<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Annyira nem sikerül nyereségessé tenni a működést, hogy történetét tekintve gigantikus veszteséggel zárt Mészáros Lőrinc balatoni borászata.

Csúcskategóriás, az ország egyik legmodernebb szőlőfeldolgozóját és pincészetét, a Canter Borház Kft.-t vette meg Demján Sándortól Mészáros Lőrinc - járta körbe ez a hír és jellemzés a magyar sajtót még 2017 augusztusában. Az azóta eltelt időben pedig látszólag nem sikerült belerázódnia a borászat világába a volt felcsúti polgármesternek. Az addig kisebb-nagyobb mínuszokat termelő cég az eltelt pár évben csak még nagyobb veszteségeket hozott össze. A tavalyi év ráadásul ritka rosszul sikerült, hiszen a néhány évvel ezelőtti több mint 350 milliós bevétel 2018-ra 222, majd tavaly 122 milliósra zuhant.

A kiegészítő mellékletből kiderül, ehhez a csökkenéshez több bevételi forrás változó mértékű elapadása járult hozzá. Nem volt nagy tétel, de semmi nem folyt be a kasszába az EU-n belüli borértékesítésből, és 30 milliótól estek el a szőlőértékesítés lenullázódása miatt. Negyedével (36 millióval) 88 millióra csökkent a borértékesítésből befolyt bevétel, és negyedére, 13 millióra esett vissza a bérmunkából származó pénzösszeg is.

Gyakorlatilag két tevékenység volt az, ami az előző évinél valamivel többet hozott a konyhára: 308 ezerr több pénz, 3,8 millió folyt be az elvégzett laborvizsgálatoknak köszönhetően, és 3,5 millióval 15 millióra emelkedett a bérleti díjakból származó bevétel.

Ezzel párhuzamosan ugyan az anyagjellegű ráfordításokon is tudtak spórolni, 186 milliós kiadás után tavaly 110 milliót könyveltek el, ellenben a személyi jellegű ráfordítások értéke 51 millióról 65 millióra emelkedett. Utóbbi azonban egyértelműen a cégnél végrehajtott béremeléssel magyarázható, hiszen az átlagos dolgozói létszám tavaly 11 főre csökkent a korábbi 12-ről. Ennek eredményeként

az átlagos bruttó bér 411 810 forintra emelkedett a 2018-as 288 284 forintról.

A beszakadó bevételek nyomán már üzemi szinten is az előző évinél hatszor több veszteséget mutattak ki Mészárosék: 24 millió után 160 millió lett a mínusz. Mivel pénzügyi műveletekből gyakorlatilag elhanyagolható nagyságrendú vesztesége keletkezett a cégnek, adófizetési kötelezettség sem volt, az adózott eredmény megegyezik ezzel az üzemi eredménnyel. 160,5 millió forint veszteség lett a végső számla egyenlege, hasonló nagyságrendű mínuszra az elmúlt jó néhány évben biztosan nem volt precedens.

Bár gyakorlatilag évek óta szinte csak veszteségesen működik a Kft. fennállna a veszélye annak, hogy egyszer csak ez a sok mínusz elapasztja a cég saját tőkéjét és mínuszba fordul. Emiatt azonban mégsem kell Mészáros Lőrincnek aggódnia, mivel egy tetemes, 928 millió forintos lekötött tartalékkal rendelkezik a cég, így a saját tőke is jelentős: 934 millió forint. Tavaly egyébként a tartozásait is csak növelte a Canter Borház Kft., 1,3 milliárd után 2019-ben 1,33 milliárdot tartottak nyilván a könyvekben. Ennek jelentős része azonban házon belül van, hiszen 1,29 milliárd forint az az összeg, amit rövid lejáratú kötelezettségként könyveltek el kapcsolt vállalkozással szemben.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Alacsonyabb költség, kisebb környezeti hatás: felértékelődik a last mile logisztikai raktárak szerepe
PR | 2023. január 27. 19:51
A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás ?
Vállalat Gördülő Generációk
PR | 2023. január 27. 10:57
Megvásárolta az ország egyik meghatározó magyar tulajdonú flottakezelő cégét az AutoWallis. Az idén harminc éves Nelson Flottalízing Kft-re egy jelentős átalakulási folyamatot követően tett ajánlatott a tőzsdén jegyzett társaság. A Nelson korszerűsítését követő tulajdonváltás ötlete egy fiatal, 29 éves menedzserhez köthető - aki cseppet sem véletlenül került a céghez.
Vállalat Enged a Google az uniós hatóságok nyomásának
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 16:50
A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az európai fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására; Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erőfölényes vizsgálatot folytat az óriáscéggel szemben - közölte a versenyhatóság.
Vállalat Nagyot húzott a Tesla tavaly év végén
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 08:40
Rekordnyereséget jelentett a Tesla Inc. amerikai elektromos járműgyártó a tavalyi utolsó negyedévről.
Vállalat Erős pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak
Natív tartalom | 2023. január 25. 13:28
Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet. Balogh Péterrel, a Magyar Bankholding nagyvállalati és speciális hitelezésért felelős ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Vállalat Nagyot fékezett Bill Gates szeme fénye
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 09:22
A Microsoft negyedéves profitja 13 százalékkal csökkent.  
Vállalat Újabb önkéntes pénztár tűnt el a süllyesztőben
Csabai Károly | 2023. január 23. 14:21
Közel tíz évig tartó felszámolási eljárás után törlik a Prémium Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Önsegélyező Pénztárt.
Vállalat Putyin nem engedi, hogy földbe álljanak az orosz légitársaságok
Mester Nándor | 2023. január 19. 19:39
De egyre aggasztóbb a forgalom csökkenése és az alkatrészhiány.
Vállalat "Az A38-ban az a zseniális, hogy városi közegben úgy tud működni, hogy egyáltalán nem zavarja a környezetét." Váncza László, az A38 tervezője
PR | 2023. január 19. 18:52
Nemrég nyerte meg Média Építészeti Díjat épület kategóriában, Príma díjban részesült, és a Prima Primissima jelöltje Váncza László építész, akit azonban itt, mint az A38 Hajó megalkotóját kérdeztük a Hajó 20. születésnapja alkalmából.
Vállalat Nagy nyertesek, még nagyobb vesztesek: ezek a világ legértékesebb márkái
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 10:52
Az Amazon lett a legértékesebb márka a világon a brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat 2023-es Global 500 ranglistája alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG