4p
Az már látszik, hogy bármi eladható, ami Elon Musk nevéhez köthető. Betiltani azonban még nehezebb lesz, a Tesla-vezér ugyanis mindent megtett annak érdekében, hogy az általa kitalált kütyü megfeleljen a szövetségi törvényeknek, így gyakorlatilag szabadon gyártható és terjeszthető. Ráadásul tízezer darabot már sikerült is eladni belőle - kérdés, hogy mire kell az embereknek ennyi lángszóró.
EPA / Britta Pedersen

Elon Musk hivatalosan is elérte a „bármit megtehet” szintet, a Tesla, a SpaceX és a Boring Company vezére ugyanis egy új területre robbant be őrült ötleteivel: az ajándéktárgyak (merchandise) piacára. Nemrég ugyanis egy új fül jelent meg a Boring Company oldalán, ahol egy, a vállalat logójával ellátott baseball-sapkát lehetett rendelni – ezekből sikerült is pillanatok alatt 50 ezer darabot értékesítenie Musknak. Egyébként egészen pofás darab:

Alapdarab. Forrás: Boring Company

A kiárusítást örömmel jelentette be Musk a Twitterén, egy apró kiegészítéssel: a következő szuvenír lángszóró lesz.

Hats sold out, flamethrowers soon!

— Elon Musk (@elonmusk) 2017. december 24.

Itt persze mindenki vállat vonhatna és elkönyvelhetné ezt valamiféle viccelődésnek – a Tesla-vezér egyébként is a szarkasztikus humoráról ismert – és ez így is volt egészen addig, amíg meg nem osztotta ezt a videót az Instagramján:

Don’t do this. Also, I want to be clear that a flamethrower is a super terrible idea. Definitely don’t buy one. Unless you like fun.

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés, Jan 27., 2018, időpont: 5:29 (PST időzóna szerint)

A Boring Company logójával ellátott, patronos lángszórókból mintegy 20 ezer darab készült, ebből tízezret meg is vásároltak a Bloomberg cikke szerint. Az eszközt ráadásul gyakorlatilag gombért mérik, mindössze 500 dollárt (120 ezer forintot) kérnek el egy lángszóróért.

Nem sért szabályt - betilthatatlan?

De mivel foglalkozik a Boring Co.? A vállalat profiljáról, egyben Musk egy másik őrült ötletéről korábban itt és itt írtunk bővebben.

Természetesen szinte azonnal lecsapott a felügyelet, a The Verge cikke szerint a kaliforniai ügyészség külön kérvényt nyújtott be a lángszórók értékesítésének és gyártásának betiltására.  Musk ugyanis azt az apró jogi kiskaput lovagolta meg, hogy a kibocsátott láng mérete nem haladja meg az Amerikában értékesíthető dohányáruk, szeszesitalok, robbanószerek és fegyverek (igen, ezeket mind egy salátatörvény szabályozza) értékesítésére vonatkozó, szövetségi törvénybe foglalt minimum méretet.

A lángszóró ugyanis 10 lábnál (kb. 3 méternél) kisebb lángot bocsát ki magából, emiatt igazából nem minősül lángszórónak – csak egy nagyon dizájnos, ám nem kevésbé veszélyes forrasztólámpának. A szövetségi bírók óvatossága azonban megalapozottnak tűnik egy olyan országban, amely épp azzal küzd, hogy lebeszélje a fiatalokat a Tide mosókapszuláinak tömeges fogyasztásáról. Musk egyébként utánanézett a lényeges adatoknak a tervezés előtt, elmondása szerint a lángszóró a jelenlegi formájában veszélytelenebb, mint egy jól élezett steak-kés:

A tendencia azonban jól mutatja, hogy nagyjából bármit el lehet adni az embereknek, amíg Elon Musk neve összefüggésbe hozható vele. A filantróp egyébként garanciát vállalt arra, hogy a lángszóróval legalább egy hordányi zombival lehet végezni egy esetleges zombi-apokalipszis idején, ellenkező esetben garantáltan visszakapjuk a kütyü árát:

When the zombie apocalypse happens, you’ll be glad you bought a flamethrower. Works against hordes of the undead or your money back!

— Elon Musk (@elonmusk) 2018. január 28.

Aki pedig még mindig nem kapott kedvet egy lángszóró vásárlásához, azoknak szeretettel küldjük az alábbi dalt a mai napra:

Elkapkodták a jegyeket: februárban új űrtörténelmet írunk

Alig egy hét múlva indul a világ eddigi legnagyobb űrrakétája, egy lépéssel közelebb kerültünk Musk álmának valóra váltásához. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide!>>>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG