<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A japán vállalatokra is plusz adó vár, ha nem tűnnek el Mexikóból.
Fotó: EPA/Tannen Maury

Ahogy arról már tegnap írtunk, a Honda és a Toyota közleményében jelezte, hogy kitartanak Mexikó mellett, és nem vonulnak ki vagy csökkentik a termelésüket, dacára annak, hogy Donald Trump megfenyegette a General Motorst és a Fordot is, amiért kint gyártott kocsikat adnak el az Egyesült Államokban. A Reuters cikke szerint az új elnök ezen felbőszülve elfordult a hazai vállalatoktól, és a japánok, egész pontosan a Toyota arcába vágta a kesztyűt egy Twitter üzenetében:

Vagyis konkrétan megfenyegette őket, hogy hacsak nem építenek egy új gyárat az Egyesült Államokban, úgy őket is ugyanolyan plusz adóval sújtja, mint a másik két amerikai vállalatot. A japán kormány azonnal kiállt a cég mellett, meglátásuk szerint fenyegetőzés helyett „hideg fejjel kell ítélkezni”, az ilyesféle üres fenyegetésnek „elenyésző hatása” van a termelésükre, legrosszabb esetben is 20 százaléktól eshetnének el. A befektetők ezt azonban nem nyugtatta meg, a hírt követően három százalékot estek a Toyota részvényei, mielőtt ismét erőre kaptak.

Nem adják a nagy terveket

A Toyota összeszerelő üzeme Bajában van, itt elsősorban teherautókat gyártanak, az éves 100 ezres kapacitást pedig idén tervezték 60 ezerrel emelni. Emellett alig pár nappal az elnökválasztás után kezdték meg az 1 milliárd dolláros beruházásukat Guanajuatóban, itt 2019-re akartak új gyárat felhúzni. A tervek szerint erről a gyártósorról 200 ezer személyautó gördülhetett volna le, így a kanadai gyár után a mexikói lett volna a másik legnagyobb üzem.

A Toyota és a Honda mellett a Nissan a harmadik nagy japán szereplő a mexikói piacon, ők már évtizedek óta gyártanak a latin-amerikai országban, a két helyi gyárukból összesen 830 ezer kocsi szabadult az utakra – tavaly márciusig. A cégvezetők szerint „épp időben” kezdték meg a beruházásokat, ráadásul a nagy gyárakkal alkatrészgyárak és összeszerelő-üzemek is letelepszenek egy országban, így a 35 százalékos plusz adóval való fenyegetés sem elég elrettentő, hogy kivonuljanak az országból.

Fájni fog az ébredés: Trump hamarabb megy neki ennek az országnak, mint gondolnánk?

A mexikói elit a héten jött rá, hogy Trump tényleg a fejükre omlassza a mennyezetet. Márpedig Trump kinevezései az elmúlt hetekben arra mutatnak, hogy január 20-a után Kína kerül sorra. A pénzpiacok mintha erre még nem ébredtek volna rá. Káncz Csaba jegyezete. >>>

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kiderült, kell-e tartani attól, hogy eltűnik a magyar boltokból egy alaptermék
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 15:14
Kétszeresére drágult a papír fő alapanyaga, a cellulóz. Mit okozhat ez a higiéniai papírtermék piacán?
Vállalat Sokkal több mint digitális barkácsműhely: különleges programmal segítenek a fiataloknak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:18
Egy olyan projekt zajlik Győrben, amelynek keretében biztonságos fejlődési platformot biztosítanak azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége van erre. Miközben megismerik a 3D-nyomtatást vagy épp a CNC megmunkálást, a problémamegoldó készségük és cselekvőképességük is fejlődik – így hiába indulnak hátrányból, értékes munkaerő válhat belőlük a jövőben. A programhoz további cégek, partnerek csatlakozását is várják.
Vállalat Újabb csúcsvezetők érkeztek a 4iG távközlési üzletágához
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:52
A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport idén tavasszal megkezdte távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását és a társaságok integrációját.
Vállalat A Gazprom visszatáncolt az osztalékfizetéstől - óriásit zuhant a részvényárfolyam
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 12:04
Korábban még úgy volt, hogy a nyereség felét kifizeti a részvényeseknek a Gazprom, a közgyűlés viszont most úgy döntött, hogy nem adnak ki egy fillért sem. A bejelentésre nagyot zuhant a részvényárfolyam.
Vállalat Nehéz idők várnak a környezetszennyező cégekre
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 14:24
Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re.
Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Vállalat Szijjártó Péter bejelentette az év eddigi legnagyobb beruházását
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 12:59
Egy dél-koreai vállalaté Nyíregyházán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG