaiak. Ez egyébként világszinten is jellemző. Másrészt, a helyi gyártók lényegesen olcsóbban kínálnak hasonló, vagy jobb telefonokat, ami szintén kifogja a szelet az Apple vitorlájából – legutóbb épp a Huawei jelentése kapcsán merült fel, hogy ők lehetnek az amerikai gyártó elsődleges riválisai.

Forrás: stockcharts.com

Az értékesítések mellett egyébként egy sor jogi vitával is meg kell küzdenie a vállalatnak, Kínában például be akarták tiltani a legújabb modellt, mivel az túlságosan hasonlít egy helyi készülékre (ezzel egyébként először állt ki a kínai állam egy hazai gyártó mellett), de emellett adóügyi problémákkal küzd Európában is. A hazai fronton sem jobb a hangulat, az amerikai kormány február óta nyíltan támadja a válallatot, amiért Tim Cook nem engedélyezte, hogy az FBI elérje egy gyilkos telefonját. A csavar a történetben egyébként egy fél évet váratott magára, a Kickass Torrents üzemeltetőjét épp az iPhone adatai alapján fogták el.

A csúcson kell kiszállni?

A kedvezőtlen jelentés a befektetőkben is bizonytalanságot kelt, sokan ugyanis attól tartanak, hogy egyszerűen kifulladt a lendület az iPhoneban, így – hacsak az Apple nem talál ki valami újat – jó eséllyel innen már csak csökkenő trendekkel lehet számolni. Egyedül az új modell, az iPhone 7-es szeptemberi bejelentése ad némi reményt, az Apple ugyanis elsősorban a nagy megrendelésekből és a karácsonyi szezonból él, ezért is tartogatják a legnagyobb bejelentéseket az év végére.

A vezérigazgató, Tim Cook mindenesetre optimista a kilátásokat illetően, elmondása szerint nagyobb volt az érdeklődés a telefonokra, mint amit az eladási számok tükröznek, mivel a boltokból négymillió iPhonet vittek el az elmúlt negyedévben, emellett az iPad eladásokban is növekedést vár – itt egyébként immár a tizedik negyedéve csökkent a mutató.

Hol a kapaszkodó?

Az biztos, hogy a hardware piac telítődni látszik, mind a számítógépek, mind a hordozható eszközöket illetően, és ez az Apple-nél sincs másképp: az iPad és a Mac szegmens évek óta küszködik, mivel az újítások nem elég sikeresek, vagy nem hoznak elég újdonságot. Az okosórák piaca meglehetősen szűk, ráadásul a gyártó továbbra is titkolódzik azt illetően, hogy pontosan hány Apple Watch-t sikerült értékesíteni.

Az alkalmazásokban viszont nagy potenciál rejlik, a Pokemon Go megjelenése miatt például óriásit nőtt az App Store forgalma, emellett világszerte rendkívül népszerűek az Apple egyéb szolgáltatásai, hogy csak a zenestreamelést és a mobilfizetési lehetőséget említsük. Új szolgáltatásokkal és a meglévők fejlesztésével azonban biztos, hogy az Apple kihúzhatja ezt a bizonytalan időszakot – aztán majd meglátjuk, hogy hogyan sikerül az új modell bejelentése.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kiderült, kell-e tartani attól, hogy eltűnik a magyar boltokból egy alaptermék
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 15:14
Kétszeresére drágult a papír fő alapanyaga, a cellulóz. Mit okozhat ez a higiéniai papírtermék piacán?
Vállalat Sokkal több mint digitális barkácsműhely: különleges programmal segítenek a fiataloknak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:18
Egy olyan projekt zajlik Győrben, amelynek keretében biztonságos fejlődési platformot biztosítanak azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége van erre. Miközben megismerik a 3D-nyomtatást vagy épp a CNC megmunkálást, a problémamegoldó készségük és cselekvőképességük is fejlődik – így hiába indulnak hátrányból, értékes munkaerő válhat belőlük a jövőben. A programhoz további cégek, partnerek csatlakozását is várják.
Vállalat Újabb csúcsvezetők érkeztek a 4iG távközlési üzletágához
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:52
A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport idén tavasszal megkezdte távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását és a társaságok integrációját.
Vállalat A Gazprom visszatáncolt az osztalékfizetéstől - óriásit zuhant a részvényárfolyam
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 12:04
Korábban még úgy volt, hogy a nyereség felét kifizeti a részvényeseknek a Gazprom, a közgyűlés viszont most úgy döntött, hogy nem adnak ki egy fillért sem. A bejelentésre nagyot zuhant a részvényárfolyam.
Vállalat Nehéz idők várnak a környezetszennyező cégekre
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 14:24
Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re.
Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Vállalat Szijjártó Péter bejelentette az év eddigi legnagyobb beruházását
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 12:59
Egy dél-koreai vállalaté Nyíregyházán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG