<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Rájár a rúd az Uberre. Az utóbbi időben megjelenő sorozatos botrányok miatt sok vezetőségi tag tartja kézközelben felmondását, mivel egyelőre nem látszik pontosan, milyen célok felé halad a sofőrszolgálat. A kanadai kormány most új rendelettel adóztatná meg a céget, ami újra versenyhelyzetbe hozná a taxi társaságokat. Jelenleg azonban nem csak emiatt fáj a vállalat feje.

Komolyabb adókat szednének az Ubertől Kanadában – derült ki a Justin Trudeau kanadai miniszter által bemutatott éves költségvetésből. A fuvarmegosztó vállalat ezzel olyan adósávba kerülne, ami eltüntetné versenypiaci előnyét a hagyományos taxikkal szemben - írja a Reuters.

A költségvetési nyilatkozat szerint Justin Trudeau liberális kormánya módosítaná a jövedéki adóról szóló törvényt, ami a taxi társaságokéhoz hasonló adóterhet róna az Uberre. A jelenlegi törvény értelmében az Uber sofőröknek lehetőségük van kikerülni az adórendszert, amennyiben a bevétel nem haladja meg a 30 ezer kanadai dollárt (CAD). A mostani törvény eltörölné ezt a kedvezményt.

Így lenne egyenlő?

A kanadai pénzügyminiszter szerint fontos, hogy egyszerűbb és igazságosabb adórendszert alkossanak. A mostani intézkedések csak eltörlik a versenypiaci egyenlőtlenségeket. Akár Uberben, akár taxiban utazunk, kötelesek vagyunk forgalmi adót fizetni. Úgy gondoljuk, ez a helyes megközelítés, amit a kanadai nép is elvárna – tette hozzá Bill Morneau.

Az Uber szóvivője elmondta, egyelőre felülvizsgálják a módosított költségvetést és annak lehetséges következményeit, a napokban azonban újabb közlemény várható részükről.  Az előrejelzés szerint a törvénymódosítás több mint 3 millió kanadai dollárral növelheti az idei költségvetési mutatót, de következő években 5 millió fölé is emelkedhet ez az érték.

Egyre többen mondanak fel

A adóterhek természetesen a fuvardíjak emeléséhez is vezetnek, de nem csak emiatt fáj a 70 milliárd dolláros cég feje. Alig hét hónap után mondott le posztjáról a vállalat elnöke, Jeff Jones. Távozásának oka nem teljesen világos, de a hírek szerint Jones szerepe megkérdőjeleződött, amikor is a cég új ügyvezető igazgatót kezdett keresni a jelenlegi vezérigazgató, Travis Klanick mellé. Erről itt olvashatsz részletesebben.

Jones feladatköre némiképp átfedésben volt az ügyvezetői teendőkkel, az Ubernél tapasztaltak alapján azonban úgy érzi, nem ő a legmegfelelőbb ember erre a célra, így inkább búcsút intett a vállalatnak, és a több ezer munkatársnak. A vezérigazgató-helyettes Brian McClendon pedig politikai pályára készül, így ő is várhatóan április elejével távozik a csapatból.

Hasonlóan nagy port kavart nemrégiben a mérnöki vezető, Amit Singhal lemondása is, aki szexuális zaklatás vádja miatt hagyta ott az Ubert. Egy korábbi alkalmazott blog-bejegyzése szerint a cégnél igencsak gyakori a szexuális zaklatás, gyakran következmények nélkül.

Alkalmazással a rendőrség ellen

A vállalat ezelőtt titkos alkalmazása miatt került reflektorfénybe. A New York Times írása alapján az Uber éveken keresztül használt egy titkos eszközt, ami képes megtéveszteni a hatóságokat az olyan országokban, ahol jelentős korlátozás vagy tiltás alá esik a cég működése. A Greyballnak nevezett alkalmazás többek között az Uber adatbankjából gyűjtött információkat, hogy azonosíthassa és megkerülhesse a hivatalos személyeket.

Az Uber e-mailben reagált a vádakra. Szerintük a program segített megtagadni a csalárd felhasználók felkéréseit, akik sértik a szolgáltatás feltételeit, legyen szó a sofőrök fizikai bántalmazásról, a tisztességtelen versenytársakról - vagy éppen azokról az ellenlábasokról, akik hivatalos személyeknek jelentenek, korlátozva ezzel a járművezetőt.

Csak megszivatták az Ubert: kötelező lesz a nyelvvizsga - részletek >>>

Az Uber egyik alkalmazottja is megerősítette: a vállalat valóban használt efféle technikákat. Ugyanakkor hozzátette: Az Egyesült Államokban nem működött egy évnél tovább a titkos program. A New York Times szerint az Uber nem csak Bostonban és Las Vegasban, hanem Kínában, Olaszországban, Franciaországban és Dél-Koreában is használta a Greyballt.

Az Uber körüli botrányokról már rengeteget írtunk, a cikkeket itt találod a Privátbankár.hu-n. >>>

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Így muzsikált tavaly a top ezer ukrán cég   
Mester Nándor | 2023. június 9. 15:57
Keletről az ország nyugati megyéibe menekült a jövedelmük túlnyomó része.
Vállalat Díjesővel ünnepelte a fenntartható gasztronómiát a METRO
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 11:31
A fenntartható gasztronómiában élen járók munkáját méltató díjat június 8-án, aktuális fenntarthatósági témákat körüljáró szakmai fórum keretében adta át a METRO Nagykereskedelem. A díjakat idén a következő szakemberek nyerték el.
Vállalat Jön a Tesla második európai gyára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:45
Spanyolország Valencia tartományában fogják felépíteni. 
Vállalat Hoppá, gyerekekről tárolt adatokat a Microsoft
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 19:31
6,9 milliárdos büntetést kapott a Microsoft, mert gyerekekről gyűjtött adatot. 
Vállalat A magyar-módit terjeszti az Aldi a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 17:29
A brit kormány árplafont fontolgat néhány alapvető élelmiszerre, ennek elkerülése érdekében a boltláncok változatos ötletekkel próbálják csökkenteni költségeiket. Az Aldi például visszaveszi a világítást minden szupermarketjében, hogy pénzt takarítson meg.
Vállalat Tettek egy lépést az olcsó áram felé a németek, a sikernek Európa lehet a nyertese
Csernátony Csaba | 2023. június 4. 06:06
Az amerikai példákat követve egy németországi startup vállalkozás is megtette az első nagy lépést a fúziós energia kereskedelmi hasznosításának lehetősége felé. A cél nincs közel, de érdemes várni.
Vállalat Új ipari forradalom indult Európában, de a vége tragikus kudarc lehet
Csernátony Csaba | 2023. június 3. 15:09
A világ geopolitikai átalakulása ipari forradalmat indított Európában, ám a változás elbukhat, ha nem áramlik elég tőke a zöld és a digitális transzformációba. Az öreg kontinens a világ perifériájára sodródhat.
Vállalat Megjelent az MVM első zöldkötvénye
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:25
Sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az MVM Zrt., a kibocsátás eredményeként bevont forrás az MVM csoport zöld beruházásainak megvalósításához járul hozzá.
Vállalat Elárulták a NAV-osok, mostantól kikre ugranak
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 16:33
Júniustól készülhetnek az ellenőrökre.
Vállalat De ki akar itt vállalkozni?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 15:01
Tovább csökkent a cégek száma áprilisban: mérsékelt a cégalapítási kedv, a végelszámolással megszűnt cégek aránya magas.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG