TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Bankrészvényei után ugyanis az Rkofin Befektetési és Vagyonkezelő Kft. több mint 650 millió forint osztalékra volt jogosult az MKB 2018-as profitjából. Ezt nem vette ki Mészáros Lőrinc cége, inkább azon adósságai törlesztésére fordította, amely abból keletkezett, hogy hitelekből vásárolta meg a 13,62 százaléknyi MKB-pakettjét.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n jelent meg.

Arra a 2018-as beszámolóból derült fény arra, hogy a Mészáros Lőrinc által közvetetten – a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. (2019 júniusa óta már Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt.) által kezelt Metis Magántőkealapon keresztül – tulajdonolt, Felcsúton bejegyzett Rkofin Befektetési és Vagyonkezelő Kft. csaknem kizárólag idegen forrásból szerzett részesedést az MKB Bankban. Méghozzá két lépésben. Először 2017 augusztusában 4 százaléknyit, amelyért 1 milliárd 555 millió forintot fizetett, szinte teljes egészében a Gránit Banktól felvett hitelből. Másodjára 2018 októberében 9,62 százaléknyi MKB-részvényt vett, amelynek 6,753 milliárd forintos árát részben a Takarékbank 4,933 milliárd forintos szabad felhasználású hiteléből szurkolta le, részben pedig a Gránit Bank újabb hiteléből.

És akkor Mészáros Lőrinc elkezdett törleszteni. Fotó: MTI És akkor Mészáros Lőrinc elkezdett törleszteni. Fotó: MTI

A bankhitelek mellett még a Metis is adott 86,25 millió forintos tulajdonosi kölcsönt 2,9 százalékos éves kamatra. Gyakorlatilag ez az egyetlen tétel, amely Mészáros saját forrásának tekinthető, ami azt jelenti, hogy mindössze 86,25 millió forintért jutott hozzá egy csaknem százszor nagyobb értékű, 8,3 milliárdos paketthez.

Ez persze korántsem különleges, kis hazánkban ugyanis nem kevés “nagytőkés” csinálja azt, hogy egy cégbe gyakorlatilag nem a saját pénzéből, hanem hitelből vásárolja be magát, amely (jelzálog)fedezete a megvásárolt részvénycsomag. A hitelt aztán a cégtől kapott osztalékból törleszti. Már “csak” arra kell figyelnie, hogy olyan társaságba szálljon be ily módon, amely nyereséges, vagy azzá tehető, így ugyanis ki tudja szedni abból a hitel törlesztéséhez szükséges pénzt.

Márpedig az MKB ilyen aranytojást tojó tyúknak ígérkezett. S az első évben be is hozta a várakozásokat. A 2018-as esztendőt az akkor rekordnak számító, 25 milliárd forintos nyereséggel zárta, amelyből 4,8 milliárdot fizetett ki részvényeseinek. Ennek 35 százalékát az ekkora MKB-pakettel rendelkező, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global által Metis Magántőkealapnak, 13,62 százalékot pedig a Metis által tulajdonolt Rkofinnak. 

Ez a tavaly kifizetett közel 653,8 millió forint vitte a 2018-ban még csaknem 83 millióval veszteséges Rkofin 2019-es eredményét bőven a pozitív tartományba - derül ki immár a cég tavalyi éves beszámolójából. Egyúttal meg is szűnt a cég súlyos tőkehiánya, ami a tavalyelőtti veszteség miatt keletkezett, miután a jegyzett tőkéje mindössze 4 millió forint.

A kapott osztalékból aztán - a már ismertetett módi szerint - a cég bankhitelei törlesztésébe fogott, amelyek így 2019 végére 7,77 milliárdra apadtak.

Mészáros cége mindenekelőtt a tavaly év végére már amúgy is csak 29,8 milliós tulajdonosi, azaz tulajdonképpen saját magának adott kölcsönt nullázta le. Emellett az Rkofin faragott a Takarékbankkal és a Gránit Bankkal szemben fennálló tartozásából is. Így hosszú lejáratú, az egy éven túl esedékes kötelezettségként már csak egy tételt, a Takarékbanktól felvett 4,22 milliárd forint szabad felhasználású kölcsönt tartotta nyilván a társaság. Ennek törlesztése még kitart egy darabig, lévén, hogy a hitelszerződés szerint 60 százalék visszafizetése 8 egyenlő részletben esedékes, a fennmaradó 40 százalék pedig a lejáratkor, egy összegben. 

Hogy milyen jó adósnak minősítette a Takarékbank Mészáros cégét, illetve milyen jó fedezetnek az MKB-részvényeket, azt mutatja, hogy a hitel kamata a 12 havi irányadó budapesti bankközi hitelkamatlábat, a Bubort (amely értéke jelenleg 0,94 százalék), mindössze 1,75 százalékponttal haladja meg. Ez a kondíció vetekszik az államilag támogatott hitelekével (lásd NHP).

De nem sokkal drágább, 3 havi Bubor (ugyancsak 0,94 százalék) plusz 2 százalékos kamatozású a Gránit Bank hitele. Amelyből megmaradt 3,175 milliárd forint viszont az idén, egy összegben esedékes - derül ki az Rkofin tavalyi éves beszámolójából. Emellett még a Takarékbanknak is kell perkálni közel 370 milliót, plusz a két hitel kamatait, amelyek így összesen több mint 3,6 milliárdos terhet rónak e Mészáros-cégre.

Ennek törlesztéséhez tehát a 2018-asnál tízszer nagyobb MKB-osztalékra lenne szüksége a társaságnak. Ennek meg is van az esélye, hiszen a bank tavaly újabb csúcsot döntött, még a tavalyelőtti 25 milliárdos profitra is rátett egy lapáttal, így végül az új rekord 44,1 milliárd lett. Ebből 6 milliárd jutna az Rkofinra, már ha a bank teljes profitját kivennék a tulajdonosok. 

Egyelőre azonban erre még várniuk kell, hiszen az MKB közgyűlése a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a koronavírus-járvány kapcsán kialakult veszélyhelyzet és annak a pénzügyi közvetítő szektorra gyakorolt hatásai okán közzétett döntését tudomásul véve úgy határozott, hogy az adózott nyereségből felosztható eredményt az eredménytartalékban hagyja. Ugyanakkor fenntartotta a jogot arra, hogy az MNB döntésében foglalt 2020. szeptember 30-ai határidő eltelte után e határozatát módosítsa, amennyiben az osztalékfizetést a körülmények lehetővé teszik - közölte lapunk kérdésére az április közepi közgyűlést követő sajtótájékoztatóján Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója. Márpedig a fentiek ismeretében, ha most fogadnunk kéne rá, akkor arra voksolnánk, hogy mégiscsak fizet osztalékot a bank a részvényeseinek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
hírlevél