BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 5. 18:09

Bankrészvényei után ugyanis az Rkofin Befektetési és Vagyonkezelő Kft. több mint 650 millió forint osztalékra volt jogosult az MKB 2018-as profitjából. Ezt nem vette ki Mészáros Lőrinc cége, inkább azon adósságai törlesztésére fordította, amely abból keletkezett, hogy hitelekből vásárolta meg a 13,62 százaléknyi MKB-pakettjét.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n jelent meg.

Arra a 2018-as beszámolóból derült fény arra, hogy a Mészáros Lőrinc által közvetetten – a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. (2019 júniusa óta már Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt.) által kezelt Metis Magántőkealapon keresztül – tulajdonolt, Felcsúton bejegyzett Rkofin Befektetési és Vagyonkezelő Kft. csaknem kizárólag idegen forrásból szerzett részesedést az MKB Bankban. Méghozzá két lépésben. Először 2017 augusztusában 4 százaléknyit, amelyért 1 milliárd 555 millió forintot fizetett, szinte teljes egészében a Gránit Banktól felvett hitelből. Másodjára 2018 októberében 9,62 százaléknyi MKB-részvényt vett, amelynek 6,753 milliárd forintos árát részben a Takarékbank 4,933 milliárd forintos szabad felhasználású hiteléből szurkolta le, részben pedig a Gránit Bank újabb hiteléből.

És akkor Mészáros Lőrinc elkezdett törleszteni. Fotó: MTI És akkor Mészáros Lőrinc elkezdett törleszteni. Fotó: MTI

A bankhitelek mellett még a Metis is adott 86,25 millió forintos tulajdonosi kölcsönt 2,9 százalékos éves kamatra. Gyakorlatilag ez az egyetlen tétel, amely Mészáros saját forrásának tekinthető, ami azt jelenti, hogy mindössze 86,25 millió forintért jutott hozzá egy csaknem százszor nagyobb értékű, 8,3 milliárdos paketthez.

Ez persze korántsem különleges, kis hazánkban ugyanis nem kevés “nagytőkés” csinálja azt, hogy egy cégbe gyakorlatilag nem a saját pénzéből, hanem hitelből vásárolja be magát, amely (jelzálog)fedezete a megvásárolt részvénycsomag. A hitelt aztán a cégtől kapott osztalékból törleszti. Már “csak” arra kell figyelnie, hogy olyan társaságba szálljon be ily módon, amely nyereséges, vagy azzá tehető, így ugyanis ki tudja szedni abból a hitel törlesztéséhez szükséges pénzt.

Márpedig az MKB ilyen aranytojást tojó tyúknak ígérkezett. S az első évben be is hozta a várakozásokat. A 2018-as esztendőt az akkor rekordnak számító, 25 milliárd forintos nyereséggel zárta, amelyből 4,8 milliárdot fizetett ki részvényeseinek. Ennek 35 százalékát az ekkora MKB-pakettel rendelkező, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global által Metis Magántőkealapnak, 13,62 százalékot pedig a Metis által tulajdonolt Rkofinnak. 

Ez a tavaly kifizetett közel 653,8 millió forint vitte a 2018-ban még csaknem 83 millióval veszteséges Rkofin 2019-es eredményét bőven a pozitív tartományba - derül ki immár a cég tavalyi éves beszámolójából. Egyúttal meg is szűnt a cég súlyos tőkehiánya, ami a tavalyelőtti veszteség miatt keletkezett, miután a jegyzett tőkéje mindössze 4 millió forint.

A kapott osztalékból aztán - a már ismertetett módi szerint - a cég bankhitelei törlesztésébe fogott, amelyek így 2019 végére 7,77 milliárdra apadtak.

Mészáros cége mindenekelőtt a tavaly év végére már amúgy is csak 29,8 milliós tulajdonosi, azaz tulajdonképpen saját magának adott kölcsönt nullázta le. Emellett az Rkofin faragott a Takarékbankkal és a Gránit Bankkal szemben fennálló tartozásából is. Így hosszú lejáratú, az egy éven túl esedékes kötelezettségként már csak egy tételt, a Takarékbanktól felvett 4,22 milliárd forint szabad felhasználású kölcsönt tartotta nyilván a társaság. Ennek törlesztése még kitart egy darabig, lévén, hogy a hitelszerződés szerint 60 százalék visszafizetése 8 egyenlő részletben esedékes, a fennmaradó 40 százalék pedig a lejáratkor, egy összegben. 

Hogy milyen jó adósnak minősítette a Takarékbank Mészáros cégét, illetve milyen jó fedezetnek az MKB-részvényeket, azt mutatja, hogy a hitel kamata a 12 havi irányadó budapesti bankközi hitelkamatlábat, a Bubort (amely értéke jelenleg 0,94 százalék), mindössze 1,75 százalékponttal haladja meg. Ez a kondíció vetekszik az államilag támogatott hitelekével (lásd NHP).

De nem sokkal drágább, 3 havi Bubor (ugyancsak 0,94 százalék) plusz 2 százalékos kamatozású a Gránit Bank hitele. Amelyből megmaradt 3,175 milliárd forint viszont az idén, egy összegben esedékes - derül ki az Rkofin tavalyi éves beszámolójából. Emellett még a Takarékbanknak is kell perkálni közel 370 milliót, plusz a két hitel kamatait, amelyek így összesen több mint 3,6 milliárdos terhet rónak e Mészáros-cégre.

Ennek törlesztéséhez tehát a 2018-asnál tízszer nagyobb MKB-osztalékra lenne szüksége a társaságnak. Ennek meg is van az esélye, hiszen a bank tavaly újabb csúcsot döntött, még a tavalyelőtti 25 milliárdos profitra is rátett egy lapáttal, így végül az új rekord 44,1 milliárd lett. Ebből 6 milliárd jutna az Rkofinra, már ha a bank teljes profitját kivennék a tulajdonosok. 

Egyelőre azonban erre még várniuk kell, hiszen az MKB közgyűlése a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a koronavírus-járvány kapcsán kialakult veszélyhelyzet és annak a pénzügyi közvetítő szektorra gyakorolt hatásai okán közzétett döntését tudomásul véve úgy határozott, hogy az adózott nyereségből felosztható eredményt az eredménytartalékban hagyja. Ugyanakkor fenntartotta a jogot arra, hogy az MNB döntésében foglalt 2020. szeptember 30-ai határidő eltelte után e határozatát módosítsa, amennyiben az osztalékfizetést a körülmények lehetővé teszik - közölte lapunk kérdésére az április közepi közgyűlést követő sajtótájékoztatóján Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója. Márpedig a fentiek ismeretében, ha most fogadnunk kéne rá, akkor arra voksolnánk, hogy mégiscsak fizet osztalékot a bank a részvényeseinek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor A kötelező számlázáshoz nyújt segítséget a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 19:09
Mikro- és kisvállalkozások pénzügyi adminisztrációját segíti a Takarék Business Assistant ma elindult online számlázó és ügyviteli rendszere.
Pénzügyi szektor Megszaladtak a kiadások, nagyot romlott a kormányzati szektor egyenlege
MTI | 2020. július 1. 10:39
180 milliárd forintos hiánnyal zárta az első negyedévet.
Pénzügyi szektor Bejegyezték az ellen-OTP-t előkészítő társaságot
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 17:38
A Magyar Bankárholding Zrt. a Takarékbank, a Budapest Bank és az MKB Bank egyesülésének hivatott megágyazni. 
Pénzügyi szektor Be is nyújtották a katát durván szigorító javaslatot a parlamentnek
Privátbankár.hu | 2020. június 25. 19:46
Csütörtökön a délutáni órákban benyújtotta a törvényalkotási bizottság a módosító javaslatát a jövő évi költségvetést megalapozó törvényhez. Benne a nagy felháborodást kiváltó kata-szigorítással.
Pénzügyi szektor A monetáris tanács szerint tragikusan alakulhatott a második negyedév a gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 15:42
Hét százalékos mínuszban lehetett a GDP, ezért gyorsan lépni kellett a kamatvágással, hogy tényleg V-alakú lehessen a válság. A tanács óvatosabbá vált a növekedési kilátásokat illetően.
Pénzügyi szektor Áder kinevezte az új MNB-alelnököt
MTI | 2020. június 23. 11:31
Aki tehát Virág Barnabás.
Pénzügyi szektor Orbán szerint Budapest tele van pénzzel, ehhez képest csak szerencsétlenkedik a Lánchíddal
Privátbankár.hu | 2020. június 19. 09:19
Egy testületben gyakorlati szakembereket is kéne találni az elméleti szakemberek mellé a miniszterelnök szerint.
Pénzügyi szektor Részletek a Széchenyi Bank vezetőinek letartóztatásáról: bűnszervezetről ír az ügyészség
Privátbankár.hu | 2020. június 17. 17:54
A Fővárosi Főügyészség közleményéből kiderülnek a Széchenyi Bank egykori vezetőit érintő rendőrségi akció részletei. Több mint hatmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó bűnszervezet tagjait vették őrizetbe.
Pénzügyi szektor A rendőrök 5 év után bekopogtattak a magyar bankbotrány főszereplőinél
Privátbankár.hu | 2020. június 17. 13:34
Több mint 5 éve tett feljelentést az MNB a Széchenyi Kereskedelmi Banknál történt, a jegybank álláspontja szerint „bűncselekmények gyanúját felvető események miatt” - lapértesülés szerint most már be is vitték a vezetőket, tanácsadókat a rendőrök.
Pénzügyi szektor Az MNB előtt a szuperbankot előkészítő holding alapítási kérelme
Privátbankár.hu | 2020. június 15. 14:36
Arról azonban Balog Ádámnak, a három érintett bank - Budapest Bank, Takarékbank, MKB - közül az utóbbi vezetőjének nincs tudomása, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már meg is adta volna az engedélyt. Mindenesetre azt valószínűsítette, hogy ez nem fog sok időbe telni.
hírlevél