3p

Ötször akkora lett a Nova Posta profitja az első félévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Októbertől immár Szlovákia is felkerül a Nova Posta ukrán magán csomagküldő vállalat térképére, pár hét alatt több városban is nyitnak átvevő pontot, elsőként Pozsonyban. Akár 100 kilogrammos küldeményeket is feladhatnak szlovákiai rokonaiknak az ukránok, illetve kaphatnak onnan csomagokat. 

A szupermarketeknél és a benzinkutaknál is egyre több ilyen automatát látni. Fotó: Nova Posta
A szupermarketeknél és a benzinkutaknál is egyre több ilyen automatát látni. Fotó: Nova Posta

A cég még ősszel Észtországban és Lettországban is megjelenik, az elmúlt két évben belépett a lengyel, a román és a moldovai piacra. Németországban egyelőre két berlini egysége működik, de még októberig 10-re növeli ezt összesen öt nagyvárosban. Ezen kívül egy helyi német céggel disztribúciós szerződést szeretne kötni, így nem kevesebb, mint 7500 németországi pontra juttathatná el a küldeményeket.

A Nova Posta vezetői nem régen önálló európai vállalatot hoztak létre NovaPosta Europe néven a kontinensen való terjeszkedés irányítására. A tervek szerint az Európai Unió országainak többségében ott lesz a vállalat. Jelenleg Ukrajnával együtt mintegy 14 ezer átvevő automatát üzemeltetnek, ennek túlnyomó részét otthon. Érdekesség, hogy a háború ellenére a harkivi, a herszoni és az odesszai körzetekben is tudtak terjeszkedni.

„Méretét tekintve Európa második számú hálózatát akarjuk létrehozni” – mondta Vjacseszlav Klimov társtulajdonos, akit az Interfax Ukraine hírügynökség idézett.

Nagy lépés volt pár hónapja, amikor bejegyezték a Supernova Airlines nevű légitársaságukat. Májusban szállt fel az első hivatalos járat a lett főváros, Riga és a lengyelországi Rzeszow között. Akkor hét tonna árut szállított, azóta rendszeresen megfordul a két város közötti útvonalon. A hálózat bővülésével több ukrán várost fognak összekötni európai célpontokkal. 


 
Augusztus legvégén kijöttek a friss, idei első féléves pénzügyi adatok is, amik az üzletmenet gyorsulásáról tanúskodnak. A bevétel 84 százalékkal volt több, mint tavaly az első hat hónapban, összesen 16,7 milliárd hrivnyát tett ki (1 hrivnya=9,44 forint). Látványosan nőtt a profit, csaknem ötször akkora, közel 2,4 milliárd hrivnya nyereséget tudott elkönyvelni a vállalat, mint 2022 azonos időszakában. Az EBITDA 2,2-szeresére hízott és 2,9 milliárd hrivnya lett.

Tavaly a cég 315 millió darab csomagot vagy teherárut juttatott el a címzettekhez. Összesen 5,6 millió nemzetközi küldeményt kezelt, egyebek mellett több amerikai és kínai város és európai célpontok közötti forgalomban. Jelenleg 32 ezer embert foglalkoztat, zömüket Ukrajnán belül a több nagyvárosban lévő elosztóközpontokban.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Az egész világon hasít az egyik nagy skandináv bútorcég
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:20
A JYSK dán kiskereskedelmi lánc globális forgalma a 2022/23-as pénzügyi évben 6,3 százalékkal nőtt, elérve a 38,5 milliárd dán koronát (5,2 milliárd euró), míg az adózás előtti eredménye (EBIT) 3,96 milliárd dán korona (531 millió euró) lett.
Vállalat Startup-ökoszisztéma: kik lesznek idén a legek?
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 11:10
A díjat a legeredményesebb magyar startup alapítója adja át december 7-én.
Vállalat A szaúdik bevásárolják magukat a brit gazdaság artériájába
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:36
A legismertebb repülőtér 10 százalékát veszi meg egy szaúd-arábiai alap. Az ország tovább növeli ezzel üzleti érdekeltségeit a nyugati világban. A belépő egy globálisan is irgalmatlan pénzet kezelő átláthatatlan befektetési alap.
Vállalat Durván jól hasított az easyJet 2023-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 13:56
A brit fapados légitársaság, az easyJet Plc szeptember végével záródott pénzügyi évében elért adózás előtti nyeresége némileg felülmúlta az elemzői várakozásokat, részben a bevételek 42 százalékos növekedésének, valamint az üzleti év második felében elért rekordmagas adózás előtti nyereségnek köszönhetően.
Vállalat Csődben a legnagyobb ukrán légitársaság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 11:55
Nincs már repülőgépe és nem fizeti a pilótákat sem az Ukraine International Airlines.
Vállalat Csúnyán összerúgta a port a Tesla a svédekkel
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:54
A sztrájkoló dolgozók miatt perel az amerikai vállalat.
Vállalat A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek
PR | 2023. november 24. 09:52
Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt. A pénzügyi és a kommunikációs szektorban ez az összeg az 580 millió forintot is elérheti – derül ki egy nemrég készült magyar tanulmányból.1 Az egészséggazdasági elemzés szerint azonban ez a veszteség elkerülhető, de legalábbis jelentősen enyhíthető lehet, ha a cégek költséghatékony intézkedésekkel bővítik a járványügyi ajánlások szerinti foglalkozás-egészségügyi tevékenységüket.1
Vállalat Súlyos milliárdokra perelik a PlayStation gyártóját
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 14:33
A Sony jócskán a zsebébe nyúlhat majd, ha elbukja a pert. 
Vállalat Megtudtuk, mire készül a 4iG és a Rheinmetall
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 18:46
Ez a német cég által rendezett befektetői napon hangzott el.
Vállalat Perre kell mennie a mesterséges intelligenciának
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
A ChatGPT-t készítő OpenAI néhány befektetője jogi lépéseket fontolgat a vállalat igazgatótanácsa ellen - mondták az ügyet ismerő források
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG