<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A klímaváltozás kihívásaira reagáló szállítóhajó így az eredetileg tervezettnél hét évvel korábban készülhet el. Metanol hajtja majd.

2023-ban vízre bocsátja az első szénsemleges teherhajóját az AP Moller-Maersk, írja a Financial Times. A világ legnagyobb teherhajós cége ezzel az eredetileg tervezetthez képest hét évvel korábban vezeti be a klímaváltozás kihívásaira reagáló új vízi járművét. Az újgenerációs teherhajót metanol hajtja majd.

Az alkohol fűtötte hajó a vállalat szerint közepes méretű lesz, legfeljebb kétezer darab, hat méter hosszú konténert lehet majd vele szállítani. A Maersk további ígérete az, hogy mostantól minden hajójukat felszerelik olyan motorral, mely karbonsemleges üzemanyaggal működik. Ez a cég szerint csak elhanyagolható áremelkedést jelent majd.

A Metrans Kft. csepeli terminálja. Illusztráció. (Fotó: MTI)A Metrans Kft. csepeli terminálja. Illusztráció. (Fotó: MTI)

Az FT megjegyzi, hogy a teherhajózás az egyik legnehezebben emissziómentesíthető iparág, mert a hajók óceánokat szelnek át megállás nélkül, így esetükben nem lehet megoldás az akkumulátor-hajtotta elektromos motor, hiszen egy több ezer kilométer hosszú tengeri úton nem lehet sehol sem megállni tölteni, amikor lemerül az akksi.

A teherhajók többsége most úgynevezett "bunker üzemanyaggal" működik, mely az olajfinomítás végén visszamaradó sűrű és szennyező anyagot jelenti. Az ezt kiváltani hivatott metanolt gáz felhasználásával állítják elő, mely már önmagában környezetbarátabb megoldás, mint a bunker üzemanyag (a cég teherhajóinak kisebb része egyébként már gázzal működik). A Maersk dekarbonizációval foglalkozó részlegének vezetője azt mondta az FT-nek, hogy a vállalat azt is vizsgálja, hogyan állhatnának majd át "e-metanolra", mely alatt a megújuló energiával előállított metanolt érti, illetve a másik lehetséges megoldás, amit vizsgálnak, az a biometanol.

A Maersk 2018-ban még arról beszélt, hogy 2050-re eléri a karbonsemlegességet, ehhez pedig első lépésként 2030-ra karbonsemlegessé teszi a teherhajóit. Ehhez képest impozáns ugrást jelent az első ilyen hajók 2023-ra tervezett bevezetése, ami a cég szerint azért vált lehetségessé, mert két év alatt rengeteget tanultak a területről, és a váltást lehetővé tevő technológia fejlődése is nagyon gyors.

(FT)

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kiderült, kell-e tartani attól, hogy eltűnik a magyar boltokból egy alaptermék
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 15:14
Kétszeresére drágult a papír fő alapanyaga, a cellulóz. Mit okozhat ez a higiéniai papírtermék piacán?
Vállalat Sokkal több mint digitális barkácsműhely: különleges programmal segítenek a fiataloknak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:18
Egy olyan projekt zajlik Győrben, amelynek keretében biztonságos fejlődési platformot biztosítanak azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége van erre. Miközben megismerik a 3D-nyomtatást vagy épp a CNC megmunkálást, a problémamegoldó készségük és cselekvőképességük is fejlődik – így hiába indulnak hátrányból, értékes munkaerő válhat belőlük a jövőben. A programhoz további cégek, partnerek csatlakozását is várják.
Vállalat Újabb csúcsvezetők érkeztek a 4iG távközlési üzletágához
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:52
A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport idén tavasszal megkezdte távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását és a társaságok integrációját.
Vállalat A Gazprom visszatáncolt az osztalékfizetéstől - óriásit zuhant a részvényárfolyam
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 12:04
Korábban még úgy volt, hogy a nyereség felét kifizeti a részvényeseknek a Gazprom, a közgyűlés viszont most úgy döntött, hogy nem adnak ki egy fillért sem. A bejelentésre nagyot zuhant a részvényárfolyam.
Vállalat Nehéz idők várnak a környezetszennyező cégekre
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 14:24
Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re.
Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Vállalat Szijjártó Péter bejelentette az év eddigi legnagyobb beruházását
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 12:59
Egy dél-koreai vállalaté Nyíregyházán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG