<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A NAV ezúttal is közzétette a legnagyobb adótartozással rendelkező magánszemélyek és cégek listáját. A pontos összegek nem ismertek, de biztos hogy 100 milliárdokkal rövidítették meg a szereplők a magyar államkasszát. A magánszemélyek körében Sajószentpéteren, a cégek esetében Tésán és Újlengyelen történnek furcsa dolgok - a szégyenlistán a Facebook és a Google is helyet kapott.

A NAV közzétette a legfrissebb "szégyenlistákat", a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók illetve cégek listáját. Előbbi körben 10 millió forint, utóbbi körben 100 millió forintot meghaladó adótartozás kellett ahhoz, hogy az adóhatóság nyilvános listára tegye az érintett adózó adatait.

Magánszemélyek és vállalkozók - mi folyik Sajószentpéteren?

10 milliónál nagyobb adótartozást a NAV adatai szerint 2681-en hoztak össze a június 30-i állapot szerint, közülük 1962-an magánszemélyek, akik közül 407-en budapestiek. Néven és címen kívül más adatot nem tesz közzé az adóhatóság, a területi eloszlásban első ránézésre csak egy érdekesség tűnik fel: a borsodi Sajószentpéter igencsak felülrerprezentált a listán. Ahhoz képest, hogy nagyjából 11 ezren élnek a városban, 21 személy szerepel sajószentpéteri lakcímmel a NAV 10 milliónál nagyobb adótartozókat összesítő listáján. (A szomszédos Kazincbarcikán például 26 ezren élnek, de csak ketten kerültek fel a NAV szégyenlistájára. A 70 ezres Szolnok "delegált" annyi nagy adótartozót a listára, mint Sajószentpéter.) A 21 főből a lakcím és a vezetéknév alapján többen is rokonok lehetnek.

A 10 millió fölötti adótartozással rendelkező egyéni vállalkozók 690-en vannak a friss lista szerint, közülük 111-en budapestiek. (Sajószentpéterről egyébként 4 vállalkozó került fel a listára.)

A cégvilágban Tésa és Újlengyel tarol - de ott a Google és a Facebook is

A működő és csődeljárás alatt álló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező gazdálkodók listáján összesen 1463 cég szerepel. Közülük 395 kényszertörlés alatt áll, 735 felszámolás alatt, 23 cég pedig végelszámolás alatt - magyarán csak 310 valóban működőnek tűnő cég szerepel a listán, 1153-ra már a megszűnés vár.

Abszolút tarolnak a budapesti cégek, kis híján 1000 van a listán a fővárosi székhelyű adótartozókból. Érdekesség, hogy a 78 lakosú Tésa 9 céggel szerepel a listán (majdnem mind a Petőfi utca 16-ba van bejegyezve), az 1700 fős Újlengyel pedig 23 olyan cégnek ad otthont, ami legalább 100 millió forinttal tartozik a magyar államnak.

A szégyenlistára két jól ismert nemzetközi óriás is felkerült, a Google és a Facebook is több mint 100 millió forintnyi adóbefizetéssel tartozik a magyar államnak a NAV nyilvántartása szerint. (A Google és a Facebook egyébként 2017 óta szerepel a 100 millió forintnál nagyobb adóhátralékot felhalmozó adózók listáján, a G7 korábbi cikkében úgy számolt, milliárdok maradhattak a cégek zsebében.)

Mennyivel rövidítették meg az adófizetőket?

Mivel a pontos tartozási összegek nem szerepelnek a NAV listáin, ezért csak azt számolhatjuk ki, mi az alsó határa a közös kasszából hiányzó összegnek. Az 1463 cég és a 2681 magánszemély alsó hangon 173 milliárd 110 millió forinttal rövidítette meg az államkasszát. Összességében nyilvánvalóan sok száz milliárd forintra rúg az érintettek adóhátralékának összege, amire még rájönnek az esetleges bírságok is.

A magánszemélyek listája itt található, a cégek szégyenlistáját itt lehet böngészni. Ha valaki a .pdf formátumú táblázatokban további érdekességekre figyel fel, küldje el bátran szerkesztőségünknek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Vállalat Csak a gazdagoknak lesz idén édes a karácsony?
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 10:25
Az édességgyártók várakozásai szerint kevesebb szezonális édesség fogyhat el idén a hazai piacon, az értéket tekintve azonban enyhe növekedéssel számolnak - írta szerdai számában a Magyar Nemzet.
Vállalat A forint mélyrepülése a legnagyobb magyar cégeknek is betesz
Király Béla | 2021. november 24. 05:03
Hétfőn történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz az euróhoz képest, ami a hazai szereplők számára, legyen szó vállalatokról vagy éppen a lakosságról is, komoly gazdasági hatással bír. Lássuk a legnagyobb tőzsdei cégek esetében mi a helyzet.
Vállalat Ördögi pokoljárás: múltját megfeji, de jelenét felprédálja a Manchester United
Marosi Gergely | 2021. november 23. 15:00
Nevezhetünk-e egy futballklubot sikeresnek, ha gazdaságilag jól irányítják, ám a pályán elmaradnak az eredmények? Belegabalyodhat-e egy csapat saját legendájának hálójába? A Manchester United – mely a világ legnagyobb klubjaként jellemzi magát – vasárnap menesztette edzőjét, Ole Gunnar Solskjaert és ismét trénert, utat keres. A saját korábbi sikereik által nyomasztott „vörös ördögök” nem tudnak kikeveredni a pokoljárásból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló