<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Rájár a rúd az Uberre. Az utóbbi időben megjelenő sorozatos botrányok miatt sok vezetőségi tag tartja kézközelben felmondását, mivel egyelőre nem látszik pontosan, milyen célok felé halad a sofőrszolgálat. A kanadai kormány most új rendelettel adóztatná meg a céget, ami újra versenyhelyzetbe hozná a taxi társaságokat. Jelenleg azonban nem csak emiatt fáj a vállalat feje.

Komolyabb adókat szednének az Ubertől Kanadában – derült ki a Justin Trudeau kanadai miniszter által bemutatott éves költségvetésből. A fuvarmegosztó vállalat ezzel olyan adósávba kerülne, ami eltüntetné versenypiaci előnyét a hagyományos taxikkal szemben - írja a Reuters.

A költségvetési nyilatkozat szerint Justin Trudeau liberális kormánya módosítaná a jövedéki adóról szóló törvényt, ami a taxi társaságokéhoz hasonló adóterhet róna az Uberre. A jelenlegi törvény értelmében az Uber sofőröknek lehetőségük van kikerülni az adórendszert, amennyiben a bevétel nem haladja meg a 30 ezer kanadai dollárt (CAD). A mostani törvény eltörölné ezt a kedvezményt.

Így lenne egyenlő?

A kanadai pénzügyminiszter szerint fontos, hogy egyszerűbb és igazságosabb adórendszert alkossanak. A mostani intézkedések csak eltörlik a versenypiaci egyenlőtlenségeket. Akár Uberben, akár taxiban utazunk, kötelesek vagyunk forgalmi adót fizetni. Úgy gondoljuk, ez a helyes megközelítés, amit a kanadai nép is elvárna – tette hozzá Bill Morneau.

Az Uber szóvivője elmondta, egyelőre felülvizsgálják a módosított költségvetést és annak lehetséges következményeit, a napokban azonban újabb közlemény várható részükről.  Az előrejelzés szerint a törvénymódosítás több mint 3 millió kanadai dollárral növelheti az idei költségvetési mutatót, de következő években 5 millió fölé is emelkedhet ez az érték.

Egyre többen mondanak fel

A adóterhek természetesen a fuvardíjak emeléséhez is vezetnek, de nem csak emiatt fáj a 70 milliárd dolláros cég feje. Alig hét hónap után mondott le posztjáról a vállalat elnöke, Jeff Jones. Távozásának oka nem teljesen világos, de a hírek szerint Jones szerepe megkérdőjeleződött, amikor is a cég új ügyvezető igazgatót kezdett keresni a jelenlegi vezérigazgató, Travis Klanick mellé. Erről itt olvashatsz részletesebben.

Jones feladatköre némiképp átfedésben volt az ügyvezetői teendőkkel, az Ubernél tapasztaltak alapján azonban úgy érzi, nem ő a legmegfelelőbb ember erre a célra, így inkább búcsút intett a vállalatnak, és a több ezer munkatársnak. A vezérigazgató-helyettes Brian McClendon pedig politikai pályára készül, így ő is várhatóan április elejével távozik a csapatból.

Hasonlóan nagy port kavart nemrégiben a mérnöki vezető, Amit Singhal lemondása is, aki szexuális zaklatás vádja miatt hagyta ott az Ubert. Egy korábbi alkalmazott blog-bejegyzése szerint a cégnél igencsak gyakori a szexuális zaklatás, gyakran következmények nélkül.

Alkalmazással a rendőrség ellen

A vállalat ezelőtt titkos alkalmazása miatt került reflektorfénybe. A New York Times írása alapján az Uber éveken keresztül használt egy titkos eszközt, ami képes megtéveszteni a hatóságokat az olyan országokban, ahol jelentős korlátozás vagy tiltás alá esik a cég működése. A Greyballnak nevezett alkalmazás többek között az Uber adatbankjából gyűjtött információkat, hogy azonosíthassa és megkerülhesse a hivatalos személyeket.

Az Uber e-mailben reagált a vádakra. Szerintük a program segített megtagadni a csalárd felhasználók felkéréseit, akik sértik a szolgáltatás feltételeit, legyen szó a sofőrök fizikai bántalmazásról, a tisztességtelen versenytársakról - vagy éppen azokról az ellenlábasokról, akik hivatalos személyeknek jelentenek, korlátozva ezzel a járművezetőt.

Csak megszivatták az Ubert: kötelező lesz a nyelvvizsga - részletek >>>

Az Uber egyik alkalmazottja is megerősítette: a vállalat valóban használt efféle technikákat. Ugyanakkor hozzátette: Az Egyesült Államokban nem működött egy évnél tovább a titkos program. A New York Times szerint az Uber nem csak Bostonban és Las Vegasban, hanem Kínában, Olaszországban, Franciaországban és Dél-Koreában is használta a Greyballt.

Az Uber körüli botrányokról már rengeteget írtunk, a cikkeket itt találod a Privátbankár.hu-n. >>>

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Hasít a Nike
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 13:59
A Nike amerikai sportszergyártó negyedéves bevétele és részvényarányos nyeresége is magasabb lett a vártnál.
Vállalat Bele sem gondolunk, mekkora logisztikai kihívást jelent egy sajtburger kis krumplival
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 16:52
Amikor beugrunk egy gyorsétterembe (angol nevén: Quick Service Restaurantba, azaz QSR-be), bele sem gondolunk, milyen hatalmas mennyiségű alapanyagra van szükség a zökkenőmentes és villámgyors kiszolgáláshoz, ahhoz, hogy a hamburger és a szalmakrumpli 50 másodpercen belül a tálcánkon landoljon. Az ehhez kapcsolódó logisztikai kihívásokról beszélt a Trend FM műsorában Haiman Ferenc, a Quick Service Logistics (QSL) magyarországi cégvezetője. 
Vállalat Bevásárolta magát a magyar állam a Yettelbe
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 18:22
Részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban, közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
Vállalat Nagy dilemmába kerültek a hazai vállalkozások
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:57
A Magyar Bankholding kutatása feltérképezte a vállalkozók aktuális pénzügyi helyzetét és vállalkozásvezetéssel kapcsolatos nehézségeit.
Vállalat Bajban a román autósok, és ez a magyar autósoknak is rossz hír lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 12:33
Bajban van a legnagyobb román kgfb-biztosító.
Vállalat Hatalmasat ütött a háború a Gazpromon
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 09:36
A cég legfrissebb jelentése brutális képet fest az eredményekről.
Vállalat Ukrajnában épít gyárat az Unilever
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 14:31
A 20 millió eurós beruházással új sampon- és tusfürdőgyár épül, amivel megduplázzák ukrajnai dolgozók számát.
Vállalat Idén több BMW-t látunk majd az utakon?
Privátbankár.hu | 2023. március 15. 13:13
A társaság úgy számol, több autót tudnak majd eladni - főleg a luxus kategóriában és az elektromos hajtásúak körében.
Vállalat Újabb gigaelbocsátás a Facebook anyacégénél
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 16:31
További mintegy tízezer fővel csökkenti a vállalatcsoport létszámát a Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot is birtokló Meta - jelentette be kedden Mark Zuckerberg, a Meta vezetője.
Vállalat Az ANY Biztonsági Nyomda árbevétele nőtt, eredménye csökkent 2022-ben
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 18:30
Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. nettó árbevétele tavaly 6 százalékkal, 43,2 milliárd forintra emelkedett - közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett éves beszámolójában a cég.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG