3p
Két év után ismét felmérték, melyek azok a cégek, amik tevékenységükkel a legtöbb széndioxidot juttatják a légkörbe. Nem született meglepetés, a legdurvább emissziós értékek még mindig a globális olajóriásokhoz köthetők.
Forrás: Depositphotos

Egy friss tanulmány keretében az amerikai Climate Accountability Institute felmérte, melyek azok a vállalatok, amik a leginkább felelőssé tehetők a klímaváltozásért. Nem ez az első ilyen kutatás a témában: a legismertebb, és az eredeti emissziós toplistát szülő szöveget mi is bemutattuk. Gyorsan le is lőjük a poént: az új felmérés ugyanazokat a cégeket találta a legdurvábban légszennyezőnek, mint a két évvel ezelőtti.

Ennek a 20 cégnek köszönhető a leginkább, hogy felforr a Föld

A fő különbség a 2017-es és a mostani szöveg között az, hogy a korábbi összeállítás az ipari forradalom kezdetétől, 1880-tól 2010-ig vizsgálta az emissziós értékeket, az új kutatás pedig 1965-től fogva nézte meg az adatokat - ez volt az az év, amikor szakértők elmondása szerint a fosszilis tüzelőanyagok környezetre mért káros hatásával már mind az iparági játékosok, mind a politikusok tisztában voltak. Az adatvizsgálati időszak új záróéve 2017 lett. Vagyis, míg a korábbi felmérés közel egy évszázadnyi olyan időszakot is számba vett, amikor az emberek még nem voltak tisztában tevékenységük környezetromboló hatásával, addig a mostani felmérés már csak arra a szakaszra koncentrál, amikor már mindenki pontosan tudta, hogy amit tesz, annak később beláthatatlan következményei lehetnek a bolygóra nézve.

De vissza az egyezésekre:

mindkét kutatás arra jutott, hogy 20 nagyvállalat felel a világ teljes széndioxid-kibocsátásának harmadáért.

1965-től fogva ez összesen 480 milliárd tonnányi légkörbe eregetett széndioxidot jelent.

A friss kutatás szerint a dobogót sorrendben a Saudi Aramco-Chevron-Gazprom hármas foglalja el, mögöttük az ExxonMobillal, a National Iranian Oil Co-val, a BP-vel és a Royal Dutch Shell-lel. A két évvel ezelőtti listán a Saudi Aramco-Chevron-Exxon trió volt az élen, utánuk következett a BP, a Gazprom, az NIO, majd a Shell.

A top 20 emissziójú vállalat között 12 állami tulajdonban van, 1965-től az ő kitermelésük felel a teljes globális széndioxid-kibocsátás 20 százalékáért. Csak a Saudi Aramco 4,38 százalékot tett bele a közösbe.

A friss tanulmányt összeállító kutatók a vállalatok által jelentett éves olaj-, gáz- és szénkitermelés mennyiségi adatait vették alapul, azok alapján azt is kiszámolták, hogy a teljes ellátási láncnak, vagyis kitermeléstől a finomításon és a szállításon át egészen a járművek kipufogásáig mennyi a kibocsátása. Eszerint a top 20 cég teljes emissziójának csak 10 százalékát adta a kitermelés, a maradék 90-ért már a járművek feleltek, melyek elégették a vállalatok készterméket, az üzemanyagot.

(Guardian)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG