4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ha a közműdíj-tartozást felhalmozó fogyasztók nem tudnak megállapodni szolgáltatóikkal, végrehajtásra és a szolgáltatás korlátozására számíthatnak. Bár van, hogy a szolgáltató nem él ezzel a lehetőséggel, nem lehet örökre közpénzből fizetni mások tartozását és fogyasztását.

Korábbi cikkünkben ismertettük az elérhető legfrissebb statisztikákat, miszerint a 30 napon túl lejárt közmű-tartozások összege 50 milliárd forint felett van Magyarországon, a rezsidíjat több mint egymillió ember nem fizeti időben, miközben a szolgáltatást igénybe veszi. Ez igen nagy szám; annak érdekében, hogy a teljes rendszer fenntartását és biztonságos működését ne veszélyeztessék a nemfizetők, a jogszabályok pontosan meghatározzák a szolgáltatók lehetőségeit arra, hogy hogyan hajtsák be kintlévőségeiket. Aki megcsúszik a fizetéssel, kérhet könnyítést vagy részletfizetést, aki viszont nem tud vagy nem akar megegyezni szolgáltatójával, az jogi procedúrára és végrehajtásra, illetve a szolgáltatás korlátozására számíthat.

Van példa arra is, hogy egy szolgáltató nem él a korlátozás lehetőségével, ám a közpénzzel gazdálkodó társaságok sem lehetnek lovagiasak a végtelenségig a szándékosan nem fizetőkkel szemben. A fővárosban például az egyik közszolgáltató több éve küzd egy kisebb falunyi lakópark lakóközösségével, amelyik gyakorlatilag a megépülésétől számítva nem fizet megfelelően a szolgáltatásokért. A FŐTÁV-Kiserőmű Kft. (korábbi neve: Csepeli Hőszolgáltató Kft.) 2008. július 21-én kötött közüzemi szerződést a Rákóczi Liget Társasházzal, melyben vállalta a társasházban található 481 lakás és 26 üzlet fűtését, használatimelegvíz-ellátását valamint hűtését.

A cég azóta is folyamatosan biztosítja szolgáltatásait a társasház részére, amely azonban nem sokkal a szerződés megkötése után már nem fizette meg a szolgáltatások teljes ellenértékét, késedelembe esett, ennek következtében jelentős összegű tartozása keletkezett. Mivel a FŐTÁV-Kiserőmű köztulajdonban álló cég, hosszú távon nem finanszírozhatják közpénzből egy társasház részére nyújtott szolgáltatásokat, ezért 2010-ben fizetési meghagyás kibocsátását kérte a társasházzal szemben, és az eljárás perré alakult.

A Fővárosi Törvényszék 2012-ben helyt adott a FŐTÁV-Kiserőmű keresetének, jogosnak ítélve ezzel a társasház tartozását. A Fővárosi Ítélőtábla azonban 2014-ben hatályon kívül helyezte az ítéletet és a per újratárgyalását rendelte el.

A megismételt eljárásban a Fővárosi Törvényszék a 2016. október 10-én meghozott ítéletében kötelezte a Társasházat, hogy 15 napon belül fizessen meg a FŐTÁV-Kiserőműnek 95,5 millió forintot. Az ítélet ellen a társasház fellebbezett, a másodfokú tárgyalás a közeljövőben várható.

A per 6 éve tart, a társasház díjtartozása eközben is tovább emelkedett, a szolgáltató azonban nem élt azzal a törvényes jogával, hogy a szolgáltatásokat korlátozza, szüneteltesse, hanem továbbra is magas színvonalon biztosította a fűtési, a használati melegvíz és a hűtési szolgáltatásokat – abban bízva, hogy a társasház rendezi a hátralékát. A lakóközösség több alkalommal is megígérte, hogy az adósságállományt adott szint alá csökkenti, ezt azonban nem sikerült betartaniuk.

A feleknek időközben nem sikerült egymás közt megállapodniuk: a társasház tett ugyan ajánlatot a szolgáltatónak, ám akkora kedvezményt szerettek volna elérni, amit a szolgáltató, mint közvagyonnal felelősen gazdálkodó társaság nem tudott elfogadni, hiába törekedett a megegyezésre. A FŐTÁV-Kiserőmű 2016 végén két részletfizetési megoldást ajánlott, ezt azonban a társasház utasította el. A tárgyalások itt el is akadtak, a társasház eldöntötte, hogy megvárja a másodfokú ítélet megszületését és az abban foglaltak szerint jár el. Ezzel gyakorlatilag meghiúsult egy esetleges megállapodás esélye, - így a szolgáltató sem tehet mást, mint a másodfokú ítélet eredményére vár, és felkészül annak végrehajtására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Rekordot döntött a hazai könyvkiadás
MTI | 2021. június 11. 13:40
2010 óta tavaly jelent meg a legtöbb könyv Magyarországon.
Vásárló Újraindul a reptéri buszjárat
MTI | 2021. június 11. 13:24
Hétfőtől ismét közlekedik a 100E jelzésű járat.
Vásárló Negatív teszttel is beengedik a Hungaroringre a külföldieket
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 10. 17:38
Negatív teszttel is jöhetnek a külföldiek az itthon idén nyáron rendezett három nemzetközi autóversenyre.
Vásárló Történelmi csúcson a nagybevásárlás - megint meglódult az élelmiszerár-emelkedés
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. június 8. 18:05
Az elmúlt hónapokhoz képest komolyabb áremelkedést tapasztaltunk a hazai hipermarketekben végzett rendszeres Árkosár-felmérésünk 2021. júniusi epizódjában - most először emelkedett 23 ezer forint fölé az átlagos kosárérték. Az étolaj továbbra is az egyik leginkább dráguló áru, de margarinért is jóval többet kérnek most, mint egy évvel ezelőtt - az aktuális rekordert pedig a szeszesitalok között találtuk meg. Több termék esetében is további áremelkedést ígérnek a szakértők.
Vásárló Miért van szükséged neked is egy légtisztítóra?
Márkázott tartalom | 2021. június 5. 13:16
Valószínűleg nem is gondolnád, hogy lakásod levegője mennyi szennyeződéssel van tele. Még egy alapos szellőztetést követően is rengeteg káros anyag van, ami a levegőben kering, főleg, ha magas a légszennyezettség a környezetedben.
Vásárló Milyen kétkerekűt válasszunk, ha biciklizésre adjuk a fejünket?
Márkázott tartalom | 2021. június 5. 09:47
Találjuk meg az ideális típust! A kerékpározás jótékony egészségügyi hatásaiban talán ma már senki sem kételkedik, de mégis akadnak, akik vonakodnak egy saját bicikli beszerzésétől. Ennek magyarázata sok esetben az, hogy nem ismerik a lehetőségeiket kellően, pedig a kerékpározás kínálta megoldások jóval sokszínűbbek, mint azt elsőre gondolnánk.
Vásárló A gardrób elmaradhatatlan kiegészítői: kézitáskák, oldaltáskák
Márkázott tartalom | 2021. június 4. 13:05
  A női ruhatár alapvető kelléke, minden évben, minden évszakban van ok a beszerzésére, és ha azt vesszük, egy teljes világ elfér benne - mi az? Nem vitás, a női táska. A gardrób elengedhetetlen kelléke számtalan változatban beszerezhető, és a divat változása indokolja is, hogy lehetőség szerint aki tud, új mutatós darabokat szerezzen be időközönként belőle. A modellek évről évre, sőt évszakról évszakra változnak, lássuk, milyen divatos darabok vannak jelenleg a piacon!
Vásárló Fenekestül felforgatta a magyarok vásárlási szokásait a járvány
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 15:34
A költési hajlandóság bezuhant, a megtakarítási kedv megnőtt, a járványidőszak legjellemzőbb kifejezése az érintésmentesség lett. De nemcsak nálunk, egész Európában átalakultak a vásárlási és fizetési szokások.
Vásárló Babafészek szettek és a többi elengedhetetlenül fontos bababútor
Márkázott tartalom | 2021. június 2. 11:59
  A kisbabák szobájának berendezése nem könnyű feladat, a legtöbb anyuka heteket képes eltölteni csak a válogatással. A babafészek szett igazán fontos, nem véletlenül: egy multifunkciós, imádnivaló kiegészítő. A következőkben ez lesz a középpontban és azok a babaszobabútorok, amelyekre neked is szükséged lesz! Ha éppen várjátok szemetek fényének születését, és a keresgélés közepén vagytok, mindenképp tartsatok velünk!
Vásárló Egyszer használatos műanyagok: Magyarországon betiltottak egy sor terméket
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 08:06
Az uniós irányelvnek való megfelelés érdekében július 1-jétől számos, egyszer használatos, műanyagból készülő terméket nem lehet forgalomba hozni Magyarországon.
Friss
hírlevél
depositphotos