<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Tavaly parádés évük volt az utazási irodák többségének, idén viszont átlagosan a 10 százalékát tudják majd teljesíteni a 2019-es eredményüknek. Ennek ellenére kevés a csőd.

Ha valamelyik ágazat nem örült annak a hírnek, hogy a kormány október végéig meghosszabbította a járványügyi határzárat, akkor az a turizmus volt. Bár az utazási irodák honlapjai jelenleg is tele van csábítóbbnál csábítóbb ajánlatokkal a Maldív-szigetektől Mexikóig, szeptember eleje óta gyakorlatilag ismét leállt a kiutazás Magyarországról. Ennek oka, hogy kevesen szeretnének 10 napra karanténba kerülni, miután visszatértek egy utazásból.

Egészségügyi szolgáltató partnerünknek köszönhetően lehetőséget biztosítunk utasaink számára koronavírus teszt otthoni elvégzésére, így biztonságban indulhatnak útra és térhetnek vissza egy-egy külföldi utazás után

- írja például a Vista utazási iroda.

A Fehérvár Travel pedig minden utasa számára induláskor költségmentesen biztosít egy jó minőségű, a lehetőségekhez képest kényelmes maszkot, valamint folyamatosan szellőztetik a buszokat. 

A nagy autóbusz gyárak közlése szerint 1 óra alatt 53 alkalommal – tehát szinte percenként – teljes levegőcsere történik az autóbusz utasterében. Mindez összességében ideálisabb körülményeket teremt egy-egy utazáshoz, mint ami egy személyautó vagy akár egy repülőgép utasterében tapasztalható

- érvel a társas buszos utak mellett az utazási iroda.

Mindezek ellenére nagyon kevesen utaznak, a hírek mégsem arról szólnak, hogy sorra csődölnének be az utazási irodák. Pedig idén gyakorlatilag csak a július és az augusztus volt viszonylag optimális a számukra. A lapunk által megkérdezett szakértő például úgy összegezte az utazási irodák idei évét, hogy 2020-ban átlagosan a 2019-es teljesítményük 10 százalékát tudják elérni.

Ennek fényében megnéztük néhány utazási iroda tavalyi beszámolóját. Zömében azt tapasztaltuk, hogy tavaly valóban remek évük volt az utazási irodáknak, ami jó alapot teremthetett ahhoz, hogy idén hibernálva a cégeket, ne döntsenek a csőd mellett a tulajdonosok.

Például príma éve volt annak az öt utazási irodának tavaly, amelyeket a kormány és az állam is meg szokott bízni a hivatalos utak megszervezésére. Még 2017-ben kötött négy évre szóló szerződést a Közbeszerzési Főigazgatóság öt irodával: OTP Travel, az IBUSZ, a Weco-Travel, a Jet Travel és a korábbi pályázatok során mindig sikertelenül próbálkozó United 4 Bonafini Bindair. Persze ez nem azt jelenti, hogy ezek az utazási irodák csak az állami megrendeléseknek köszönhetik a remek 2019-es eredményeiket.

Az OTP Travel például 20 milliárd forint árbevétel fölé ment, ami 200 millió forintos nyereséghez volt elég. Az IBUSZ a 21 milliárd forintot is elérte, ebből 10,4 milliárd forint származik a turisztikai szolgáltatásból, és 193 millió forintos profit lett a vége. A dán hátterű Weco-Travel szintén rekordnak örülhetett: 10,3 milliárd forint lett a forgalom és 83 millió forint a profit.

A Jet Travelnek is rekord az 5 milliárd forintos forgalom és a 61 millió forintos nyereség. A Utined 4 sem könyvelt még el többet, mint a tavalyi 3,2 milliárd forint. A legnagyobb nyeresége viszont a már említett Fehérvár Travelnek lett: 392 millió forint, ami 8,2 milliárd forint bevételből keletkezett. Ribi Péter tulajdonos pedig 140 millió forint osztalékot ki is vett a cégből.

Az idei legnagyobb csőd a Robinson Tours utazási irodához köthető. Ugyanakkor lapunk is megírta, hogy már 2019-ben is félmilliárd forintos veszteség jött össze a májusban becsődölt utazási irodánál, így a koronavírus-járvány csak megfejelte az amúgy is kulmináló anyagi problémákat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat A hibrid munkarend keményen összezavarta a munkáltatókat
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 14:11
Nehezen tudják eldönteni, mennyi jelenlétet követeljenek.
Vállalat Parragh László a katáról: az anomáliákra szeretnék felhívni a figyelmet
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 12:33
A munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát - Parragh László azt mondja, az anomáliákra szeretnék felhívni a figyelmet.
Vállalat A háború miatt óvatosan terveznek a magyar kkv-k, de a fizetésemelést nem ússzák meg
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:34
A járvány időszakában tapasztalt óvatossághoz hasonlóan az orosz-ukrán konfliktus kitörése okozta gazdasági bizonytalanság és a fokozódó infláció ismét megfontoltabbá tette a kkv-kat. A K&H kkv bizalmi index 2022 első negyedévi kutatása alapján az előző időszakhoz képest 5 százalékponttal csökkent a beruházási hajlandóság, a vállalkozások közel háromnegyede készült azonban még így is fejleszteni. A célokat tekintve stabilan a digitális korszerűsítés állt az élen, míg csökkent a gép- és gépjármű beszerzésre, valamint az ingatlan fejlesztésre irányuló beruházási szándék. 
Vállalat Kiderült, ki a leggazdagabb magyar
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 04:16
Csütörtöktől érhető el 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány, a rangsor élére ismét Mészáros Lőrinc került, aki immár 480 milliárdos vagyonnal bír.
Vállalat IT vagyongazdálkodási tanúsítványt szerzett a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 14:49
A Magyar Szabványügyi Testület elsőként a 4iG-nek állított ki IT vagyongazdálkodási irányítási rendszer tanúsítványt.
Vállalat Újabb tenderen nyert a 4iG vezette konzorcium
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:16
Ezúttal nettó 1,7 milliárd forintos ajánlata lett befutó.
Vállalat Az Aldi 300 informatikai munkahelyet hoz Magyarországra
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 13:43
Ezzel megduplázza létszámát nálunk a cég informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az Aldi International IT Services Kft.
Vállalat Csökkent, de még 10 milliárd felett maradt a K&H profitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:03
A rendkívüli OBA-befizetés jelentősen visszahúzta a nyereséget az első negyedévben.
Vállalat Még nem megy a Wall Streetre a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 13:35
Megvannak a diszkont légitársaság Ukrajnában rekedt repülőgépei.
Vállalat Háromnapos munkahetet vezettek be egy német autógyárban
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 16:51
Beszállítói nehézségek miatt háromnapos munkahetet vezetnek be az egyik legrégebbi németországi autógyárban, a Ford kölni üzemében - írta csütörtökön a Bild című német lap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG