3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Soha nem zárt még ilyen sikeres évet a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., és ez a magyar vállakozásoknak is nagyon jó hír volt.

Harminc éves történetének legsikeresebb évét zárta a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. - írja a cég lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében. A garanciaintézmény 2022-ben 1388 milliárd forint értékben vállalt új garanciát döntő részben mikro-, kis-, és középvállalati hitelek mögé, így összességében 28 százalékkal 2473 milliárd forintra emelkedett a kezességvállalási portfolió. Ezzel a társaság már 3065 milliárd forint hitel felvételéhez segítette hozzá a hazai kkv szektort.

2022-ben a hazai kereskedelmi bankok vállalati hitelállományának bővülése 13,8 százalékot ért el, amelyen belül a kis- és középvállalati szektornak nyújtott hitelek állománya 12,7 százalékkal emelkedett. Ehhez a bővülési dinamikához képest kétszer tudott gyorsabban növekedni a Garantiqa kezességvállalási portfoliója, ami azt eredményezte, hogy a garanciaintézmény részesedése 41 százalék fölé emelkedett a hazai kkv-finanszírozásban. Így ma már minden harmadik kkv hitelből egy a társaság közreműködésével kerül a vállalkozásokhoz.

Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója. Fotó: Garantiqa
Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója. Fotó: Garantiqa

Szabó István Attila vezérigazgató az eredmény kapcsán kiemelte, hogy „az elmúlt évben a támogatott hitelprogramok – a tavaly júniusban kifutó krízis hitelek, az ősztől hozzáférhető Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram és az év közben megújuló termékpalettával jelentkező Széchenyi Kártya Program – keretében

a vállalkozásokhoz jutó, 3700 milliárd forintnyi támogatott hitel túlnyomó része mögött a társaság garanciavállalása állt. Ezzel a társaság nagyban segítette a gazdaság működőképességének fenntartását, hiszen a vállalkozások jó része számára csak a Garantiqa kockázatcsökkentő szerepvállalásával nyílt lehetőség az olcsó finanszírozási források igénybevételére. Enélkül a magas infláció és a megemelkedő piaci kamatok mellett több vállalkozás számára megoldhatatlan feladatot jelentett volna a tevékenység fenntartása.”

A vezérigazgató hozzátette, hogy „a gazdasági válság ellenére az elmúlt évben a kezességbeváltások volumene mindössze 34 milliárd forintot tett ki, ami az üzleti tervben prognosztizált érték 58 százalékát jelenti.” Mindez a hitelező bankok és a garanciavállalást döntő részben állami viszontgarancia mellett nyújtó Garantiqa felelős üzletpolitikát igazolja, továbbá a magyar gazdaság működőképességének is fontos mutatója. A Garantiqánál tapasztalt mérsékelt beváltási ráta azt igazolja, hogy a hazai vállalkozások a válság előtti években sokat erősödtek és az immár 3 éve tartó gazdasági nehézségeken - megfelelő állami segítség mellett – a képesek úrrá lenni.

A 2023-as évben a Garantiqa továbbra is a hazai kis- és középvállalkozói szektor felelősségteljes partnere lesz a megszokott gyors és gördülékeny ügyintézéssel, új konstrukciókkal, innovációkkal. Az év eddig eltelt hónapjainak adatai alapján a társaság továbbra is hangsúlyos szerepet tölthet be vállalkozások finanszírozásában, csakúgy mint az utóbbi években – tette hozzá Szabó István Attila. 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bekeményítenek a vállalatok, jönnek a fenyegetések: támadás indul a home office ellen
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 17. 18:01
A vállalatvezetők 90 százaléka úgy véli, hogy belátható időn belül vissza kell szorítani a távmunkát az amerikai piacon, mert rontja a dolgozók munkájának hatékonyságát és gyengíti a cégek szervezeti kultúráját. Ugyanakkor az ötnapos munkahét visszaállítása majdnem lehetetlen feladatnak tűnik. 
Vállalat Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 12. 11:28
Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Vállalat Újabb sztrájk jön a Ryanairnél - durva meglepetés várta a vezérigazgatót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 7. 14:54
Két hónapon belül negyedszer lépnek sztrájkba szeptember 14-én és 15-én a Ryanair diszkont légitársaság brüsszeli pilótái, magasabb fizetést és jobb munkakörülményeket követelve - közölte a VRT belga hírcsatorna csütörtökön a pilótákat képviselő szakszervezetek bejelentésére hivatkozva.
Vállalat Az állam kiszáll a Posta Biztosítókból
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 14:03
Az állam eladja a Posta Biztosítókban lévő tulajdonrészét – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
Vállalat Változások a Vodafone vezetésében
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 31. 18:51
A 4iG cégcsoport közleménye szerint integrációjának felgyorsítására és márkaváltásra készül 2024-ben, amely mellett üzleti működési hatékonyságát is növelni kívánja.
Vállalat Közel 7 milliárd forintos befektetést zárt a Transcend magyar-amerikai startup
Natív tartalom | 2023. augusztus 31. 18:06
A Vespucci Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Alap a korai magvető fázisban a Transcend H2O első és egyetlen befektetője volt. A mostani tőkebevonással sikerült exitet realizálniuk, pozitív hozammal, mindössze 3 és fél év után. Ez az eredmény kimagasló a közép-európai régióban is.
Vállalat Már légitársasága is van az Európában terjeszkedő ukrán csomagküldő cégnek
Mester Nándor | 2023. augusztus 31. 16:19
Ötször akkora lett a Nova Posta profitja az első félévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban.
Vállalat Megvédte a konyhai gépek koronázatlan királyát a Whirlpool
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 30. 14:54
Két kínai vállalat arra vetemedett, hogy a Whirlpooléhoz hasonló konyhai robotgéppel álljon elő, ám az amerikai bíróságok teljes mellszélességgel kiálltak az eredeti termék mellett.
Vállalat Lezárult a Mol-kutak eladása Szlovéniában
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 28. 17:11
Összesen 39 töltőállomás kerül át a Shellhez.
Vállalat Botrányosan rossz lett a kínai olajmogul első féléve
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 28. 13:20
Nem közölték, hogy mi az oka a profit visszaesésének.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG