TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A NAV ezúttal is közzétette a legnagyobb adótartozással rendelkező magánszemélyek és cégek listáját. A pontos összegek nem ismertek, de biztos hogy 100 milliárdokkal rövidítették meg a szereplők a magyar államkasszát. A magánszemélyek körében Sajószentpéteren, a cégek esetében Tésán és Újlengyelen történnek furcsa dolgok - a szégyenlistán a Facebook és a Google is helyet kapott.

A NAV közzétette a legfrissebb "szégyenlistákat", a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók illetve cégek listáját. Előbbi körben 10 millió forint, utóbbi körben 100 millió forintot meghaladó adótartozás kellett ahhoz, hogy az adóhatóság nyilvános listára tegye az érintett adózó adatait.

Magánszemélyek és vállalkozók - mi folyik Sajószentpéteren?

10 milliónál nagyobb adótartozást a NAV adatai szerint 2681-en hoztak össze a június 30-i állapot szerint, közülük 1962-an magánszemélyek, akik közül 407-en budapestiek. Néven és címen kívül más adatot nem tesz közzé az adóhatóság, a területi eloszlásban első ránézésre csak egy érdekesség tűnik fel: a borsodi Sajószentpéter igencsak felülrerprezentált a listán. Ahhoz képest, hogy nagyjából 11 ezren élnek a városban, 21 személy szerepel sajószentpéteri lakcímmel a NAV 10 milliónál nagyobb adótartozókat összesítő listáján. (A szomszédos Kazincbarcikán például 26 ezren élnek, de csak ketten kerültek fel a NAV szégyenlistájára. A 70 ezres Szolnok "delegált" annyi nagy adótartozót a listára, mint Sajószentpéter.) A 21 főből a lakcím és a vezetéknév alapján többen is rokonok lehetnek.

A 10 millió fölötti adótartozással rendelkező egyéni vállalkozók 690-en vannak a friss lista szerint, közülük 111-en budapestiek. (Sajószentpéterről egyébként 4 vállalkozó került fel a listára.)

A cégvilágban Tésa és Újlengyel tarol - de ott a Google és a Facebook is

A működő és csődeljárás alatt álló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező gazdálkodók listáján összesen 1463 cég szerepel. Közülük 395 kényszertörlés alatt áll, 735 felszámolás alatt, 23 cég pedig végelszámolás alatt - magyarán csak 310 valóban működőnek tűnő cég szerepel a listán, 1153-ra már a megszűnés vár.

Abszolút tarolnak a budapesti cégek, kis híján 1000 van a listán a fővárosi székhelyű adótartozókból. Érdekesség, hogy a 78 lakosú Tésa 9 céggel szerepel a listán (majdnem mind a Petőfi utca 16-ba van bejegyezve), az 1700 fős Újlengyel pedig 23 olyan cégnek ad otthont, ami legalább 100 millió forinttal tartozik a magyar államnak.

A szégyenlistára két jól ismert nemzetközi óriás is felkerült, a Google és a Facebook is több mint 100 millió forintnyi adóbefizetéssel tartozik a magyar államnak a NAV nyilvántartása szerint. (A Google és a Facebook egyébként 2017 óta szerepel a 100 millió forintnál nagyobb adóhátralékot felhalmozó adózók listáján, a G7 korábbi cikkében úgy számolt, milliárdok maradhattak a cégek zsebében.)

Mennyivel rövidítették meg az adófizetőket?

Mivel a pontos tartozási összegek nem szerepelnek a NAV listáin, ezért csak azt számolhatjuk ki, mi az alsó határa a közös kasszából hiányzó összegnek. Az 1463 cég és a 2681 magánszemély alsó hangon 173 milliárd 110 millió forinttal rövidítette meg az államkasszát. Összességében nyilvánvalóan sok száz milliárd forintra rúg az érintettek adóhátralékának összege, amire még rájönnek az esetleges bírságok is.

A magánszemélyek listája itt található, a cégek szégyenlistáját itt lehet böngészni. Ha valaki a .pdf formátumú táblázatokban további érdekességekre figyel fel, küldje el bátran szerkesztőségünknek.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Szijjártó Péter tárgyalt: erre a beruházásra ad 600 milliót a kormány
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 3. 17:27
Megállapodást kötött Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Schneider Electric vezetőivel Párizsban csütörtökön az elektronikai vállalat magyarországi gyárainak bővítéséről.
Vállalat Jelentős megállapodást kötött a Richter
Csabai Károly | 2020. december 3. 11:33
A hazai gyógyszercég 263,5 millió dollárért, mai árfolyamon mintegy 78 milliárd forintért megvásárolja a Johnson & Johnson belgiumi leányvállalatának fontos, fogamzásgátló termékét, amelyet az Egyesült Államokon kívüli piacokon, a világ 60 országában értékesíthet.
Vállalat Magyar kézbe került vissza a Budapesti Erőmű Zrt.
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 11:21
Cseh kézből.
Vállalat Megvásárolná az állam a debreceni reptér többségét
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 07:35
51 százalékot szerezne meg az állam a debreceni önkormányzattól és vagyonkezelőjétől a repteret üzemeltető cégből, amelyet mostanában komoly állami támogatással igyekeznek a felszínen tartani.
Vállalat Koronavírus: nagyobb a baj, mint azt a biztosítók gondolták
Király Béla | 2020. december 3. 05:11
Úgy tűnik, a biztosítók rosszul mérték fel előzetesen a koronavírus járvány gazdasági hatásait, emiatt komolyabb költségeik lesznek, mint amivel számoltak. A költségek és a veszteségek olyan súlyosak, hogy az érintett ágazatokban a biztosítók világszerte áremeléseket hajtottak végre.
Vállalat Óriási keresztelő: átnevezik az MVM-et
Privátbankár.hu | 2020. december 2. 15:17
Az MVM Magyar Villamosművek januártól MVM Energetika néven fut tovább. Az NKM helyett is NVM néven futnak majd a cégek.
Vállalat A britek engedélyezték a Pfizer-BioNTech-vakcina forgalmazását
MTI | 2020. december 2. 09:42
A szigetország ezzel a világon elsőként hagyott jóvá koronavírus-oltást.
Vállalat A követelésük 60 százalékához jutottak hozzá a Malév károsult utasai
Szakonyi Péter | 2020. december 1. 18:59
Nyolc év után végre pénzükhöz jutottak a Malév csődjében ragadt utasok - legalábbis egy részük. A nemzeti légitársaság leállása után hoppon maradtaknak a le nem utazott jegyek árának egy részét az IATA fizette vissza az elmúlt hetekben - de hogy mennyit és kinek, azt most is homály fedi. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy maguk az utasok fizették az IATA perköltségeit is. Hogy mennyit? Az is titkos.
Vállalat A pandémia árnyékában borultak virágba - friss magyar fintech-sikerek
Natív tartalom | 2020. december 1. 13:25
Távolságot tartunk, nem érintkezünk, sőt, leginkább ki se mozdulunk otthonról – de a pénzügyeket attól még változatlanul intéznünk kell. Hogy ezt könnyebben és biztonságosabban tudjuk megtenni, abban segítenek a PSC CEE és az Ff.next megoldásai. Mindkét magyar fintech cég a gödör helyett a kihívást látta meg a járványhelyzetben, és némi iránymódosítással, valamint annál több innovációval mindketten sikeresen reagáltak is rá. További közös vonásuk, hogy mindkettejüket az OXO csoport támogatja.
Vállalat Vállalati egészségprogramok: megéri belevágni?
PR | 2020. december 1. 11:54
Az egészségügyi kiadások egy vállalat esetében elsősorban költségként jelennek meg. Egy hatékony vállalati egészségprogram révén azonban a cégvezetők a munkavállalók egészségére fordított összegekre beruházásként is tekinthetnek, ami visszatérül. De mennyire számszerűsíthető egy vállalati egészségprogram megtérülése?
Friss
hírlevél