3p
Irán és egy japán légitársaság egyaránt vételi szándékát jelezte a napokban az Airbus A380-as óriásgépére. Mindkét vevő váratlanul bukkant fel, és ez igen jól jön a világ legnagyobb repülőgyárának, miután többet kellene eladnia a típusból ahhoz, hogy összejöjjön egy nagy vevő által igényelt fejlesztés ára.
Airbus 380. Forrás: airbus.com

15 méretes légijármű

Az Irán elleni szankciók feloldása, így az iráni olajexport megindulása végre lehetővé tette az eddig elhalasztott vásárlásokat, feltehetően részben ennek köszönhető, hogy Irán most egyből 12 óriásgépet rendel az Airbustól. A japán All Nippon Airways pedig 3 gépet rendelt. A megrendelések nagyon jókor jöttek, hisz a Bloomberg szerint már három éve nem jelentkezett új légitársaság vevőként.

Az összesen 15 gép, melynek értéke összesen 6,5 milliárd dollár, legalább 6 havi munkát jelent az A380 gyártóüzemének. Jelenleg évente 30 darabot kell gyártani a nullszaldóhoz, ezt szeretnék a költségek csökkentésével 25 alá szorítani. A mostani megrendelés növeli a légitársaság mozgásterét, van ideje további vevőket keresni a gépre, és ezek alapján eldönteni, hogy megéri-e neki belevágni a modell fejlesztésébe, amit az egyik legfőbb vásárló, az Emirates igényelne.

Mindkettő perspektivikus

Az iráni nemzeti légitársaságként üzemelő Iran Air megrendelésének azért örül különösen a cég, mert már régi terve volt, hogy eddigi vevőin kívül új légitársaságok is próbálkozzanak a géppel, hátha beválik nekik, és később továbbiakat rendelnek, esetleg elégedettségüket látva más légitársaságok is kedvet kapnak, különösen iszlám országokban. Az egyik jelölt az indonéz Garuda, a másik a Turkish Airlines.

A japán vétel pedig azért lehet nagy dobás, mert a japán légitársaságok hagyományosan a Boeing vevői, a 747-esnek egyenes vezető piaca Japán. Így most esély nyílik behatolni a piacra, amire volt már egy kísérlet, de a Skymark Airlines, amely megvett volna 6 gépet, csődbe ment.

Piros pont, légiturkáló

Az A380 nemrég a British Airways tulajdonosától is kapott egy piros pontot. Ők 12 gépet üzemeltetnek, elégedettek, és kilátásba helyezték, hogy még 5-6 darabot beüzemelnek.

Miközben az új gépeket lelkesen árulja a gyártó, szeretne a használt gépek piacába is életet lehelni, miután néhány légitársaság, mint a Singapore Airlines vagy az Emirates eladná régebbi példányait, miközben flottáját frissíti.

Várják a jelentkezőket

Ahhoz, hogy a gép gyártása hosszabb távon, akár egy évtizedig is tartson, legalább 100 megrendelésre lesz szükség. Ebben az esetben meglesz a forrás arra, hogy az Emirates által említett költséges fejlesztést, ami egy teljesen új motort is jelent, végre lehessen hajtani. Ez viszont aztán bőségesen megterülhetne, mert az Emirates, ha tetszik neki az új változat, akár 150-200 darabot is venne.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Rekordfélévet tudhat maga mögött a UniCredit Bank
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 14:37
Az előző év hasonló periódusához képest 16 százalékkal, 2,7 milliárd euróra emelkedett az UniCredit nettó nyeresége az áprilistól június végéig tartó időszakban, így sorozatban a 14. negyedévben sikerült minőségi és nyereségességi növekedést elérnie a bankcsoportnak.
Vállalat Futballtörténelmi rekordbevételt ért el a Real Madrid
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 13:19
A Real Madrid lett az első futballegyesület a világon, amelynek bevétele egyetlen pénzügyi évben meghaladta az egymilliárd eurót.
Vállalat A Boeing dróngyártásra szövetkezik az ukrán Antonovval
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:23
A Boeing együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá védelmi projektekre az ukrán Antonov repülőgépgyárral - jelentette be az amerikai repülőgépgyártó kedden honlapján.
Vállalat Szilárdabb lett a Market minősítése
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 16:55
A Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódó éves felülvizsgálat során a Market Építő Zrt. BB-(Stabil) kibocsátói minősítését megerősítette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megbízott Scope Ratings GmbH. - közölte a Market Építő Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) oldalán hétfőn.
Vállalat Sok dolgozónak itt a vég egy közeli autógyárban
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 15:57
Leépít az egyik legnagyobb romániai autóipari cég, a Leoni Besztercén.
Vállalat Válságállóak a magyar kkv-k, de még tanulniuk kell
Natív tartalom | 2024. július 22. 11:32
Az elmúlt évek válságai után a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások most a kilábalás korszakát tapasztalhatják. A vállalkozóknak nem szabad kizárólag a vissza nem térítendő támogatásokra alapozniuk, emiatt nélkülözhetetlen az alapos szemléletváltás a közeljövőben. Ezt megerősíti, hogy az Európai Unió támogatási struktúrájában is változások történtek, emellett a különböző ESG előírások miatt is szükséges a további edukáció a vállalati szektorban.
Vállalat Az Embraer leányvállalata bemutatta repülő taxijának prototípusát
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 13:59
Az elektromos repülőgépeket gyártó Eve először mutatta be a repülő taxi prototípusát. A brazil vállalat célja, hogy 2026-ra megszerezze a tanúsítványokat és a jármű szolgálatba lépjen.
Vállalat Hoppá! Leszállította alaptőkéjét az Opus Global Nyrt.
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 16:33
Mi állhat e döntés mögött?
Vállalat A hőségben sokat érhet a Wiz: a Google anyacége gigabevásárlásra készül
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:57
A Google anyavállalata, az Alphabet előrehaladott tárgyalásokat folytat a Wiz nevű kiberbiztonsági startup felvásárlásáról, mintegy 23 milliárd dollárért.
Vállalat A szakértő szerint hosszú távú tervezés szükséges a kkv-k számára
Natív tartalom | 2024. július 16. 08:53
Az elmúlt évek nehézségei után 2024-ben a gazdasági mutatók ismét javulást mutatnak, azonban az EU-ban már érezhető a forrásszűkülés, kevesebb lesz a vissza nem térítendő támogatás. A finanszírozási környezet változása mellett az ESG-követelmények is egyre szigorúbbak a vállalkozások számára. Mindezek következtében a kkv-k számára a hosszú távú tervezés egy különösen kiemelt feladat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG