<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A japán vállalatokra is plusz adó vár, ha nem tűnnek el Mexikóból.
Fotó: EPA/Tannen Maury

Ahogy arról már tegnap írtunk, a Honda és a Toyota közleményében jelezte, hogy kitartanak Mexikó mellett, és nem vonulnak ki vagy csökkentik a termelésüket, dacára annak, hogy Donald Trump megfenyegette a General Motorst és a Fordot is, amiért kint gyártott kocsikat adnak el az Egyesült Államokban. A Reuters cikke szerint az új elnök ezen felbőszülve elfordult a hazai vállalatoktól, és a japánok, egész pontosan a Toyota arcába vágta a kesztyűt egy Twitter üzenetében:

Vagyis konkrétan megfenyegette őket, hogy hacsak nem építenek egy új gyárat az Egyesült Államokban, úgy őket is ugyanolyan plusz adóval sújtja, mint a másik két amerikai vállalatot. A japán kormány azonnal kiállt a cég mellett, meglátásuk szerint fenyegetőzés helyett „hideg fejjel kell ítélkezni”, az ilyesféle üres fenyegetésnek „elenyésző hatása” van a termelésükre, legrosszabb esetben is 20 százaléktól eshetnének el. A befektetők ezt azonban nem nyugtatta meg, a hírt követően három százalékot estek a Toyota részvényei, mielőtt ismét erőre kaptak.

Nem adják a nagy terveket

A Toyota összeszerelő üzeme Bajában van, itt elsősorban teherautókat gyártanak, az éves 100 ezres kapacitást pedig idén tervezték 60 ezerrel emelni. Emellett alig pár nappal az elnökválasztás után kezdték meg az 1 milliárd dolláros beruházásukat Guanajuatóban, itt 2019-re akartak új gyárat felhúzni. A tervek szerint erről a gyártósorról 200 ezer személyautó gördülhetett volna le, így a kanadai gyár után a mexikói lett volna a másik legnagyobb üzem.

A Toyota és a Honda mellett a Nissan a harmadik nagy japán szereplő a mexikói piacon, ők már évtizedek óta gyártanak a latin-amerikai országban, a két helyi gyárukból összesen 830 ezer kocsi szabadult az utakra – tavaly márciusig. A cégvezetők szerint „épp időben” kezdték meg a beruházásokat, ráadásul a nagy gyárakkal alkatrészgyárak és összeszerelő-üzemek is letelepszenek egy országban, így a 35 százalékos plusz adóval való fenyegetés sem elég elrettentő, hogy kivonuljanak az országból.

Fájni fog az ébredés: Trump hamarabb megy neki ennek az országnak, mint gondolnánk?

A mexikói elit a héten jött rá, hogy Trump tényleg a fejükre omlassza a mennyezetet. Márpedig Trump kinevezései az elmúlt hetekben arra mutatnak, hogy január 20-a után Kína kerül sorra. A pénzpiacok mintha erre még nem ébredtek volna rá. Káncz Csaba jegyezete. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat 1500 milliárdos ajánlat érkezett a Budapest Airportért
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 11:46
A magyar kormány vezette konzorcium újabb ajánlatot adott a budapesti repülőtérre.
Vállalat Eladta két ausztriai szállodáját a Hunguest Hotels
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 19:14
Az Opus Global a tőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.  
Vállalat Két vállalat is túlszárnyalta a Teslát, persze hogy kínaiak
Király Béla | 2021. október 12. 18:57
Abban ma már mindenki egyetért, hogy az elektromos autók jelenti a jövőt. Az viszont nagy kérdés, hogy ezen a piacon mely cégek lesznek a legnagyobbak. A tőzsdei értékítélet szerint egyértelműen a Tesla a favorit, ám a tradicionális autógyártók is jönnek fel. Arról nem beszélve, hogy van két kínai vállalat is, amelyek igen látványosan nőnek, egyes elemzők őket tartják a Tesla legnagyobb riválisainak.
Vállalat Magyar-cseh banki szoftveres cég alakult
MTI | 2021. október 12. 17:20
Egyesült a magyar W.UP digitális banki fejlesztő cég és a cseh székhelyű Banking Software Company (BSC), a felek a szükséges hatósági jóváhagyások birtokában Finshape néven új cégcsoportot hoznak létre a nemzetközi terjeszkedés elősegítésére.
Vállalat Új üzemrészt avattak a Béres Zrt.-nél
MTI | 2021. október 12. 15:23
Új gyártó részleg kezdte meg működését a szolnoki Béres Gyógyszergyárban.
Vállalat A sikeres céges jövő záloga: kiberbiztonsági és ipar 4.0-s fórumot rendez a 4iG
PR | 2021. október 12. 15:05
A gyártás két aktuális slágertémája nem olyasvalami, amiről egy felelős vállalatvezető le akarna maradni. Együtt hatékonyabb termelést, megtakarításokat, fenntarthatóságot, biztonságot és kiszámíthatóságot garantálnak.
Vállalat Izraelben terjeszkedhet a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. október 12. 08:11
A Space-Communication nevű vállalat kerülhet az informatikai társaság és az Antenna Hungária Zrt. közös cégének a tulajdonába.
Vállalat Jócskán megnehezítette a vendéglátósok életét a kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 11. 14:24
Szeptember elseje óta él az a rendelet, amely szakképesítéshez köt több konyhai munkát is.   
Vállalat Orbán Viktorék kimazsolázták a megszűnt állami trafikcég egyes feladatait
Csabai Károly | 2021. október 8. 05:38
A legfrissebb cégközlönyben megjelentek szerint az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. tucatnyi tevékenysége közül hármat október 1-jén a Miniszterelnöki Kormányiroda vett át.
Vállalat Legjobb megoldást csak egy megállapodás hozhat
PR | 2021. október 7. 14:53
Tudja, hogyan érdemes reagálni a követeléskezelő megkeresésére, ha a legjobbat akarja kihozni a helyzetből? És azt, hogy mit ne csináljon, ha nem akar többet fizetni, mint amennyit amúgy is muszáj? Ugyan a követeléskezelő nem verőember, aki lesötétített autóval érkezik, és nem is végrehajtó, aki a plazmatévénkkel távozik, de az sem megoldás, ha nem foglalkozunk a megkeresésével, mert nem igaz, hogy úgysem tehet semmit.
hírlevél
depositphotos