<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nagyon kevés külföldi jött az idei nyári főszezonban Magyarországra. A forgalom javulása a hazai vendégeknek köszönhető. Biztonságos járványkezelés és újabb akciók kellenek a korábbi jó mutatók eléréséhez.

A Turizmus világnapja alkalmából győzelmi jelentést adott közre a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Konkrét adatok nélkül azt írta, hogy rekordszezont zárt a belföldi forgalom, soha ennyi magyar ember nem nyaralt vidéken, mint idén, és az MTÜ továbbra is minden eszközével azon dolgozik, hogy a hazai szálláshelyek, vendéglátóhelyek és attrakciók minél több vendéget fogadhassanak.

Nagyon kevés a külföldi Budapesten, hiába nyílt új luxushotel (fotó: Özyer Group)Nagyon kevés a külföldi Budapesten, hiába nyílt új luxushotel (fotó: Özyer Group)

Az MTÜ bejelentette: az őszi belföldi, országos kampány fókuszában a hazai borrégiók állnak, a cél a turisztikai szezon meghosszabbítása és a borvidékek egyediségének, sokszínű kínálatának bemutatása. Európában és a tengeren túli piacokon folyamatosan futnak a nemzetközi kampányok is, hogy az újrainduló versenyben hazánkra irányítsuk a külföldi turisták figyelmét.

Ez ugyanis eddig nem nagyon sikerült, bár ezt nem tartalmazta az MTÜ állásfoglalása. Az egyik legobb jele ennek, hogy bár fokozatosan javulnak például a beutazó légi utasokról szóló adatok, de még nagyságrendekkel elmaradnak a járvány előtti szinttől. A nyári hónapokban korábban (magyarok és külföldiek) 4-5 millióan fordultak meg Ferihegyen, idén 1,5 millióan. Ennek a számnak jó, ha fele volt külföldi. 

Júniusi adatok a szálláshelyekről (forrás: KSH)Júniusi adatok a szálláshelyekről (forrás: KSH)

A szállodai szektor rendkívül felemás képet mutat. Budapesten többet is bezártak, illetve felújításokat kezdtek. Csak néhány nagyobb nemzetközi esemény volt a nyáron, amire tömegesen érkeztek szállodai vendégek. Vidéken kedvezőbb volt a helyzet, ezen hotelek és panziók korábban is főleg a magyer vendégekre alapozták üzleti terveiket.

Idén segítette őket az is, hogy a külföldi bizonytalan járványügyi helyzet és az ottani helyi korlátozások sok magyar kedvét szegték és inkább itthon költekezett a többség. Ráadásul többszáz ezer családnak maradt még elköltendő pénze a SZÉP-kártyáján is, s ezt zömmel a szálláshelyeken és az éttermekben adták ki.    

A hotelpiacon továbbra is nagyon nehéz időszak következik. A munkaerő visszacsábítása még több pénzébe kerül majd a munkaadóknak. A BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég legfrissebb iparági elemzése szerint az egy kiadható szobára jutó árbevétel 2019-es szintjét várhatóan csak a 2023-as szezonban érheti el az iparág.

Szálláshelyek adatai három év júliusáról  (forrás: KSH)Szálláshelyek adatai három év júliusáról (forrás: KSH)

A tervezett beruházások egy része vagy nem fog elindulni vagy jelentős késést szenvedhet az építőipari kapacitás-és munkaerőhiány miatt. Várható, hogy egyes, már működő szálláshelyek más funkcióval születnek újjá, például apartmanház lesz belőlük. A banki finanszírozási oldal megnövekedett óvatossága miatt a 2024-ig átadni tervezett hotelek száma a vírus megjelenése után a felére csökkent, így a fővárosi szálláshely-kapacitás a következő három évben alig 2000 új hotelszobával bővül.

Az MTÜ minderről nem tesz említést a mostani közleményében. Ugyanakkor optimista hangot ütött meg, szerinte az őszi és a jövő tavaszi szezont számos nagyrendezvény is segítette és segíti, többek között a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, a Vadászati és Természeti Világkiállítás, az MTV Europe Music Awards díjátadó, vagy a jövő márciusi Bocuse d'Or európai döntő. Jó lehetőségeket tartogat a nemzetközi érdeklődés fenntartására a Visegrádi Négyek magyar elnökségi éve - tették hozzá.

Annyiban utalt a turizmus infrastrukturális hátterére, hogy kiemelte:vidéken a válság ellenére is folytatódtak a beruházások. A NER-hez közeli vállalkozások nagy örömére a Kisfaludy program keretében 40 új szálloda épül, 14 ezer magánszálláshely, közel 600 panzió és 114 strand válik korszerűbbé. Tucatnyi attrakció, kastély, vár és gyógyhely újul meg, kiemelt figyelmet fordítva a fenntarthatóságra, amely kulcskérdés az ágazat fejlődési irányait figyelembe véve.

A szálloda-és vendéglátóipart vastagon érinti, mégpedig pozitívan, hogy egyre több cég akar jelenléti rendezvényt a korábban csak online szervezésűek helyett. Azonban az utolsó pillanatig kivárnak a szervezéssel és a rendezvény pontos időpontját legtöbben - a korábbitól eltérően - nem hónapokra előre jelölik meg és nem is kezdik meg a szervezést sem, hanem a teljes folyamat last minute történik. 

Ez a jelenség az erőforrás-tervezés tekintetében szinte megugorhatatlan akadály elé állítja a piac szolgálatóit: a rendezvényszervezőket, szállodákat, éttermeket, rendezvényházakat és rendezvényközpontokat és sokszor meglátszik a helyszínek szolgáltatási színvonalán: a rendezvényhelyszín sokszor nem tudja biztosítani a megrendelt esemény volumenének megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt és szolgáltatást. 
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság "Visszalépünk hetven évet" – bírálta az újbóli fegyverkezést Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 14:59
Békére van szükség, de nem olyanra, amely a fegyverkezési egyensúlyon alapszik, mondta.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban, ársapkát követelnek az elszálló energiaárakra
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 13:29
A lakossági energia árának korlátozását sürgeti a legnagyobb német munkavállalói érdekképviselet, a szakszervezetek országos szövetsége (DGB).
Makro / Külgazdaság Leereszkedett a digitális vasfüggöny Oroszországra
Kormos Olga | 2022. július 3. 12:33
Február 24. óta minden orosz internetfelhasználó megtapasztalta, mi is az a „digitális vasfüggöny”. A Kreml célja, hogy irányítsa az emberek online életét, ami egyértelműen veszélyezteti a szabadságjogaikat.
Makro / Külgazdaság Manfred Weber elosztaná az orosz földgázt az EU-tagállamok között
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 12:01
Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.
Makro / Külgazdaság A nap képe: egy nagy tökkel viccelődik Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 11:16
A hőség a magyar miniszterelnököt is megihlette.
Makro / Külgazdaság Támadás érhetett egy orosz várost, halottak is vannak – háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 09:25
Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Fékevesztett infláció: fontos adat érkezik a héten
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 08:14
Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG