<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nincs már Méker Kft., tovább tisztul a Kósa családhoz közeli cégbirodalom.

Újabb átalakuláson esett át a Kósa Lajos fideszes politikus, volt debreceni polgármester családjához köthető vállalkozások láncolata: a két éve a sajtóhírekben gyakran felbukkanó cég, a Méker Kft. helyébe idén nyáron a Bászna Sertés Zrt. lépett A letisztított érdekeltségek mára két cégre redukálódtak, a már említett Bászna Sertés Zrt.-re, valamint a Bászna Gabona Kft.-re.

A Bászna lett tehát a gyűjtőneve a mini cégbirodalomnak. A Kósa családhoz a kapcsolódást Kósa Lajos testvére, Kósa Karolina Éva jelenti, aki a Bászna Gabonában rendelkezik tulajdonrésszel. Az újonnan létrehozott vállalkozásban viszont őt nem, csak Szilágyi Gábort tüntetik fel - egyedüli - részvényesként. Őt, illetve családját korábbi sajtóhírek szintén a Kósa családhoz kötődőnek írták le.

A történet ott kezdődik, amikor 2013 táján a Szilágyi család tagjai megjelentek a mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó Méker Kft.-ben tulajdonosként. A cég kezdetben zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelemmel foglalkozott fő profilban, majd a fideszes politikus édesanyja, Kósa Lajosné 2015-ös csatlakozása után átnyergeltek a sertéstenyésztésre. A mama négy év múltán kiszállt az üzletből, de ebben az időszakban nagyot tudott előrelépni a vállalkozás: jegyzett tőkéje 3 millió forintról 93 millió forintra emelkedett.

Ettől vélhetően nem függetlenül nagy terveket szövögetett a társaság, egy sertéstelep korszerűsítésére igényeltek támogatást, de a nagy médiazaj miatt végül elálltak a pályázattól - írta akkoriban a hvg. Sőt, az is felvetődött, hogy lemondanak a fejlesztésről.

Eközben a cég igyekezett bővíteni a portfolióját. Megszerezte a növénytermesztéssel, betakarítással foglalkozó Bászna Gabona Kft.-t , valamint a Kaméleon Dizájn Kft.-t. Utóbbi teljesen kilógott az agráriumban aktív csoportba tartozó cégek közül, mivel profilja szerint nyomdai tevékenységgel foglalkozott. Ma már ez a mozgalmas előéletű cég nem létezik, beolvadt a Mékerbe.

De így járt a Méker is. E cég pedig a Bászna Sertés Zrt.-ben olvadt fel pár héttel ezelőtt. Az újabb Bászna-vállalkozás tehát jogelődjének megfelelően mátészalkai székhelyű, jegyzett tőkéje 93 millió forint, és a sertéstenyésztés a fő profilja.

Maradt tehát két cég - a Bászna Gabona és a Bászna Sertés -, előbbiben van érdekeltsége Kósa Lajos testvérének. A két cég összesen 213 millió forint jegyzett tőkével rendelkezik, ebből a Bászna Gabonára jut 120 millió forint. Mozgásterük tehát van a tervezett fejlesztések megvalósítására. Ezek sorába tartozik az a takarmánytároló, amelyről laptársunk, az Mfor.hu számolt be elsőként, és amellyel kapcsolatban megjelentek sajtóhírek, hogy 500 millió forintos hitelért folyamodtak a beruházás megvalósítása érdekében.

A cégnyilvántartások szerint egyébként a Méker tavaly 523,1 millió forintos nettó értékesítési árbevételt ért el, az egy évvel korábbi 361,8 millió után. Adózott eredménye 44,3 millió forint lett, a korábbi 32,6 millió után. A Bászna Gabona beszámolója szerint a cég mintegy 10 millió forintos nettó értékesítési árbevételt ért el 2019-ben, adózott eredménye pedig -10,6 millió forint lett. Vagyis veszteséggel zárták az első teljes üzleti évüket. Tárgyi eszközeinek értéke viszont egy év alatt 643,4 millió forintra nőtt, vagyis van "anyag" a cégben.

A Bászna Sertés Zrt., mivel idén alakult, még nem adott le beszámolót.

Címkék: Vállalat Agrárium
A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kanadában terjeszkedik a BÉT-re készülő Chameleon Smart Home Zrt.
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:13
Az okosotthon-rendszerek piacán nyomul a cég.
Vállalat Jó hírt közölt a 4iG montenegrói leánya a magyar turistákkal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 11:09
A balkáni állam mobilszolgáltatója, a One korlátlan kapcsolattartást biztosít az országba látogatóknak.
Vállalat Jókora meglepetéssel rukkoltak elő Csányi Sándorék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 06:28
Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál jobb, 162,128 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el korrekciós tételek hatása nélkül a második negyedévben, ami az előző negyedévit 83 százalékkal, az egy évvel korábbit 26 százalékkal meghaladta.
Vállalat Jócskán visszavetette az extraprofit-adó az Erste nyereségét
Csabai Károly | 2022. augusztus 10. 11:02
Az állam által is 15 százalékban tulajdonolt hitelintézetnek közel 19 milliárd forintot kellett befizetnie a kormány választási költekezése miatt kivetett sarcból, míg az orosz-ukrán háború miatt padlót fogott Sberbank kártalanítására csaknem 8 milliárdot. 
Vállalat Jobban teljesített a Magyar Telekom, mint várták
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 18:52
Közzétett negyedéves gyorsjelentését a vállalat.
Vállalat Pont azért tudunk adni ezeknek az embereknek, mert mindenünk megvan
Natív tartalom | 2022. augusztus 8. 12:58
A társadalmi vállalkozóként tevékenykedő Bálint Márta egy alkalmazáson keresztül mutatja meg, hogy mások segítése, az adományozás és az összekapcsolódás mennyire pozitív hatást gyakorol az egyénre és a közösségre.  
Vállalat Meglepő, de nem sokat várnak a magyarok a munkáltatójuktól
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 14:33
Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy mennyire vannak tisztában az emberek az ESG fogalmával Magyarországon, illetve mit várnak a nagyvállalatoktól a fenntarthatóság területén. A válaszok meglepő eredményt hoztak.
Vállalat Elképesztő eredményeket hozott a Molnak az olcsó orosz olaj
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 08:46
Éves és negyedéves viszonylatban is közel kétszeres eredményt könyvelhetett el a Mol-csoport.
Vállalat Jó hírt kaptak a Richter tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 10:49
Árfolyamhatás nélkül, a működési környezet változatlansága esetén idén 10 százalékkal nőhet a gyógyszercég nyeresége forintban számolva, az árbevétel növekedése biztosan kétszámjegyű lesz
Vállalat Tovább terjeszkedhet a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 09:42
Az izraeli hatóságok az áldásukat adták ahhoz, hogy a magyar informatikai társaság megvehesse a Space-Communication Ltd. részvényeinek 20 százalékát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG