<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A klímaváltozás kihívásaira reagáló szállítóhajó így az eredetileg tervezettnél hét évvel korábban készülhet el. Metanol hajtja majd.

2023-ban vízre bocsátja az első szénsemleges teherhajóját az AP Moller-Maersk, írja a Financial Times. A világ legnagyobb teherhajós cége ezzel az eredetileg tervezetthez képest hét évvel korábban vezeti be a klímaváltozás kihívásaira reagáló új vízi járművét. Az újgenerációs teherhajót metanol hajtja majd.

Az alkohol fűtötte hajó a vállalat szerint közepes méretű lesz, legfeljebb kétezer darab, hat méter hosszú konténert lehet majd vele szállítani. A Maersk további ígérete az, hogy mostantól minden hajójukat felszerelik olyan motorral, mely karbonsemleges üzemanyaggal működik. Ez a cég szerint csak elhanyagolható áremelkedést jelent majd.

A Metrans Kft. csepeli terminálja. Illusztráció. (Fotó: MTI)A Metrans Kft. csepeli terminálja. Illusztráció. (Fotó: MTI)

Az FT megjegyzi, hogy a teherhajózás az egyik legnehezebben emissziómentesíthető iparág, mert a hajók óceánokat szelnek át megállás nélkül, így esetükben nem lehet megoldás az akkumulátor-hajtotta elektromos motor, hiszen egy több ezer kilométer hosszú tengeri úton nem lehet sehol sem megállni tölteni, amikor lemerül az akksi.

A teherhajók többsége most úgynevezett "bunker üzemanyaggal" működik, mely az olajfinomítás végén visszamaradó sűrű és szennyező anyagot jelenti. Az ezt kiváltani hivatott metanolt gáz felhasználásával állítják elő, mely már önmagában környezetbarátabb megoldás, mint a bunker üzemanyag (a cég teherhajóinak kisebb része egyébként már gázzal működik). A Maersk dekarbonizációval foglalkozó részlegének vezetője azt mondta az FT-nek, hogy a vállalat azt is vizsgálja, hogyan állhatnának majd át "e-metanolra", mely alatt a megújuló energiával előállított metanolt érti, illetve a másik lehetséges megoldás, amit vizsgálnak, az a biometanol.

A Maersk 2018-ban még arról beszélt, hogy 2050-re eléri a karbonsemlegességet, ehhez pedig első lépésként 2030-ra karbonsemlegessé teszi a teherhajóit. Ehhez képest impozáns ugrást jelent az első ilyen hajók 2023-ra tervezett bevezetése, ami a cég szerint azért vált lehetségessé, mert két év alatt rengeteget tanultak a területről, és a váltást lehetővé tevő technológia fejlődése is nagyon gyors.

(FT)

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Lassan meglesz a kormány századik barátja
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 16:51
Ezúttal egy autóipari céggel kötöttek stratégiai együttműködési megállapodást. 
Vállalat Szakmunkások után kapkodnak a cégek
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 16:21
Erőteljes munkaerő-felvételbe kezdtek a vállalatok 2021-ben.
Vállalat Görögországban terjeszkedik tovább az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 15:06
Egy háromcsillagos, 124 szobás szálloda felvásárlásával lépnek be az athéni ingatlanpiacra. 
Vállalat Bekebelezi a Call of Duty kiadóját a Microsoft
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 16:48
Az óriáscég történetének legnagyobb felvásárlása lesz a játékipar egyik óriása, Activision Blizzard megszerzése. A Call of Duty-sorozat mellett például a Warcraft- vagy a Candy Crush-játékokat is fejlesztő cégért közel 69 milliárd dollárt fizet a Microsoft.
Vállalat 220 munkahelyet hoz az új térkőgyár – az állam is adott rá pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:58
Átadták a Viastein Kft. üzemét Biharkeresztesen.
Vállalat Német logisztikai óriáscég vesz sikeres magyar startupot
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:41
A Transporeon felvásárolja a mesterséges intelligencia-alapú fuvartervező megoldásaival nemzetközileg is elismert magyar Nexogent, az árat üzleti titokként kezelik.
Vállalat Légtisztító, kötelező oltási igazolvány, csődhullám - mit hoz az ötödik hullám?
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 08:51
A vállalkozások rejtett tartalékainak köszönhetően maradt el a korábban várt nagyobb csődhullám a vendéglátóiparban, de ezek a tartalékok mostanra kezdenek kimerülni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint. Bizonyos munkahelyeken indokolt a kötelező oltás, lehetne szigorítani az oltási igazolvány használatán is, más korlátozást viszont nem támogatnak - inkább rávennék az embereket, hogy merjenek kimozdulni otthonról.
Vállalat Több száz benzinkúttal gazdagodott a Mol - de el is adott
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 11:16
Az évek során regionálissá nőtt magyarországi multi 417 töltőállomást vásárolt Lengyelországban, 79-et pedig Magyarországon. Ugyanakkor 185 benzinkutat értékesít.
Vállalat Megabefektetést kapott a Chamaleon Smart Home a Hinventurestől
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 07:24
Forradalmi újításra készül az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től kapott összegből az ingatlanokba rendszerfüggetlen okosmegoldásokat kidolgozó és telepítő Chameleon Smart Home. Egy olyan „híd” szoftvert és digitális rendszert gyártanak és fejlesztenek tovább, amely az okosotthont az okostársasházakkal köti össze. A cég emellett fokozatosan áttér a nagyobb megtérüléssel kecsegtető nagykereskedelmi tevékenységre.
Vállalat Vitték az Aston-terepjárót, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 07:24
82 százalékkal több autót szállított le az Aston Martin, de a cég eredménye így is elmaradt a várttól.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló