A karácsonyt megelőző napok mindenütt az ünneplés időszaka, amit leginkább a finom falatokkal és persze alkohollal színesítünk. Céges és baráti összejövetelek sora, ahol mindenki sokkal jobban elengedi magát, ez pedig igaz az evésre-ivásra is. Közben persze ott a lelkifurdalás: vagy a plusz kilók miatt fáj a fejünk, vagy amiatt, hogy az egészségünk látja majd kárát a dőzsölésnek. A Magyar Kardiológusok Társasága ennek apropóján enyhíti némileg a bűntudatot, de azért mértékletességre int.
A szíved szerint enned kellene egy kis étcsokit
A csokoládéról számos vizsgálat igazolta, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, kiderült az is, hogy hatásosan csökkenti a vérnyomást. Legutóbb a European Heart Journal című szaklapban tették közzé amerikai kutatók, hogy a fekete csokoládé - a 70 százaléknál magasabb kakaótartalmú - jelentős mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát. A kutatók kimutatták, hogy ez a nitrogén- monoxid kiválasztás növekedéséből ered - az ütőerek tágulékonyságának fokozódását a felkar artériájának mérésével igazolták.
A csokoládé a vérlemezkék összetapadó-készségét is csökkentette, mely szintén kedvező szív- és érrendszeri jelenség. A szívelégtelenség gyógyszeres javítására eddig is több hatásos gyógyszert sikerült kifejleszteni, de a kezelés eredményének további javítására még mindig szükség volna - a sok százmillió dollárokért kidolgozott készítmények mellett érdemes kipróbáláni az évszázadok óta alkalmazott gyógyszert, a kakaóból készült csokoládét is dr. Vértes András szerint, aki a Magyar Kardiológusok Társaságának Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoportját vezeti.
Svéd szakorvosok azt is kimutatták, hogy ritkábban kapnak szélütést azok a nők, akik szeretik a csokoládét. A kakaóban lévő antioxidánsok, a flavanolok jelentősen fokozzák az ütőerek belső felszínét borító sejtek nitrogén-monoxid termelését. Az ütőereket a nitrogén-monoxid tágítja, ezt a gázt pedig az erek belső felszínének sejtjei termelik. A csokoládéban lévő flavanolok ezt a folyamatot fokozzák - mondta a kardiológus, aki azért óva intett mindenkit attól, hogy töménytelen csokoládéval gyógyítsa magát.
Mennyire tesz jót a vörösbor? Egy új kutatást végeztek
A vörösborról megannyi tapasztalat és sok tudományos megfigyelés adata gyűlt össze, de kis mennyiségű borfogyasztásra vonatkozólag eddig gondos vizsgálat nem volt. Olasz kutatók a vörösbor szívre gyakorolt hatását vizsgálták igen kis mennyiség elfogyasztása után. Az orvosi szakirodalomban számos vizsgálat eredményei igazolták, hogy az alkohol, kiváltképp a vörösbor rendszeres, de mérsékelt fogyasztása hosszú távon szívet védő hatású, ahogy azt a francia és az olasz konyha, a mind többet ajánlott mediterrán étrend eredményei bizonyítják.
Sienna városának orvosegyetemén Matteo Cameli és munkatársai azt vizsgálták, hogy igen kevés helyi vörösbor megivása hogyan és milyen mértékben befolyásolja egészséges emberek szívműködését. Átlagosan 25 éves önkénteseket toboroztak a tanulmányhoz, a 64 résztvevőből 29 volt nő. A vizsgálati alanyok csak alkalomszerűen ittak szeszt. A vizsgálatban megivott vörösbor testsúlykilónként fél milligramm alkoholnak felelt meg, a kontroll-napon ugyanolyan mennyiségű gyümölcslét fogyasztottak.
A vizsgálat újdonsága volt az is, hogy a szív mindkét kamrájának a működését különleges ultrahangtechnikával mérték. A vizsgálat meglepő eredménye az volt, hogy az igen kis alkoholmennyiség másképp befolyásolta a szívpumpa két részének a teljesítményét. A valamennyi sejtünket oxigénben dús vérrel ellátó bal szívkamrának az összehúzódási képessége 9-14 százalékkal csökkent, a vért a tüdőbe továbbító jobb szívkamra viszont mérhetően erélyesebben működött. A vérnyomást már ez a kevés alkohol is csökkentette.
Minden szakértő hangsúlyozza azonban, hogy az eredmények klinikai jelentősége nem tisztázott - mondta a szakember, aki szerint ez a tudományosan nem igazolt jótékony hatás sem töménytelen mennyiség elfogyasztása mellett értendő - a napi másfél deciliter, azaz egy pohár az elfogadható.