TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A koronavírus járvány nyomán mélyülő válság egyik nyertese a logisztikai ágazat. Fejlesztők, üzemeltetők és befektetők is kedvelik és mind több pénzt áldoznak rá, különösen az e-kereskedelem miatti keresletbővülést látván. Hétfőn az Indotek Group újabb felvásárlási tranzakciója jelezte: nagy a potenciál a szektorban, már legalább öt nagyágyú verseng a magyar lehetőségek kiaknázásáért.

Újabb darabbal bővíti eddig is masszív ipari portfólióját az ingatlanpiac összes területén állásokat kiépített Indotek Group. A Jellinek Dániel milliárdos nagyvállalkozó többségi tulajdonában lévő csoport a logisztikai piacon régóta jelen lévő Waberer’s 24 százalékos pakkját veszi meg azzal, hogy később a cég további 47,99 százalékos részét is átveheti. Az ügylet ismét azt jelzi, hogy hihetetlen módon megszerették a fejlesztők és befektetők ezt az ágazatot az egyre mélyülő válság közepette is. Az elmúlt egy-másfél év alatt felvásárlások, cégindulások és további nagy fejlesztések, telekvásárlások és gyárépítések is erről tanúskodnak.

Az Indotek mostani akciója a csoport pozícióinak jelentős erősödését hozhatja és növelheti a magyar vagy részben magyar tulajdonú, ipari ingatlanokra szakosodott vállalkozások arányát ezen a dinamikus piacon. Eddig főleg a másodvonal volt fókuszban, de a mostani felvásárlással immár a legnagyobbak közé is belép a társaság. Sőt, ha valóban nagyobb részesedést tud szerezni a Budapest Airportban, akkor egy nagy cargo központ is bekerülhet a zsákjába, erről ebben a cikkben írtunk legutóbb.

A tavaszi-nyári hónapokban főleg Ecser és Üllő térsége szerepelt a hírekben azzal, hogy több gyártó vagy kereskedő nagyvállalat megszerzett telkeket a környéken. A német Lidl a kormány 1,2 milliárd forintos támogatásával 35 milliárd forintot költ új, immár negyedik itteni logisztikai központjának megépítésére.

A dán Jysk az elmúlt pár évben Magyarországon és más térségbeli országban méretes áruházi hálózatot épített ki, ennek kiszolgálását célozza az első magyarországi elosztó központja Ecseren.

A Magyarországon 2015 óta van jelen lévő Weerts Group szintén Ecseren 120 ezer négyzetméteres logisztikai központot épít, ezzel a magyarországi lesz a cégcsoport legnagyobb, Belgiumon kívüli logisztikai beruházása. A csoport egy másik akciót is visz, Nagytarcsán 46 ezer négyzetméteren bővíti ottani bázisát, a befejezés 2021 első negyedévében lesz.

„Meggyőződésünk, hogy a budapesti agglomeráció keleti térsége jelentős üzleti potenciállal bír, hiszen a repülőtér közelsége, a jó úthálózat és a jól képzett munkaerő ideális feltételeket biztosítanak az ehhez hasonló beruházásokhoz” – indokolta a helyszínválasztást Pascal Weerts, a Weerts Group vezérigazgatója.

A fejlesztésre és üzemeltetésre szakosodott, hollandiai székhelyű CTP teleszórja a budapesti agglomerációt hatalmas raktárközponttal. Néhány napja jelentette be, hogy Üllőn a cég ottani ipari parkjában a Lenovonak húz fel egy gyáregység elhelyezésére alkalmas komplexumot. A 18 millió eurós beruházás során 35 ezer négyzetméternyi felépítmény jön létre, az átadást jövő tavaszra tervezik. A CTP más itteni helyszíneken is tervez hasonló beruházásokat.

A logisztikai tortából olyanok is részesedni akarnak, akik újként lépnek be a piacra. A más ingatlanos részpiacokon nagyon erős Futureal Group főtulajdonosa, Futó Gábor az ősz elején HelloParks néven új céget alapított azzal a kimondott céllal, hogy bekerüljön a legnagyobbak közé. Első lépésként a cég Budapest környéki, majd vidéki megaparkok fejlesztésében gondolkodik, ahol mind raktározási, mind pedig könnyűipari gyártási tevékenység végezhető.

 „Világszerte látványosan megnövelte a raktározási igényeket az internetes kereskedelem térnyerése, valamint a gyártási és ellátási láncok rövidülése, a célpiacokhoz közelítése. A folyamatot a koronavírus járvány még inkább felgyorsította, ezáltal tovább emelkedett a bérlői és befektetői kereslet egész Európában.” – indokolta a cégalapítást a cégvezető.

A logisztikai beruházások természetesen a kivitelezői szektornak is értékes megbízásokat adtak az elmúlt 3-4 évben. Nem csoda, ha a legnagyobbak, mint például a Market Építő Zrt. is tortaszelethez jut. A cégcsoport épp a hét végén jelentette készre a dpd vállalat csomagelosztó központját, azt a beruházást mintegy hatmilliárd forintért hajtotta végre a Garancsi István milliárdos érdekeltségébe tartozó nagyvállalat. 

Magyarországon az eddig fejlesztett nagy logisztikai központok méretét tekintve az amerikai gyökerű globális szereplő, a Prologis a piacvezető. Egyelőre nem veszélyeztetik az új kihívók ezt a pozíciót, de erősen megközelítik. Ha a következő egy-két év tervei valóban megvalósulnak, akkor összességében megelőzhetik a céget, amely természetesen folytatja a már meglévő logisztikai parkjainak bővítését és korszerűsítését.

A nagy játékosok beruházásaihoz szükséges pénzügyi háttér azzal is erősödhet, hogy egymás után bekapcsolódnak az MNB úgynevezett zöldkötvény kibocsátási programjába. Az így befolyó pénzt kifejezetten környezettudatos ingatlanfejlesztésekhez, köztük például ipari ingatlanokhoz használják. Elsőként a több raktárközpontot építő és cseh tulajdonú CPI Property Group jelentett be ilyen kibocsátást mintegy 86 millió euró értékben. Egy másik, nem az MNB által indított kezdeményezés során a CTP 650 millió euró értékben bocsátott ki értékpapírokat.

A sok fejlesztés és befektetés egy nagyon erős ipari ingatlanpiacra érkezik. A raktárakban szinte alig van szabad terület, a kihasználtság az idei harmadik negyedévben már majdnem 98 százalékos. Összesen 54 ezer négyzetméter áll üresen, és mindössze egy helyen érhető el 5 ezer négyzetméternél nagyobb szabad terület.

A bérlői kereslet év/év alapon a harmadik háromhavi időszakban nem kevesebb, mint 30 százalékkal megugrott 2019 azonos negyedévéhez képest. Januártól mostanáig 460 ezer négyzetméternyi területet kötöttek le részben bérbeadással, részben hosszabbítással. Sokat mondó, hogy a kereslet 40 százaléka előbérleti szerződés illetve úgynevezett bérlői igények alapján történt kialakítások voltak. A területbővítések aránya 20 százalékos volt.

A Budapesti Ingatlantanácsadók Egyeztető Fóruma (BRF) azt közölte, hogy a három legnagyobb ügylet mindegyike 20 ezer négyzetmétert meghaladó területre szólt: egy 35700 négyzetméteres előbérleti megállapodást írt alá a Lenovo a CTPark Budapest East-ben, emellett regisztráltak egy 24800 négyzetméteres hosszabbítást és egy 20800 négyzetméteres bővülést a Prologis Park Budapest Sziget területén.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Egyre gyűlnek a viharfellegek az AstraZeneca-féle Covid-vakcina körül
Tiszai Balázs | 2020. november 26. 17:03
Az oltóanyag hatékonyságának bejelentése óta kiderült, hogy a szérum adagolásánál hibát vétettek, és csak ennek a véletlennek köszönhetően mérhettek 90 százalék körüli eredményességet az egyik al-tesztcsoportnál. A tesztalanyok többsége az eredetileg szándékolt dózist kapta, az viszont jelentősen gyengébb eredményeket produkált. A fejlesztők ezt elhallgatták - most gyengülnek az AstraZeneca-részvények, és kérdésessé vált, hogy az USA engedélyezi-e sürgősségi eljárásban a szérumot.
Vállalat A Valton őrizheti a Puskás Arénát
Tiszai Balázs | 2020. november 25. 13:34
Egyetlen céggel versenyeztek a munkáért, de a rivális pályázata érvénytelennek ítéltetett.
Vállalat Újabb céget vásárolhat fel a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 12:04
Adásvételi szerződést kötött a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására a 4iG Nyrt. - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A 140 főt foglalkoztató, IT és telekommunikációs rendszerek, valamint adatközpontok üzemeltetését végző és vállalati service desk szolgáltatást nyújtó társaság a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően kerülhet a 4iG tulajdonába. A DTSM pénzügyi átvilágítását és cégértékelését a 4iG megbízásából az EY végezte.
Vállalat Nagy lehet a baj, az online fizetés elhalasztását kérhetik a boltosok
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 07:28
A járvány alatt más kihívásokkal kell megküzdeniük.
Vállalat Cudar évre számítanak a vállalatok 2021-ben
MTI | 2020. november 24. 07:12
Egy felmérésben a megkérdezett cégek 9 százaléka jelezte, hogy növekedést vár a következő évben.
Vállalat Koronavírus vakcina: repkednek a milliárdok, de mégsem lehet tisztán látni
Király Béla | 2020. november 24. 05:30
Az Egyesült Államokban és Európában is milliárdos beszerzésekről beszélnek a politikai vezetők, ha a koronavírus elleni oltóanyag a téma. A szert előállító vállalatok is megadnak árakat, ennek ellenére csak távolról tűnik úgy, hogy transzparens folyamatok zajlanak.
Vállalat 2,8 milliárdos kormányzati támogatás jut egy amerikai cég beruházásának
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 23. 18:27
Budapesten hozza létre új, globális termékfejlesztő központját az amerikai Diligent, a világ egyik vezető szoftverfejlesztő és -szolgáltató vállalata - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.
Vállalat Berobbantak a magyarországi cégek, túlütötte a növekedésük a régiós átlagot
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 16:32
Miközben a közép-kelet-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata 740 milliárd euróra, azaz 5,5 százalékkal növelte árbevételét tavaly, a rangsorban szereplő 73 magyarországi társaság ezt meghaladó, 6,3 százalékos forgalombővülést ért el. A régió harmadik legnagyobb árbevételű vállalata - a lengyelországi PKN Orlen és a csehországi Skoda Auto után - a Mol. A második legjelentősebb forgalmú magyarországi vállalat az Audi Hungaria, amelyet a villamossági termékeket gyártó Legrand követ.
Vállalat Tudatosság és technológia – kulcs a jövőhöz
Natív tartalom | 2020. november 23. 11:10
Ha akarjuk, ha nem: a jövőnk közös. Ez a felismerés vezetett el a globális klímavédelmi mozgalmakhoz és ezért jelentek meg a mindennapjainkat is gyökeresen átformáló technológiák, sokszor a legmeglepőbb területeken. Szinte észrevehetetlenül beszivárognak az életünkbe és olyan gyökeres pozitív változásokat indítanak el, amelyekre csak évtizedek múlva fognak rácsodálkozni a dédunokáink.
Vállalat 70 százalékos hatékonyságú az AstraZeneca Covid-vakcinája, de mehet ez még följebb is
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:18
Ezek még nem a végleges teszteredmények. Az Oxfordi Egyetem szerint azok akár 90 százalékosak is lehetnek.
Friss
hírlevél