Jelentősen csökkent az árkülönbség a természetes és a hagyományos ételek között Hollandiában – derül ki a Consumentenbond fogyasztóvédelmi szervezet vizsgálatából. Az átlagos eltérés öt évvel ezelőtt még 63 százalék volt, míg jelenleg már „csak” 48 százalék.
A piackutatók 135 gyártói márkás organikus termék árát tekintették át nyolc hagyományos és két kifejezetten az ilyen áruk értékesítésére szakosodott áruházlánc boltjaiban. A „normális” szupermarketekben átlagosan 48 százalék volt a kétféle termékcsoport árának eltérése, ám az átlag jelentős eltéréseket takar. Vannak például olyan termékek, amelyek ára nem különbözik attól függően, hogy milyen módon készültek. Ezek között tejtermékek, marhahúsáruk és tészták is találhatók. Például egy 300 grammos darált marhahús és egy 500 grammos makarónitészta került be ebbe a körbe. A féltartós és friss tejek esetén általában csak 20 eurócentes (majdnem 80 forint) eltérést tapasztaltak a felmérés készítői.
Ugyanakkor Sandra Molenaar, a Consumentenbond igazgatója azt mondta: Bár a hagyományos boltok organikustermék-kínálata gyarapszik, még mindig korlátozottnak mondható és sok esetben drágák ezek a termékek.
Ennek némileg ellentmond, hogy a Dirk és az Lidl áruházláncok kínálták átlagosan a legmegfizethetőbb áron a természetes élelmiszereket. Az egyes árukategóriák áránál átlagosan 18 százalékkal kértek kevesebbet. Az organikus termékekre specializálódott Ekoplaza és Odin viszont jelentősen drágábbnak bizonyult az átlagosnál. (Via ESM Magazine)