4p

Az építőipar és a mezőgazdaság viszont bajban van, az energetikai vállalatok jó esetben is csak stagnálnak. Főleg a szolgáltató cégek kezdhetik meg az építkezést.

Az orosz invázió kezdete óta most először fordult elő, hogy az ukrán vállalatok jelentős része az üzlet számottevő javulására számít a következő 12 hónapban. Ezt az Ukrán Nemzeti Bank fogalmazta meg, miután elvégezte a szokásos negyedéves felmérését a vállalatvezetők között. Az első negyedév végén a cégek üzleti hangulati indexe még 91 százalékon állt, most már 104 százalékon – írta az Interfax Ukraine hírügynökség a bank jelentését ismertetve.

Az aratás már javában zajlik, az ukrán exportőröknek létkérdés, hogy eljusson a termés a külpiacaikra. Fotó: EPA / Sergey Dolzhenko
Az aratás már javában zajlik, az ukrán exportőröknek létkérdés, hogy eljusson a termés a külpiacaikra. Fotó: EPA / Sergey Dolzhenko

A bank arról számolt be, hogy a cégvezetőket ugyan nyomasztja, hogy lassan épül vissza a kereslet az áruk és a szolgáltatások iránt, de már látják az elmozdulást. Érzékelik a hrivnya erősödését, az infláció csökkenését (júniusban 12,8 százalék volt év/év alapon - a szerk.) és a termelő cégeknek kiemelten fontos energiaellátás stabilizálódását. A bank aláhúzta: minden ágazatban és szinte minden cégméret esetén igaz ez az óvatos optimizmus, beleértve a foglalkoztatási várakozásokat is.

A megkérdezettek csaknem fele arra számít, hogy az infláció – a tornyosuló objektív akadályok ellenére - nem fog följebb menni 15-16 százaléknál a következő egy évben. Természetesen túlnyomó többségük a folytatódó háborúban látja a legnagyobb veszélyt, szerintük ha elhúzódnak a harcok, az gyorsítja a pénzromlás ütemét. 

Pénzügyi nyomás

A válaszadók zöme még mindig jelentős pénzügyi gondokról adott számot. Az építőipari cégek különösen súlyos, folyamatosan romló helyzetben vannak, az energetikai és vízügyi vállalatok stagnálást jelentettek, a bányaipariak viszont nagyon enyhe javulást mutattak az elmúlt hónapokban.

Érdemes kitérni az agrárszektorra, mert az a gabonaexport nehézségei miatt folyamatosan a fókuszban van és Ukrajna dollármillióktól esik el amiatt, hogy az oroszok folyamatosan bombázzák az exportútvonalak kiindulópontjait, a tengeri kikötőket. A kijevi kormánynak a napokban végül sikerült elérni, hogy szárazföldi tranzitban átmehetnek a szállítmányok a gabonaexport miatt tiltakozó öt közép-kelet-európai országon (köztük Magyarországon is), továbbá azt is, hogy egyes balti kikötőkön keresztül elszállíthassa a termést az afrikai megrendelőkhöz.

A tejipari vállalatok igyekeznek úgy növelni bevételeiket, hogy a termékek 30-40 százalékát exportálják. A sokáig jól fizető vajjal viszont gondjuk van, mert az EU-ban alig kerül többe, mint Ukrajnában, így az ukrán exportőrök kénytelenek belemenni az árversenybe, amiben tőke híján alul fognak maradni.

Az Infagro szakportál szerint a tavalyihoz képest csökkenhet az idei vajexport. A termék zöme a hazai piacra kerül, növelve a kínálatot, mérsékelve az árakat. Júniusban egyébként főleg Kazahsztánba, Moldovába, Azerbajdzsánba, Izraelbe és Lengyelországba szállítottak ukrán vajat.

Furcsasága azonban a helyzetnek, hogy a vajbehozatal is számottevő és még nőhet is, ha az év második felében az ukrán cégek inkább az EU-piacokhoz képest jobban fizető más országokban akarják majd eladni a terméket. Júniusban a teljes import 54 százaléka Németországból jött, Lengyelország 15, Franciaország 14, Belgium 9, Finnország 6 százalékkal részesedett. 

Hasít a csomagküldő

A szolgáltató cégek közül az egyik legdinamikusabb a Nova Posta nevű közúti és légi szállítmányozó és csomagküldő vállalkozás. Épp a napokban jelentette be, hogy folytatja az expanziót az ország keleti és középső részein, valamint újabb egységeket nyit több európai országban. Jelenleg 14 ezer átvételi pontot működtet hét európai országban, ezzel a második a kontinensen. Ukrajna keleti és déli részein 388 ilyen pontja van.

Az üzleti terveket erősen befolyásolja, hogy milyen adminisztratív terhei vannak a cégeknek és milyen adókat kell leróni. Az előbbi azonnal csökkentését sürgették a szakmai szervezetek egy minapi kormányzati egyeztetésen. A kereskedelmi vállalatok fele túl magasnak tartja az adókat, de az összes ágazatra igaz, hogy nem nagyon szorgalmazzák az ágazat kifehérítését, vagyis a többség nem szívesen akar kilépni a szürke zónából. Az Interfax több gazdaságkutató felmérésére hivatkozva azt írta, hogy főleg a mikro és a kisebb vállalatok szeretnék teljesen átalakítani az adózási rendszert, a közepesek és a nagyok már tudomásul vették a jelenlegit és alkalmazkodtak is hozzá.

 

Címkék: Vállalat Ukrajna
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A tavalyinál enyhébb növekedést vár az idén a Volkswagen
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 17:38
A Volkswagen konszern a tavalyi jelentős növekedés után az idén értékesítési árbevételének visszafogottabb emelkedésére számít a konszern honlapján pénteken publikált kimutatás alapján.
Vállalat Tőkét emelt a Vertikal Group Nyrt.
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 17:04
A Vertikal Group Nyrt. csaknem 94,8 millió darab új részvényt bocsátott ki 928 millió forint értékben, az így befolyt forrást finanszírozási és fejlesztési célokra használja fel.
Vállalat Dübörög a Daimler Truck teherautós nagyvállalat
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 16:09
Növekvő bevételről és javuló működési eredményről számolt be a Daimler Truck német haszongépjármű-gyártó pénteken.
Vállalat Nemcsak fogyaszt, hizlal is a népszerű tabletta
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 18:44
A Wegovy súlycsökkentő és az Ozempic cukorbetegség elleni gyógyszereknek, amelyek berobbantak a lekeresettebb gyógykészítmények élvonalába 2023-ban, van egy hasznos mellékhatásuk is.
Vállalat Bajban a BASF, kirúgások jönnek
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 15:33
A BASF német vegyipari vállalat további költségcsökkentést és leépítést jelentett be pénteken a tartósan gyenge európai kereslet miatt.
Vállalat Majdnem 100 milliárdos profitot zsebelt be a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 19:33
A Magyar Telekom Nyrt. adózott nyeresége 25,8 milliárd forint volt tavaly a negyedik negyedévben, éves bázison 50,5 százalékkal nőtt, konszolidált árbevétele pedig 15,1 százalékkal 229,2 milliárd forintra emelkedett - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.
Vállalat 881 millió eurót keresett rajtunk a Danone
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 13:16
A Danone bevétele a negyedik negyedévben és a teljes tavalyi évben egyaránt nőtt összehasonlítható alapon - közölte a francia élelmiszeripari konszern csütörtökön.
Vállalat Csoda, hogy ilyen körülmények között Lewis Hamilton Forma 1-es csapatot váltott?
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 11:33
Csökkent a Mercedes-Benz Group negyedéves nyeresége.
Vállalat Már kezdjük érteni, miért érdemes az alumni közösséget építeni
PR | 2024. február 21. 09:57
A tény, hogy a legtöbb hazai gazdasági szakember a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) vagy annak egyik jogelődintézményben végzett, nagyon erős kapcsolatot jelent az intézmény és az üzleti szféra között – véli a BGE üzleti partnerségért és alumni kapcsolatokért felelős vezetője. Vértesy Eszter szerint nálunk még csak alakulóban vannak azok a rendkívül erős és tartós közösségek, amelyeknek az angolszász országokban nagy hagyományuk van. Pedig ezek komoly előnyöket is hordoznak, például a kapcsolatépítés vagy a szakmai fejlődés lehetőségét. A február végi BGE Alumni Festen BGE-s alumnik, ma már sikeres vállalkozók és üzleti szakemberek osztják meg saját tapasztalataikat a sikerhez vezető útról. A beszélgetésből az is kiderül, miként értékeli fel a személyes kapcsolatokat az online tér előretörése.
Vállalat Megmentheti Zelenszkijt az európai hadiipari óriás
Mester Nándor | 2024. február 19. 15:09
Harcskocsijavító gyárán kívül egy nagy lőszergyártó üzemet is épít a német Rheinmetall Ukrajnában. A hatalmas vállalat otthon is létrehoz egy új üzemet amerikai partnerei kiszolgálására, ezenkívül romániai cégfelvásárlással is terjeszkedik Európában. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG