<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyon kevés külföldi jött az idei nyári főszezonban Magyarországra. A forgalom javulása a hazai vendégeknek köszönhető. Biztonságos járványkezelés és újabb akciók kellenek a korábbi jó mutatók eléréséhez.

A Turizmus világnapja alkalmából győzelmi jelentést adott közre a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Konkrét adatok nélkül azt írta, hogy rekordszezont zárt a belföldi forgalom, soha ennyi magyar ember nem nyaralt vidéken, mint idén, és az MTÜ továbbra is minden eszközével azon dolgozik, hogy a hazai szálláshelyek, vendéglátóhelyek és attrakciók minél több vendéget fogadhassanak.

Nagyon kevés a külföldi Budapesten, hiába nyílt új luxushotel (fotó: Özyer Group)Nagyon kevés a külföldi Budapesten, hiába nyílt új luxushotel (fotó: Özyer Group)

Az MTÜ bejelentette: az őszi belföldi, országos kampány fókuszában a hazai borrégiók állnak, a cél a turisztikai szezon meghosszabbítása és a borvidékek egyediségének, sokszínű kínálatának bemutatása. Európában és a tengeren túli piacokon folyamatosan futnak a nemzetközi kampányok is, hogy az újrainduló versenyben hazánkra irányítsuk a külföldi turisták figyelmét.

Ez ugyanis eddig nem nagyon sikerült, bár ezt nem tartalmazta az MTÜ állásfoglalása. Az egyik legobb jele ennek, hogy bár fokozatosan javulnak például a beutazó légi utasokról szóló adatok, de még nagyságrendekkel elmaradnak a járvány előtti szinttől. A nyári hónapokban korábban (magyarok és külföldiek) 4-5 millióan fordultak meg Ferihegyen, idén 1,5 millióan. Ennek a számnak jó, ha fele volt külföldi. 

Júniusi adatok a szálláshelyekről (forrás: KSH)Júniusi adatok a szálláshelyekről (forrás: KSH)

A szállodai szektor rendkívül felemás képet mutat. Budapesten többet is bezártak, illetve felújításokat kezdtek. Csak néhány nagyobb nemzetközi esemény volt a nyáron, amire tömegesen érkeztek szállodai vendégek. Vidéken kedvezőbb volt a helyzet, ezen hotelek és panziók korábban is főleg a magyer vendégekre alapozták üzleti terveiket.

Idén segítette őket az is, hogy a külföldi bizonytalan járványügyi helyzet és az ottani helyi korlátozások sok magyar kedvét szegték és inkább itthon költekezett a többség. Ráadásul többszáz ezer családnak maradt még elköltendő pénze a SZÉP-kártyáján is, s ezt zömmel a szálláshelyeken és az éttermekben adták ki.    

A hotelpiacon továbbra is nagyon nehéz időszak következik. A munkaerő visszacsábítása még több pénzébe kerül majd a munkaadóknak. A BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég legfrissebb iparági elemzése szerint az egy kiadható szobára jutó árbevétel 2019-es szintjét várhatóan csak a 2023-as szezonban érheti el az iparág.

Szálláshelyek adatai három év júliusáról  (forrás: KSH)Szálláshelyek adatai három év júliusáról (forrás: KSH)

A tervezett beruházások egy része vagy nem fog elindulni vagy jelentős késést szenvedhet az építőipari kapacitás-és munkaerőhiány miatt. Várható, hogy egyes, már működő szálláshelyek más funkcióval születnek újjá, például apartmanház lesz belőlük. A banki finanszírozási oldal megnövekedett óvatossága miatt a 2024-ig átadni tervezett hotelek száma a vírus megjelenése után a felére csökkent, így a fővárosi szálláshely-kapacitás a következő három évben alig 2000 új hotelszobával bővül.

Az MTÜ minderről nem tesz említést a mostani közleményében. Ugyanakkor optimista hangot ütött meg, szerinte az őszi és a jövő tavaszi szezont számos nagyrendezvény is segítette és segíti, többek között a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, a Vadászati és Természeti Világkiállítás, az MTV Europe Music Awards díjátadó, vagy a jövő márciusi Bocuse d'Or európai döntő. Jó lehetőségeket tartogat a nemzetközi érdeklődés fenntartására a Visegrádi Négyek magyar elnökségi éve - tették hozzá.

Annyiban utalt a turizmus infrastrukturális hátterére, hogy kiemelte:vidéken a válság ellenére is folytatódtak a beruházások. A NER-hez közeli vállalkozások nagy örömére a Kisfaludy program keretében 40 új szálloda épül, 14 ezer magánszálláshely, közel 600 panzió és 114 strand válik korszerűbbé. Tucatnyi attrakció, kastély, vár és gyógyhely újul meg, kiemelt figyelmet fordítva a fenntarthatóságra, amely kulcskérdés az ágazat fejlődési irányait figyelembe véve.

A szálloda-és vendéglátóipart vastagon érinti, mégpedig pozitívan, hogy egyre több cég akar jelenléti rendezvényt a korábban csak online szervezésűek helyett. Azonban az utolsó pillanatig kivárnak a szervezéssel és a rendezvény pontos időpontját legtöbben - a korábbitól eltérően - nem hónapokra előre jelölik meg és nem is kezdik meg a szervezést sem, hanem a teljes folyamat last minute történik. 

Ez a jelenség az erőforrás-tervezés tekintetében szinte megugorhatatlan akadály elé állítja a piac szolgálatóit: a rendezvényszervezőket, szállodákat, éttermeket, rendezvényházakat és rendezvényközpontokat és sokszor meglátszik a helyszínek szolgáltatási színvonalán: a rendezvényhelyszín sokszor nem tudja biztosítani a megrendelt esemény volumenének megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt és szolgáltatást. 
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiperaktív kínai kémek Prágában és Pozsonyban – egyre inkább támaszkodnak a helyi kínaiakra
Káncz Csaba | 2022. január 23. 17:46
A térségünkben a kínai titkosszolgálat egyre jobban támaszkodik a kínai diaszpórára, egyben megpróbálja aláásni az EU tekintélyét és a Tajvannal fennálló kapcsolatokat.  A cseh és a szlovák elhárítás éves jelentését vesszük górcső alá. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló