3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egy friss előrejelzése szerint már több mint egy éve érezhető a munkaerőhiány idehaza.

Minden marad, ahogy eddig?

A Manpower kedden bemutatott, 751 magyarországi munkaadó megkérdezésével készült felmérése szerint a magyar munkaadók 15 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, csupán 5 százalékuk számol elbocsátással, míg 76 százalékuk semmiféle változtatásra nem készül. A felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből meghatározott munkaerőpiaci mutató értéke szezonálisan kiigazítva plusz 11 százalék. A felvételi szándék enyhén csökkent az előző negyedévhez képest, és megegyezik az előző év azonos időszakában mérttel.

Dalányi László, a ManpowerGroup magyarországi irodájának ügyvezetője szerint a magyar munkaerőpiacon állandósulni látszik a szakemberhiány. A legerősebb felvételi kedvet a gyártás területéről jelentették, ahol a mutató értéke plusz 24 százalék.

Lesz újra elég eladó?

A kereskedelemben a munkaadók csaknem ötöde tervez felvételt, plusz 12 százalékos mutatót jeleztek. A legkevésbé optimista várakozások a köz- és szociális szférában, a közüzemi szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat területén vannak, ezekben az ágazatokban plusz 4, plusz 3, illetve plusz 2 százalék a mutató értéke. A kereskedelemben kialakult munkaerőhiányról korábban itt írtunk >>>>

A gyártás területén mutatkozó magas felvételi kedv Dalányi László szerint azt jelzi, hogy a magyar munkaadóknak egyre inkább számolniuk kell a környező országokban működő konkurenciával. Az e területen működő cégek jelenleg egymástól próbálják elcsábítani a munkavállalókat, a szakemberhiány a versenyképességet veszélyezteti. 

Nincs mese, bért kell emelni

A Manpower globális felmérésében 43 országból közel 59 ezer munkaadó vett részt. A következő három hónapban 42 országban terveznek felvételt, egyedül Brazíliában tapasztalható csökkenés. Nyolc országban mértek nagyobb felvételi hajlandóságot, mint Magyarországon, a legmagasabb értéket Indiában, plusz 32 százalékot, a legalacsonyabbat, mínusz 7 százalékot pedig Brazíliában.

Bár egyre több munkaadó látja be, hogy a bérek emelése nélkül nincs esélye a munkaerőért folytatott versenyben, a magyar piaci viszonyok és a bérekre rakódó magas közterhek nem teszik lehetővé, hogy regionális szinten is versenyképes fizetéseket ajánljanak a munkavállalóknak. Ez a szakember szerint azért is jelent komoly gondot, mert a gyártás - ezen belül kiemelten az autóipar - húzóágazatnak számít. 

A következő negyedévben mind a nyolc régió munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak. A legnagyobb mértékű bővülést a dél- és a nyugat-dunántúli munkaadók várják, itt a mutató plusz 19, illetve plusz 17 százalékon áll. A leggyengébb felvételi kedvet az Észak-Alföldről jelentették, ahol a mutató értéke plusz 1 százalék. 

A cégméret szerint a legnagyobb mértékben a 250 dolgozó feletti nagyvállalkozásoknál számítanak létszámbővítésre, ahol plusz 18 százalék a mutató értéke, az 50-249 embert foglalkoztató közepes cégeknél plusz 11 százalék, a 10-49 személyt foglalkoztató kis cégeknél plusz 9 százalék, míg a mikro vállalkozásoknál plusz 8 százalék. 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Űripari gyár építését kezdte el itthon a 4iG
Bózsó Péter | 2024. május 6. 16:56
Magyarország első űripari gyártóközpontjának alapkövét a 4iG csoporthoz tartozó Remred a főváros vonzáskörzetéhez tartozó Martonvásáron tette le.
Vállalat Bajban a Google és az Apple? Kiderült egy eddig titkolt részlet a megállapodásukról
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 08:41
Egy első ránézésre apró dologért annyit fizet az Apple a Google-nek, amennyiből szinte az összes magyarországi akkumulátorgyár felépíthető lenne.
Vállalat Nagyon kattogott a pénztárgép a Henkelnél
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 13:59
A Henkel német háztartás-vegyipari és kozmetikai konszern növekvő negyedéves árbevételről jelentett pénteken.
Vállalat Újabb cégbe száll be a 4iG
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 17:06
A 4iG Csoport a Remred Technológia Fejlesztő Zrt.-be való beszállással tovább erősítheti globális jelenlétét a műholdas piacon.
Vállalat Bevált recept alapján nyomul Ukrajnában a McDonald’s
Mester Nándor | 2024. május 2. 10:04
Összefog a benzinkút-hálózatokkal, közben több nagyvárosban is új egységeket nyit.
Vállalat Kínában portyázik a világ egyik leggazdagabb embere
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 17:18
Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője, a világ egyik leggazdagabb embere a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel.
Vállalat Irányt vált a Volkswagen
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 16:02
Szerény tervekkel vág neki a következő éveknek a Volkswagen Kínában, de még ezek eléréséhez is alaposan fel kell kötnie a gatyáját és rengeteg erőforrást kell fordítania fejlesztésekre.
Vállalat Hernádi Zsolt elárulta: megvan, mekkora osztalékot fizet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 16:43
Nem volt egyszerű éve a Molnak 2023-ban.
Vállalat Közös fejlesztést jelentett be a Siemens és a Mercedes-Benz
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:11
A villamosenergia-rendszerről készített digitális másolat segítségével felgyorsíthatóvá válik az autógyárak energiarendszerének megtervezése, modernizálása.
Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG