5p
Az elmúlt év komoly visszaesést hozott sok légitársaság számára az egyre élesedő verseny és az olajárak folyamatos emelkedése miatt. A Ryanair azonban messzemenően a legnagyobb vesztes, a hónapok óta húzódó sztrájkok és járattörlések komoly kiesést jelentettek a vállalatnak. Sokak szerint a cég mára elvesztette piacvezető pozícióját - vajon beadja a derekát a légitársaság a szakszervezetek akaratának?
Michael O'Leary, a Ryanair elnök-vezérigazgatója Forrás: World Travel & Tourism Council/Wikimedia Commons

Michael O’Leary, a Ryanair első embere 1995 óta tölti be pozícióját az ír diszkont légitársaságban, hatalomra kerülésekor pedig karakteres közleményben adott hangot az új irányelveknek. A vezető kijelentette: kegyetlen harcot fog vívni a légi utazás aráinak csökkentéséért. O’Leary hű volt szavaihoz, a légitársaság pár bukkanó ellenére piacvezető  szolgáltatást hozott létre a szektorban.

A Ryanair legutóbbi proftivárakozásai miatt azonban 11 százalékkal estek a részvények, a profitábilis működést pedig egyre jobban akadályozzák a folyamatos munkabeszüntetések, az olajárak emelkedése és az egyre élesedő verseny. A befektetők és piaci szakemberek szerint egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a Ryanair már túl is lépett jobb napjain és már elveszíteni látszik befolyásos szerepét a versenytársakkal szemben.

Az elemzők szerint a tavalyi év kimagasló, 1,45 milliárd eurós nettó árbevételét nem fogja megismételni a vállalat belátható időn belül. A mostani profit-előrejelzésben 10 százalékkal mérsékelték a prognózist 1,1 milliárd euróra. A vezető szerint ráadásul lehet, hogy tovább mérséklődik a bevétel, ha a jegyárak tovább csökkennek az olajár emelkedés közepette - írja a Financial Times.

Tarthatatlan a mostani foglalkoztatási séma

Bár több légitársaságnak is nehéz volt az idei év, a Ryanair kétségkívül a legnagyobb vesztes: egy év alatt csaknem egyharmadával estek a társaság részvényei. A hónapokon át tartó munkabeszüntetések az utasokban és a befektetőkben egyaránt aggodalmat keltettek. Szakértők szerint a társaság munkáltatási gyakorlata egyedinek és – mint kiderült – fenntarthatatlannak bizonyult.

Az ír fapados körüli botrányokról rendszeresen adtunk hírt, ezeket itt olvashatod részletesen >>>

O’Leary sosem volt a szakszervezetek rajongója: korábban azt nyilatkozta, előbb fagy be a Pokol, minthogy elismerje működésüket. Hozzátette: bár tudja, hogy elkerülhetetlen az egységes rendszerek bevezetése, amíg csak lehet, elhalasztják ezt a gyakorlatot és nem engednek a szakszervezeteknek. Az ősz során számos országban számos alkalommal kellett járatokat törölni, ami többmilliós kompenzációs költséget vont maga után.

Egyre több a leállás

A vállalat végül belement, hogy eleget tegyen a háborgó alkalmazottak kívánságainak és módosítson a munkafeltételeken – ez azonban láthatóan lassan halad. A Ryanair szeptember végén már napi 250 járatot kellett, hogy töröljön, miután a munkabeszüntetés rendkívül kiterjedt lett. A légitársaság közölte, hogy mindazonáltal a járatok 90 százaléka így is elindult, és igyekeznek mérsékelni a károkat.

Új repülőjáratokat indít a Ryanair - te kipróbálod majd?

Jövő áprilistól megjelenik két új célpont a menetrendben. Tovább a cikkhez >>>

A sztrájkban német, belga, holland, portugál spanyol dolgozók egyaránt részt vettek, ami arra utal, hogy általános az elégedetlenség a cégnél. A dolgozók azt követelik, hogy országaik törvényei szerinti szerződést kössenek velük, ne ír munkavállalókként kezeljék őket, amint az most a gyakorlat. Erre most kaptak szóbeli ígéretet, de ezt keveslik: biztosra akarnak menni. További részletek >>>

Amíg O’Leary marad, a cég sem változtat

A munkabeszüntetés a látszatnál jóval megszokottabb gyakorlat a légitársaságoknál, a Ryanairt azonban különösen rosszul érintik a sztrájkok, mivel nem hajlandó külsős személyzet alkalmazásával enyhíteni a helyzeten, ez ugyanis jelentős költségekkel járna. Joost van Doesburg, a holland VNV pilótaszakszervezet vezetője azonban figyelmeztetett: ha ilyen alacsony jegyárakat akarnak az utasok, a költségeket végül másoknak kell megfizetniük – jelen esetben a dolgozóknak. Segítséget jelenthet azonban a vállalatnak, hogy az utóbbi időben több kisebb légitársaság is kiesett a versenyből, a felszabaduló munkaerőt így könnyedén felszippanthatja.

A légitársaság szervezeti kultúrájában alig várható változás, amíg O’Leary a vezető. Az 57 éves üzletembernek azonban jövőre lejár ötéves szerződése, a továbbiakban pedig már csak évente szeretné megújítani azt.

A részvényárak meredek csökkenése ellenére a legnagyobb részvényesek úgy tűnik, továbbra sem szállnak ki. Az egyik befektető nyilatkozata szerint habár a vállalat márkáját megtépázták az utóbbi időszakban, a szakszervezeteknek is el kell fogadniuk a vállalat működési elveit és egyik félnek sem áll érdekében lefejezni ezt az aranytojást tojó tyúkot.

Otthagyott csomagok, dühös utasok: kiakadtunk a fapadosokra

Rájár a rúd Európa vezető fapadosaira: a Ryanairt folyamatos sztrájkok sújtják, a Wizz Airnél feltorlódtak az utasok, és mindkét cég ellen fogyasztóvédelmi eljárás indult itthon. Ráadásul az elmúlt negyedévben mindkét légitársaság eredménye romlott. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG