A Telex ír arról az "irreális", a magyar vendéglátósok 90 százalékának betarthatatlan új rendeletről, ami szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti.
A portál cikke szerint az új szabály értelmében kizárólag szakképesítéssel lehetne megsütni például a krumplit, kidíszíteni a tortát, elkészíteni a fagyit vagy bepanírozni a húst. Ugyanis már nem megfelelő, ha a konyhán vagy cukrászüzemben egyetlen vezető szakács vagy cukrász rendelkezik szakképzettséggel és felügyeli a többiek munkáját, hanem minden munkavállaló számára szükséges a végzettség, aki az ételeket, italokat, cukrászati termékeket előállítja.
A kiszolgáláshoz nem kell szakképzettség, de felügyelet igen. A meleg-hideg étel és ital kiszolgálása továbbra is végezhető szakképesítés nélkül, szakképzett személy felügyeletével.
A rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, szeptember 1-én már hatályba is lépett, vagyis már több mint egy hónapja érvényben van, annak ellenére, hogy eddig sem a médiában, sem a vendéglátósok körében nem igazán kapott visszhangot - írja a portál.
Szakmai szervezetek értetlenül állnak a rendelet előtt, velük senki nem egyeztetett. A Telexnek nyilatkozó vendéglátós szervezet vezetője szerint a rendelet a járvány előtt sem lett volna életszerű, jelentős munkaerőhiánnyal sújtott időszakban meg pláne nem.
(Telex)