TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Amit a vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban érdekelt cégek igényelhetnének, ha jönnek a járvány miatti bezárások.

Vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök az irodájában fogadta Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - frissen újraválasztott - elnökét, aki - mint lapunknak fogalmazott - a gazdaság működőképességének fenntartása és a vállalatok terheinek enyhítése érdekében egyebek mellett azt javasolta a kormányfőnek, hogy egy évre függesszék fel az iparűzési adót, amit a vállalkozások fizetnek a helyhatóságoknak - derült ki az RTL Klub Híradójából.

Laptársunk munkatársának sikerült vasárnap este utolérnie Parragh Lászlót, aki megerősítette, hogy a kormányfő asztalára tett javaslatcsomagjuk része az iparűzési adó felfüggesztése 2021-ben. Az elnök hozzátette: tisztában van azzal, hogy ez a javaslat érzékenyen érinti az önkormányzatokat, de más lehetőséget jelenleg nem lát arra, hogy a vállalkozások számára fenntartható legyen a működés a járvány előttünk álló, talán legnehezebb időszakában. Parragh László biztos benne, hogy a következő időszakban még durvább lesz a járvány lefutása - elég a külföldi példákat figyelembe venni -, ezért minden gazdasági eszközt meg kell szerinte ragadni, és ebben minden gazdasági szereplőnek, beleértve az önkormányzatokat is, ki kell vennie a részét, hogy a vállalkozások át tudják vészelni ezt az időszakot.

Kérdésünkre, hogy az önkormányzatok már így is elég kivéreztetettek - például a gépjárműadó eddig rájuk jutó részével sem rendelkeznek, amit a fővárosi kerületi önkormányzatoknál tetéz az ingyenes parkolás ismételt bevezetése, a Budapesti Önkormányzat esetében pedig a szolidaritási hozzájárulás emelése -, s mostanra lényegében az iparűzési adó maradt az egyetlen érdemi forrásuk, Parragh László ismételten jelezte, hogy kemény kritikákra számít, de Budapest esetében éppenséggel úgy látja, hogy lenne helye a takarékossági intézkedéseknek.

"Nem értem például, hogy miért van szükség öt főpolgármester-helyettesre?" - tette fel a viszontkérdést kérdésünkre. Mint mondta, ő vállalkozóként is ilyen helyzetben mindig házon belül kereste először a költségcsökkentési lehetőségeket. Ismételt felvetésünkre, hogy az önkormányzatok jelzése szerint ebben már elértek a falig, azt mondta, hogy a vállalkozásoknak a túlélés érdekében nagyon nagy szükségük van minden forintra, és az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket a járvány miatt a közös tehervállalásból. (Arról, hogy mindez hogyan fest a fővárosi önkormányzat szemszögéből, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel készült interjúnkat érdemes elolvasni.)

A csomag része továbbá a társasági adó - jelenleg 9 százalékos - kulcsának 5 százalékra csökkentése, szintén egy évre, 2021-re. Az MKIK vezetője szerint bár az idő sürget, hamarabb nem lehet bevezetni ezt az intézkedést (sem az iparűzési adó csökkentését), mert 2020-ra már javarészt megtörténtek az erre az évre esedékes adófizetések.

Ezeken túl a javaslatcsomag egy eddig nem ismert eleméről is beszélt lapunknak. Mint mondta, a járványhelyzet nagyon abba az irányba tart, hogy muszáj lesz bezárni a vendéglátóhelyeket, szálláshelyeket. Ebben az esetben viszont nem lehet magukra hagyni a működtetőket - nem beszélve arról, hogy a magyar gazdaság egyik húzóágazatáról van szó - ezért azt javasolják, hogy az állam vállalja át a vendéglátóhelyek, szálláshelyek bérköltségeinek 80 százalékát. Hasonló elven pedig a szálláshely-foglalások visszatérítésénél is állami részvételt javasolnak. Így is nagy kérdés, hogy mennyien tudnak majd talpon maradni a következő időszakban. (A bérkiegészítésre, átvállalásra már volt példa tavasszal, de akkor mások voltak az arányok, és a megcélzott kör is tágabb volt.)

Megkérdeztük az elnöktől, hogy milyen volt a miniszterelnök fogadtatása a javaslatokra (melyek között továbbiak is szerepeltek, de azokról egyelőre nem kívánt beszámolni) a találkozón, ahol kettejükön kívül részt vett még Rogán Antal, a kormányzati kommunikációért felelős miniszterelnöki kabinetfőnök, valamint a kormányfő tanácsadója, Nagy Márton, aki korábban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt. Parragh László erről nem akart részleteket elárulni, de érzékeltette, hogy nem volt elutasító Orbán Viktor hozzáállása a javaslatokhoz, amelyek részleteit a kamarai hálózat bevonásával rövid időn belül kidolgozzák.

Privátbankár-vélemény:

Parragh László jól látja, a javaslat iparűzési adóról szóló része garantáltan kiveri a biztosítékot a helyi önkormányzatok körében. A települések helyi adókból tavaly összesen 971,48 milliárd forint bevételt szereztek, ami akkor az összes bevételük 20,5 százalékát fedezte. Ebből az iparűzési adó tett ki 788,3 milliárd forintot a 2019-es költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadás szerint. Vagyis egy olyan meghatározó bevételről van szó, ami nélkül - kijelenthetjük - az önkormányzatok működésképtelenné válnának. Még abban az esetben is jócskán megnehezülne a működésük, ha a kormány korlátozás nélkül lehetővé tenné a számukra a működési hitel felvételét, illetve ha a felfüggesztést követően a vállalkozásoknak meg kellene fizetniük a 2021-ben esedékes adójukat. Ha ezek az intézkedések elmaradnak, akkor nehéz elképzelni, hogyan tudják majd a helyi önkormányzatok ellátni feladataikat a következő évben.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés
Címkék: Vállalat Adó

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentős megállapodást kötött a Richter
Csabai Károly | 2020. december 3. 11:33
A hazai gyógyszercég 263,5 millió dollárért, mai árfolyamon mintegy 78 milliárd forintért megvásárolja a Johnson & Johnson belgiumi leányvállalatának fontos, fogamzásgátló termékét, amelyet az Egyesült Államokon kívüli piacokon, a világ 60 országában értékesíthet.
Vállalat Magyar kézbe került vissza a Budapesti Erőmű Zrt.
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 11:21
Cseh kézből.
Vállalat Megvásárolná az állam a debreceni reptér többségét
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 07:35
51 százalékot szerezne meg az állam a debreceni önkormányzattól és vagyonkezelőjétől a repteret üzemeltető cégből, amelyet mostanában komoly állami támogatással igyekeznek a felszínen tartani.
Vállalat Koronavírus: nagyobb a baj, mint azt a biztosítók gondolták
Király Béla | 2020. december 3. 05:11
Úgy tűnik, a biztosítók rosszul mérték fel előzetesen a koronavírus járvány gazdasági hatásait, emiatt komolyabb költségeik lesznek, mint amivel számoltak. A költségek és a veszteségek olyan súlyosak, hogy az érintett ágazatokban a biztosítók világszerte áremeléseket hajtottak végre.
Vállalat Óriási keresztelő: átnevezik az MVM-et
Privátbankár.hu | 2020. december 2. 15:17
Az MVM Magyar Villamosművek januártól MVM Energetika néven fut tovább. Az NKM helyett is NVM néven futnak majd a cégek.
Vállalat A britek engedélyezték a Pfizer-BioNTech-vakcina forgalmazását
MTI | 2020. december 2. 09:42
A szigetország ezzel a világon elsőként hagyott jóvá koronavírus-oltást.
Vállalat A követelésük 60 százalékához jutottak hozzá a Malév károsult utasai
Szakonyi Péter | 2020. december 1. 18:59
Nyolc év után végre pénzükhöz jutottak a Malév csődjében ragadt utasok - legalábbis egy részük. A nemzeti légitársaság leállása után hoppon maradtaknak a le nem utazott jegyek árának egy részét az IATA fizette vissza az elmúlt hetekben - de hogy mennyit és kinek, azt most is homály fedi. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy maguk az utasok fizették az IATA perköltségeit is. Hogy mennyit? Az is titkos.
Vállalat A pandémia árnyékában borultak virágba - friss magyar fintech-sikerek
Natív tartalom | 2020. december 1. 13:25
Távolságot tartunk, nem érintkezünk, sőt, leginkább ki se mozdulunk otthonról – de a pénzügyeket attól még változatlanul intéznünk kell. Hogy ezt könnyebben és biztonságosabban tudjuk megtenni, abban segítenek a PSC CEE és az Ff.next megoldásai. Mindkét magyar fintech cég a gödör helyett a kihívást látta meg a járványhelyzetben, és némi iránymódosítással, valamint annál több innovációval mindketten sikeresen reagáltak is rá. További közös vonásuk, hogy mindkettejüket az OXO csoport támogatja.
Vállalat Vállalati egészségprogramok: megéri belevágni?
PR | 2020. december 1. 11:54
Az egészségügyi kiadások egy vállalat esetében elsősorban költségként jelennek meg. Egy hatékony vállalati egészségprogram révén azonban a cégvezetők a munkavállalók egészségére fordított összegekre beruházásként is tekinthetnek, ami visszatérül. De mennyire számszerűsíthető egy vállalati egészségprogram megtérülése?
Vállalat Atlétikai stadion: nettó 2,88 milliárdos megbízásról jött a hír
Privátbankár.hu | 2020. december 1. 08:41
Három év múlva rendezik a vébét.
Friss
hírlevél