<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Jeff Bezos bemutatta az űrjárművet, mellyel 2024-ig visszatérhetnénk a Holdra. A Blue Moonra keresztelt eszköz azonban nem egyszerűen csak egy újabb holdra szállást tenne lehetővé: a milliárdos tervei szerint a segítségével űrben lebegő, gyűrűszerű kolóniákat hozhatnánk létre, melyek megoldást nyújtanának a Föld túlnépesedésére.
Jeff Bezos bemutatja a Blue Moon makettjét. (Fotó: Reuters)

Egy teljesen új űrjárművet és egy igazán nagyszabású látomást is bemutatott csütörtökön az Amazon első embere, Jeff Bezos. A Washingtoni Kongresszusi Központban a NASA szakemberei és üzletemberek számára tartott prezentációján Bezos űrvállalata, a Blue Origin fejlesztéséről lebbentette fel a fátylat.

Ember a Holdon

A Blue Moonra keresztelt űrhajó - melynek a makettje előtt zajlott a prezentáció - olyan rugalmas leszállóegység, amely kis, közepes és nagy rakományokat is szállíthat, és képes arra, hogy nagyon pontosan és simán landoljon és felszálljon a Hold felszínén. Ez a technikai háttér lehetővé teszi az ember fenntartható jelenlétét a Holdon, mondta Bezos.

A Blue Moont egy teljesen új, BE-7-nek nevezett hajtómű repíti majd. A rakéta tolóereje eléri a 10 ezer fontot, azaz a 4535 kilogrammot, tesztelése nyáron kezdődik. A tervek szerint a Blue Moon űreszköz négy önvezető holdjárót visz majd magával, és műholdakat lő Hold körüli pályára. 33 ezer fontot (15 tonnát) nyom majd üzemanyaggal teljesen feltöltött állapotban. Majdani expedícióján a Hold déli sarkán kell landolnia, ahol a kráterekben jelentős jégtartalék található.

Égi kirándulások

Bezos elmondása szerint azért ez lesz a leszállás célpontja, mert a holdjeget majd felolvasztják, kinyerik belőle a hidrogént, mellyel újra lehet tankolni az űreszközt, és a Holdról lehet majd további űrexpedíciókra indulni, megspórolva a Földről történő üzemanyag-transzportot. Bezos szerint a Hold már csak azért is megfelelő kiinduló-állomás az űripar elindítására, mivel az égitest forrásainak kitermelése számításaik szerint 24-szer kevesebb energiát igényel, mint a Földön, a kisebb gravitáció miatt.

Bezos bejelentése a NASA holdraszállási terveinek felújítását követte: az amerikai űrhivatal korábban azt közölte, hogy 2024-ig ismét űrhajósokat küld a Holdra. Mike Pence alelnök pedig arra tett javaslatot, hogy ha a NASA nem tudná teljesíteni a kitűzött célt, gondolkodjanak kereskedelmi alternatívákban. Bezos hangsúlyozta, hogy tetszik neki Pence elképzelése a holdraszállással kapcsolatban, és emlékeztetett rá, hogy mivel vállalata már három éve dolgozik a terven, képes lesz azt 2024-ig megvalósítani.

"Vissza kell térnünk a Holdra, és ezúttal ott is maradni. Készek vagyunk támogatni a NASA-t, hogy a Blue Moonnal 2024-ig eljusson a Holdra"

- erősítette meg a magán űrvállalat a Twitteren is.

hirdetés

A Holdra való visszatérés azonban csak az első lépcsőfoka Bezos nagyszabású projektjének, mely végső célja az lenne, hogy az égitestről indulva űrkolóniákat hozzunk létre, megoldást mutatva a Föld túlnépesedésére.

Gyűrűk az űrben

Míg Elon Musk és az ő saját űrcége, a SpaceX a Marsra telepítene minket, Bezos víziója nem egy új bolygó belakását célozza, hanem az úgynevezett O'Neil-henger megvalósítását tűzte ki célul. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint a Föld körül, az űrben lebegő hatalmas gyűrűket, melyek folyamatos forgással csiholnak magukban gravitációt, és a belsejükben emberek élhetnének. Néhány évvel ezelőtt a Csillagok között című mozifilm ábrázolt ilyen űrkolóniákat, de korábban egy változata a Babylon 5 című sorozatban is szerepelt, és megjelentek a 2001 Űrodisszeiában is.

A bezosi űrkolóniák rögtön három verzióban érkeznének: lennének olyan hengerek, melyen csak ipari termelés folyna, olyanok, melyeken egyéb munkák, és olyanok is, melyeket kimondottan pihenésre terveztek. Utóbbi variánsokat Bezos úgy festette le, hogy olyanok lennének, mint Maui (a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigete - a szerk.) a legszebb napokon. Bezos a Földet kizárólag a könnyűiparnak hagyná meg, illetve továbbra is élhetnénk itt, hiszen az űrkolóniák megoldanák a túlnépesedés problémáját.

Rakéta már van

A Blue Origint Bezos 2000-ben alapította - két évvel korábban, mint Elon Musk a SpaceX-et - , és két éve jelentette be, hogy minden évben elad 1 milliárd dollárnyi Amazon-részvényt, hogy a befolyó összegből az űrcéget támogassa.

A vállalat mára már megépítette New Shepard nevű újrahasznosítható rakétáját, mellyel űrturistákat lőne fel - a tervek szerint az első utat még az év vége előtt megejtik. Emellett olyan űrjárművön is dolgoznak, amellyel rutinszerűen lehet embereket és rakományt is szállítani Föld-körüli pályára és vissza. A New Glenn elnevezésű nehézűrhajót 2021-ben akarják elindítani.

(Financial TimesBBC, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló