<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Sem a forgalom, sem az eredmény tekintetében. De fontos kihangsúlyozni, hogy a gyógyszercég vezérigazgatójának kijelentése a forintértékekre vonatkozik, és csak akkor áll meg, ha nem következik be törés a rubel árfolyamában.

Ahhoz képest, hogy immár két és fél hónapja zajlik az orosz-ukrán háború, miközben a Richter Gedeon Nyrt. két féllel szembeni kitettsége viszonylag magas, a gyógyszergyár nagyon szép első negyedéves eredményekről számolt be a ma reggel közzétett gyorsjelentésében.

Érthetően nagy a bizonytalanság. Fotó: MTIÉrthetően nagy a bizonytalanság. Fotó: MTI

Ebben nagy szerepet játszott, hogy a háború első öt hetében, március végéig alapvetően még a meglévő készleteikből tudtak értékesíteni. Az első napokban az oroszországi üzletmenetük ugyan késedelmet szenvedett, de azóta a szállítmányok ütemezése a háborút megelőző átlagos szintre állt vissza. A piackutatók által mért adatok szerint, a gyógyszerek patikai forgalma rubelben mérve több mint 33 százalékkal nőtt az év első két hónapjban, elsősorban áremelések következtében. Mindehhez márciusban lakossági felvásárlások is társultak. A beszámolási időszakban esedékessé vált számlákat a Richter partnerei teljes mértékben kiegyenlítették.

Eközben a cég két országgal szembeni kitettsége is csökkent – mondták el a Privátbankár.hu kérdésére a Richter vezetői. Összforgalmukban Oroszország a korábbi 17-tel szemben már csak 13 százalékkal részesedik.

Közel 12 millió beteg szed Richter-gyógyszert Oroszországban, jelentős részük krónikus.

Míg a magyar gyógyszercég Ukrajnával szembeni kitettsége 2 százaléka lenullázódott. Oda ugyanis a kereskedelmi tevékenység teljeskörű leállása miatt jelenleg lehetetlen rendszeres szállítmányokat időben továbbítani, és a Richter 2022. február 24-én bezárták a kijevi kereskedelmi képviseletünket.

A jövőt számtalan bizonytalanság övezi, nem kizárt, hogy az elsőt követően a további negyedévek borús képeket festhetnek majd. Hiszen a termelői és az energiaárak, valamint a bérköltségek csak fokozatosan gyűrűznek be, ami óvatosságra inti a Richter vezetőit.

Egyelőre azonban biztató, hogy a Richter nem tapasztalja a fizetési fegyelem lazulását a partnereinél, a készletei is elegendőnek tűnnek és a helyi infrastruktúra is rendben van, a kinti gyárai működőképesek – mondta Orbán Gábor. Aki mindezek alapján úgy vélte, ha nem következik be törés a rubel árfolyamában, akkor forintban kimutatva a Richter 2022-es éve sem forgalomban, sem eredményben nem lesz rosszabb a tavalyinál. 

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat A 4iG fejlesztheti az IKIR-rendszert 2,3 milliárdért
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 11:36
Az IKIR-rendszer tervezését és továbbfejlesztését végzi majd. 
Vállalat Kiderült, kell-e tartani attól, hogy eltűnik a magyar boltokból egy alaptermék
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 15:14
Kétszeresére drágult a papír fő alapanyaga, a cellulóz. Mit okozhat ez a higiéniai papírtermék piacán?
Vállalat Sokkal több mint digitális barkácsműhely: különleges programmal segítenek a fiataloknak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:18
Egy olyan projekt zajlik Győrben, amelynek keretében biztonságos fejlődési platformot biztosítanak azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége van erre. Miközben megismerik a 3D-nyomtatást vagy épp a CNC megmunkálást, a problémamegoldó készségük és cselekvőképességük is fejlődik – így hiába indulnak hátrányból, értékes munkaerő válhat belőlük a jövőben. A programhoz további cégek, partnerek csatlakozását is várják.
Vállalat Újabb csúcsvezetők érkeztek a 4iG távközlési üzletágához
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:52
A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport idén tavasszal megkezdte távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását és a társaságok integrációját.
Vállalat A Gazprom visszatáncolt az osztalékfizetéstől - óriásit zuhant a részvényárfolyam
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 12:04
Korábban még úgy volt, hogy a nyereség felét kifizeti a részvényeseknek a Gazprom, a közgyűlés viszont most úgy döntött, hogy nem adnak ki egy fillért sem. A bejelentésre nagyot zuhant a részvényárfolyam.
Vállalat Nehéz idők várnak a környezetszennyező cégekre
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 14:24
Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re.
Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG