BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. május 10. 15:24

Jeff Bezos bemutatta az űrjárművet, mellyel 2024-ig visszatérhetnénk a Holdra. A Blue Moonra keresztelt eszköz azonban nem egyszerűen csak egy újabb holdra szállást tenne lehetővé: a milliárdos tervei szerint a segítségével űrben lebegő, gyűrűszerű kolóniákat hozhatnánk létre, melyek megoldást nyújtanának a Föld túlnépesedésére.

Jeff Bezos bemutatja a Blue Moon makettjét. (Fotó: Reuters)

Egy teljesen új űrjárművet és egy igazán nagyszabású látomást is bemutatott csütörtökön az Amazon első embere, Jeff Bezos. A Washingtoni Kongresszusi Központban a NASA szakemberei és üzletemberek számára tartott prezentációján Bezos űrvállalata, a Blue Origin fejlesztéséről lebbentette fel a fátylat.

Ember a Holdon

A Blue Moonra keresztelt űrhajó - melynek a makettje előtt zajlott a prezentáció - olyan rugalmas leszállóegység, amely kis, közepes és nagy rakományokat is szállíthat, és képes arra, hogy nagyon pontosan és simán landoljon és felszálljon a Hold felszínén. Ez a technikai háttér lehetővé teszi az ember fenntartható jelenlétét a Holdon, mondta Bezos.

A Blue Moont egy teljesen új, BE-7-nek nevezett hajtómű repíti majd. A rakéta tolóereje eléri a 10 ezer fontot, azaz a 4535 kilogrammot, tesztelése nyáron kezdődik. A tervek szerint a Blue Moon űreszköz négy önvezető holdjárót visz majd magával, és műholdakat lő Hold körüli pályára. 33 ezer fontot (15 tonnát) nyom majd üzemanyaggal teljesen feltöltött állapotban. Majdani expedícióján a Hold déli sarkán kell landolnia, ahol a kráterekben jelentős jégtartalék található.

Égi kirándulások

Bezos elmondása szerint azért ez lesz a leszállás célpontja, mert a holdjeget majd felolvasztják, kinyerik belőle a hidrogént, mellyel újra lehet tankolni az űreszközt, és a Holdról lehet majd további űrexpedíciókra indulni, megspórolva a Földről történő üzemanyag-transzportot. Bezos szerint a Hold már csak azért is megfelelő kiinduló-állomás az űripar elindítására, mivel az égitest forrásainak kitermelése számításaik szerint 24-szer kevesebb energiát igényel, mint a Földön, a kisebb gravitáció miatt.

Bezos bejelentése a NASA holdraszállási terveinek felújítását követte: az amerikai űrhivatal korábban azt közölte, hogy 2024-ig ismét űrhajósokat küld a Holdra. Mike Pence alelnök pedig arra tett javaslatot, hogy ha a NASA nem tudná teljesíteni a kitűzött célt, gondolkodjanak kereskedelmi alternatívákban. Bezos hangsúlyozta, hogy tetszik neki Pence elképzelése a holdraszállással kapcsolatban, és emlékeztetett rá, hogy mivel vállalata már három éve dolgozik a terven, képes lesz azt 2024-ig megvalósítani.

"Vissza kell térnünk a Holdra, és ezúttal ott is maradni. Készek vagyunk támogatni a NASA-t, hogy a Blue Moonnal 2024-ig eljusson a Holdra"

- erősítette meg a magán űrvállalat a Twitteren is.

A Holdra való visszatérés azonban csak az első lépcsőfoka Bezos nagyszabású projektjének, mely végső célja az lenne, hogy az égitestről indulva űrkolóniákat hozzunk létre, megoldást mutatva a Föld túlnépesedésére.

Gyűrűk az űrben

Míg Elon Musk és az ő saját űrcége, a SpaceX a Marsra telepítene minket, Bezos víziója nem egy új bolygó belakását célozza, hanem az úgynevezett O'Neil-henger megvalósítását tűzte ki célul. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint a Föld körül, az űrben lebegő hatalmas gyűrűket, melyek folyamatos forgással csiholnak magukban gravitációt, és a belsejükben emberek élhetnének. Néhány évvel ezelőtt a Csillagok között című mozifilm ábrázolt ilyen űrkolóniákat, de korábban egy változata a Babylon 5 című sorozatban is szerepelt, és megjelentek a 2001 Űrodisszeiában is.

A bezosi űrkolóniák rögtön három verzióban érkeznének: lennének olyan hengerek, melyen csak ipari termelés folyna, olyanok, melyeken egyéb munkák, és olyanok is, melyeket kimondottan pihenésre terveztek. Utóbbi variánsokat Bezos úgy festette le, hogy olyanok lennének, mint Maui (a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigete - a szerk.) a legszebb napokon. Bezos a Földet kizárólag a könnyűiparnak hagyná meg, illetve továbbra is élhetnénk itt, hiszen az űrkolóniák megoldanák a túlnépesedés problémáját.

Rakéta már van

A Blue Origint Bezos 2000-ben alapította - két évvel korábban, mint Elon Musk a SpaceX-et - , és két éve jelentette be, hogy minden évben elad 1 milliárd dollárnyi Amazon-részvényt, hogy a befolyó összegből az űrcéget támogassa.

A vállalat mára már megépítette New Shepard nevű újrahasznosítható rakétáját, mellyel űrturistákat lőne fel - a tervek szerint az első utat még az év vége előtt megejtik. Emellett olyan űrjárművön is dolgoznak, amellyel rutinszerűen lehet embereket és rakományt is szállítani Föld-körüli pályára és vissza. A New Glenn elnevezésű nehézűrhajót 2021-ben akarják elindítani.

(Financial TimesBBC, MTI)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat A döccenő után: mi lesz az autóipar sorsa?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 16:29
A magyar járműgyártás az utóbbi években komoly sikertörténet volt. A járvány miatt viszont előbb a gyártósorok álltak le, majd a vevők is eltűntek, így az értékesítés is lenullázódott. Rövid távon ez óriási problémákat okoz, a helyzet viszont talán nem olyan tragikus, mint amilyennek tűnik.
Vállalat Trump már rendeletben szorongatja a TikTokot
MTI | 2020. augusztus 7. 09:31
Megtiltott minden a céggel kapcsolatos ügyletet. A korlátozás szeptember 20-án lép életbe.
Vállalat Nevet vált a Kika, de az Ikea marad a piac királya
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 18:28
Bár a Gazdasági Versenyhivatal már tavaly jóváhagyta a Kika lakberendezési lánc felvásárlását, az új tulajdonos csak most lépett a tettek mezejére. Csütörtökön bejelentették, megkezdődött a hat hazai Kika bútoráruház átalakítása, ősztől már XXXLutz néven várják a vásárlókat.
Vállalat Ezt tette a Magyar Telekom számaival a koronavírus
MTI | 2020. augusztus 6. 08:40
Ötödével csökkent a cég adózott nyeresége a második negyedévben.
Vállalat 12,5 milliárdért adta el az állam és a MÁV a Dunakeszi Járműjavítót
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 08:20
A vevő a TMH Hungary Invest Zrt., melynek résztulajdonosa a botrányosan sikerült budapesti metrófelújításról is ismert orosz Transzmasholding.
Vállalat Tesco: alaptalanok a leépítésről szóló spekulációk
MTI | 2020. augusztus 6. 07:28
Az áruházlánc reagált a Magyar Nemzet értesülésére. Közlésük szerint erős a magyar pozíció, és jók a kilátások.
Vállalat Már 1000 cég mondott nemet a Facebooknak
Király Béla | 2020. augusztus 5. 19:14
Lélektani határhoz érkezett a Facebook hirdetéseket bojkottáló vállalatok száma. A közösségi média egyelőre mégsem tesz hathatós lépéseket.
Vállalat Tatabányán Mészárosék jelentik a spórolós megoldást
Tiszai Balázs | 2020. augusztus 5. 18:01
Földet kell hordani az épülő multifunkciós csarnoknál, a Fejér-B.Á.L. Zrt. ajánlata volt a legkedvezőbb a feladatra.
Vállalat 25 milliárdról 27 millióra zuhant az Erste nyeresége, mert előre gondolkodtak
MTI | 2020. augusztus 5. 12:52
Betáraztak a várható veszteségre, ennek a profit itta meg a levét.
Vállalat Újabb fordulat Mészárosék biztosítójánál
Király Béla | 2020. augusztus 5. 12:04
Egy látszólag érdektelen közleményt publikált szerda reggel a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. A vállalat körül azonban érdekes történések vannak, így alighanem a mostani döntés is a hatalmi játszam része lehet.
hírlevél