<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint nagy segítség volt a bértámogatás, de ha nincs kereslet, csak a közös pénzünket égetjük el. Parragh László beszélt arról is, miért nincs harminc-negyven regionális középvállalat az országban.

Jó a bértámogatás, de ha nincs kereslet, a közös pénzünket égetjük el

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) nemrégiben újraválasztott elnöke a Világgazdaságnak adott interjúban a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseivel kapcsolatban arról beszélt: a magyarországi bértámogatási program - amelyet a német megoldástól mutatott különbségek miatt nem szerencsés Kurzarbeitnek nevezni -  jelentős segítség volt a cégeknek, de alapvetően keresleti kérdésről beszélünk. Ha a kereslet nem áll helyre, a közös pénzünket égetjük el.

Példaként a légiközlekedést említette: ha a forgalom 95 százalékkal esik, akkor támogathatjuk, de ha azt látjuk, hogy két éven belül valószínűleg nem áll helyre, akkor olyan költségbe verjük az országot, amit utána államadósságban, inflációban, költségvetési hiányban nagyon-nagyon meg fogunk szenvedni.

Miért gyenge a magyar cégek versenyképessége?

Parragh László úgy látja: most brutális átalakulások zajlanak a világpiacon, a cégek ezt érzik, és helyesen reagálnak. Szerinte a hazai cégek versenyképessége sokat javult, de ez nem rövid távú folyamat. A felzárkózáshoz a cégeknek is meg kell erősíteniük magukat, és a gazdaságirányításnak is meg kell találnia azokat a cégeket, amelyek alkalmasak a növekedésre - számukra többletforrást, megrendelést kell biztosítani, az oktatási rendszert és az infrastruktúra egy részét hozzájuk kell igazítani.

Parragh szerint a rendszerváltáskor elkövetett hibák miatt nincs harminc-negyven regionális középvállalat az országban: nagyon sok politikai hiba, rövidlátás és tisztességtelenség is áll ennek hátterében. Ha Csányi Sándor személyében nem egy karizmatikus vezető irányítaná az OTP-t, akkor ma nem lenne OTP - hozott példát Parragh László, megemlítve, hogy a bank nyereségének többsége már nem is Magyarországról származik. Kihagyott lehetőségként az MVM regionális terjeszkedésének hiányát és a turizmus kései "ébredését" említette.

Az MKIK elnöke szerint lesznek nagy kihívások a következő néhány hónapban is, főként, hogy miképp állunk fel a Covidból, miképp szerezhetjük vissza a felvevőpiacainkat, illetve hogyan szerezhetünk esetleg újakat. Ebben a nehéz helyzetben is meg kell találnunk a lehetőséget, az esetleges sok rossz útból a legkevésbé rosszat kell választanunk

- mondta Parragh László a Világgazdaságnak.

A Lex Parraghról nem esett szó

Az interjúban nem esett szó a "Lex Parragh"-ról, a kata-szabályozás jelentős átalakításáról, amely ellen többször is felszólalt, illetve több javaslattal is élt a BKIK és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) - egyelőre úgy tűnik, mindhiába. A háttérről itt írtunk >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mi jöhet a NER után? Klasszis Klubunk következő vendége Giró-Szász András lesz
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 19:07
Pánik van a Fideszben, vagy teljes a nyugodtság az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása után? És ki lehet Orbán Viktor utóda? Fontos kérdések, fontos válaszok október 28-án.
Makro / Külgazdaság Megrendült Joe Biden elnöksége: Trump nyerheti a 2024-es elnökválasztást
Káncz Csaba | 2021. október 18. 18:33
Végigvesszük, hogy milyen főbb okok vezettek a Biden kormányzattal szembeni komoly bizalomvesztéshez. A brit fogadóirodák már arra teszik tétjeiket, hogy 2024-ben Donald Trump legyőzi Bident. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hitelekkel menekül előre Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 17:37
A magyar kormány továbbra is alkudozik az Európai Unióval az újjáépítési alapból származó összegek kifizetéséről. Eközben viszont más forrásokból próbálnak pénzt bevonni, amivel a mozgásterüket növelik, többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Nem akarnak baloldali fordulatot a német liberálisok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 16:16
Mindhárom, a kormányalakításban érdekelt párt megerősítette, hogy megkezdődhetnek a hivatalos koalíciós tárgyalások Németországban. A liberálisok szerint az új kormánynak középen kell állnia politikailag.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: új európai mag formálódik
MTI | 2021. október 18. 15:16
Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában hétfőn megjelent írásában.
Makro / Külgazdaság A kívülálló, aki veszélyes lehet Orbán Viktorra – felkapta Márki-Zayt a világsajtó
Wéber Balázs | 2021. október 18. 14:38
Németországtól kezdve Nagy-Britannián át Argentínáig beszámolt a külföldi sajtó Márki-Zay Péter előválasztási győzelméről. Az európai értékelések többsége szerint az „outsider politikus” a baloldaliakat, a liberálisokat, valamint az Orbán-kormányban csalódott jobboldaliakat is meg tudta szólítani, és komoly ellenfele lesz Orbán Viktornak a jövő tavaszi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Újabb jelentős drágulás a kutakon: már 560-570 forintba is kerülhet egy liter üzemanyag
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:24
A világpiaci olajárak emelkedése miatt a Mol szerdán tovább drágítja a kutakon elérhető üzemanyagokat. A benzin literjéért átlagban 5 forinttal kell többet fizetni, immár 496 forintot, míg a gázolaj ára 7 forinttal, 512 forintra megy fel.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta nem látott tempóban terjed a koronavírus-járvány Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:01
Tovább romlott a koronavírus-helyzet: hónapok óta nem látott szintre emelkedett az új megbetegedések száma és a pozitív tesztek aránya is.
Makro / Külgazdaság Satufékezett a kínai gazdaság az energiakrízis, az árvizek és a korona-gócok miatt
MTI | 2021. október 18. 07:44
A második negyedévben még 7,9 százalékos volt a gazdaság növekedése, a harmadikban már csak 4,9.
Makro / Külgazdaság "Gyűlölettel nem lehet legyőzni a gyűlöletet, csak szeretettel" - Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 06:53
Dobrev Klára elismerte vereségét, és gratulált riválisának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos