<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az idén életbelépett jogszabályok miatt a nyár derekán az átlagember is érzékelte, hogy számos egyszerhasználatos műanyag termék forgalmazása szűnt meg. Ez nem csak számukra hozott új helyzetet, de nagyon sok vállalkozás számára is.

Július elején Magyarországon is életbe lépett az a jogszabály, amelynek köszönhetően az eldobható műanyag poharak, evőeszközök, tányérok és a szívószálak mellett a műanyag szatyroktól is elbúcsúzhatunk. Ugyan számos boltban még most is találkozhatunk ilyen csomagolóanyaggal, ám mivel forgalmazni már nem lehet ezeket, így előbb-utóbb a készletek elfogynak, és valóban eltűnnek majd az életünkből.

A lépésnek köszönhetően nagyon sok műanyag hulladéktól mentesül a környezet, ugyanakkor sokak számára jelentett fejtörést a szabályoknak való megfelelés. A koronavírus-járvány által egyébként is sújtott vendéglátóiparnak például – köszönhetően a kiszállított mennyiségek megugrásának - évi 15 ezer tonnányi egyszer használatos műanyagot (ételtartó dobozok, italpoharak, zacskók) - kell kiváltani más, környezetbarát termékkel. De nem csak a vendéglátósok, hanem az élelmiszeripar is kihívások elé került, ráadásul utóbbi sokkal nagyobb volumenben használ egyszerhasználatos műanyagokból készülő csomagolóeszközöket.

A  műanyag termékek óriási terhelést jelentenek a körnezet számára (Forrás: Pixabay)A műanyag termékek óriási terhelést jelentenek a körnezet számára (Forrás: Pixabay)

A szakértők szerint a kiváltás alternatívái közül az úgynevezett lebomló műanyagok valójában több problémát okoznak, mint hasznot, hiszen ezek az úgynevezett oxidatívan lebomló zacskó mikroműanyagokká hullanak szét, így akár évszázadokig szennyezve a környezetet. A természetes alapú, például kukoricakeményítőből készült (PLA) lebomló zacskók szintén nem jelentenek megoldást, mert a gyakorlatban jelenleg ezek is hulladéklerakón vagy égetőben végzik. Folyókba kerülve vagy az erdőszélen pedig ugyanúgy szennyezik a környezetet és még csak le sem bomlanak maguktól, hanem kizárólag speciális komposztálókban, magasabb hőmérsékleten vagy nyomáson lehet megsemmisíteni.

A visszagyűjtött műanyagot számos esetben energetikai hasznosítás címén elégetik. Ez az eljárás nemcsak szennyező gázokat bocsát ki a levegőbe, de egyértelműen pazarolja az erőforrásokat, és veszélyes hulladékot hagy hátra a folyamatban.

Pedig a műanyagok korlátozásának a keletkező hulladékmennyiség csökkentése mellett éppen a karbonkibocsátás visszaszorítása lenne a célja. Ez már csak azért is fontos, mert közismert tény, hogy a klímaváltozás óriási fenyegetést jelent az emberiség számára, nem véletlenül tűzte ki célul  az Európai Unió, hogy 2050-től a karbonmentes működésre áll át. Ettől remélik ugyanis, hogy sikerül az átlaghőmérséklet növekedését lassítani, és a visszafordíthatatlan folyamatot megindító 1,5 Celsius fokos emelkedés alatt tartani. A hétköznapi emberi tevékenységek mindegyikéhez kapcsolódik szén-dioxid-kibocsátás, és mindegyiknek van alacsonyabb kibocsátással járó, a klímát kevésbé veszélyeztető alternatívája.

Amennyiben nem csak a jogszabályi kötelezettségek, hanem saját jól felfogott érdekünk miatt is csökkentjük az általunk termelt hulladékot, azzal – hangozzék ez bármilyen patetikusan is – a saját és gyermekeink jövőjét is védjük. A műanyagok helyettesítésének szerencsére a hétköznapokban egészen triviális módszerei vannak, amelyek ráadásul plusz energiát sem igényel tőlünk, csupán egy kis odafigyelést. Így például a zacskó helyett vászontáskát, PET-palackos italok helyett használhatunk saját kulacsot, a zöldségesnél, pékségben használatos vékony műanyag zacskókat lecserélhetjük zsinóros vászonzsákokra, már egy-egy ember is csak a fenti alternatívákra áttérve évente több kiló műanyagtól szabadíthatná meg a környezetet. Elcsépeltnek hangzik, de a Földből csak egy van. Hiába vannak űrkutatások, sokkal egyszerűbb megőrizni élhetőnek a Földet, mint valahol egy másik bolygót megpróbálni lakhatóvá tenni!

Nap, mint nap sajnos az utcán is szembejövő hulladékok között egyébként „kiemelt” szerepe van a fent is említett műanyag zacskók és PET-palackok mellett a cigarettacsikkeknek is, a füstszűrök ugyanis szintén egyszerhasználatos műanyagból készülnek. A dohányzással járó környezetterhelés ráadásul túlmutat a keletkező hulladékon, hiszen a cigarettázás során füst is keletkezik. Ez pedig nem csak szén-dioxidot tartalmaz, hanem emellett olyan egyéb égésterméket is, amelyek bizonyítottan ártalmasak a dohányzóra és a környezetére is. A füstben keletkező több ezer vegyi anyag közül 93-ról már megállapította az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala, hogy káros vagy potenciálisan káros az az egészségre. Sokan nem tudják, de ezek az anyagok felelősek elősorban a dohányzáshoz köthető megbetegedésekért is.

Olcsó és környezetbarát alternatíva (Forrás: Pixabay)Olcsó és környezetbarát alternatíva (Forrás: Pixabay)

A dohányzás minden formája káros és számos betegség kialakulásáért felelős, és mivel jelentős a szén-dioxid kibocsátása, a környezetkárosító hatása sem elhanyagolható. Épp ezért a legjobb, ha egyáltalán el sem kezdünk dohányozni. Ha ez már megtörtént, akkor egyedül a leszokással szüntethetőek meg teljes mértékben a dohányzás környezeti és egészségügyi ártalmai. Sokan vannak azonban, akik az ismert kockázatok ellenére sem szoknak le. Ezen felnőtt dohányosok tájékozódhatnak a füstmentes technológiákról, melyek égés és füst hiányában akár 70-95 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a cigaretta. Ráadásul ezen technológiák egy részénél nem keletkezik csikk sem vagy az eszköz újrahasznosítható életciklusa végén. A teljes ártalomcsökkentést azonban csak az biztosíthatja, ha tartózkodunk a dohány- és nikotin tartalmú termékek fogyasztásától.

Bár sok dohányos megfelelően kezeli és helyezi el a cigarettázás során keletkező csikkeket, így is túl sok hulladék kerül a környezetbe. A szemetelés megszüntetésének leginkább fenntartható módja a megelőzés – legyen szó károsanyag-kibocsátásról vagy hulladékkezelésről. Tehát az a cél, hogy a dohányzók tartózkodjanak attól, hogy a csikkekkel szemeteljenek, és azokat a kommunális hulladékkal együtt megfelelő hulladékgyűjtőkbe gyűjtsék. Kiemelt társadalmi feladat, hogy lehetővé váljon a megfelelő hulladékkezelés, tudatosodjon a közvéleményben a szemetelés problémájának súlyossága, és kialakuljon egy tudatos fogyasztói szemléletformálás, amely a megelőzést, valamint a műanyag hulladék hatékony csökkentését célozza meg.

A dohányzás kapcsán a legjobb, ha egyáltalán el sem kezdünk dohányozni, vagy ha dohányzunk, akkor mihamarabb leszokunk a cigarettáról, hiszen csak így kerülhetjük el a dohányzás okozta egészségügyi és környezeti ártalmakat.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Nehéz idők várnak a környezetszennyező cégekre
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 14:24
Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re.
Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Vállalat Szijjártó Péter bejelentette az év eddigi legnagyobb beruházását
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 12:59
Egy dél-koreai vállalaté Nyíregyházán.
Vállalat Pénzt tolnak a németek a Gazprom egykori leánycégébe
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 16:20
A gázellátás biztosítása érdekében a német kormány tőkeinjekcióval állítja talpra a Gazprom egykori németországi gázforgalmazó leányvállalatát.
Vállalat Céges villanyautót venne? Most nagyon olcsón megteheti
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 10:24
A piaci kamat negyedét kell csak fizetni egy új konstrukcióban.
Vállalat Három tőzsdei cég beszámolóját is kifogásolja az MNB
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 07:29
A könyvvizsgálói véleményekkel van gond.
Vállalat 800 millió forintos megállapodást írt alá a DPD és az Invitech
Privátbankár.hu | 2022. június 14. 11:24
Európa egyik legnagyobb csomaglogisztikai hálózatának hazai cége, a DPD Hungary Kft. a fokozottabb biztonság érdekében erősítette meg és bővítette ki együttműködését az Invitech infokommunikációs vállalattal. Az új, három évre szóló megállapodás összértéke több mint 800 millió forint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG