<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tolnai településen több mint tíz éve kutatnak a szakemberek.

Kozmetikumok és növényi gyógyszerek alapanyaga, fűszernövények kivonata készül biotechnológiával a Tolna megyei Bikácson, a cég több százmillió forintos árbevételt vár az idén.

A kutatások több mint tíz éve kezdődtek, a bikácsi telephely létrehozása is több évre tekint vissza, a gyártást és kutatást végző Herb Extract Factory Kft. 2013-ban alakult - számolt be az MTI-nek Dulovics Edit kutatási és termékfejlesztési, illetve üzemvezető. Hozzátette, hatvanhétféle növény hatóanyagait nyerik ki. Oldószerként cseppfolyósított szén-dioxidot alkalmaznak, az eljáráshoz általuk használt berendezés az egyetlen az országban.

Macskagyökér és majoránna

A Tolna megyei Bikácsot azért választották, mert a Mezőföld ezen része kiválóan alkalmas gyógynövénytermesztésre, aminek hagyománya is van a környéken. A szomszédos nagydorogi önkormányzat koordinálásával a termesztést is ösztönzik. 2013-ban majoránna és macskagyökér, idén már több növényfajta termesztése folyik a környező településeken.

A szén-dioxid nem oldja ki a műtrágyavegyületeket, nehézfémeket, ezért bioeljárás – hangsúlyozta Dulovics Edit. Hozzáfűzte, a hagyományos eljárásoknál sokkal nagyobb koncentrációt – akár 20-50-szerest – tudnak elérni, amit analitikai vizsgálatok bizonyítanak.

A Bikácson nyert extraktumok, azaz kivonatok fűszer- és kozmetikai ipar, valamint a növényi gyógyszergyártás alapanyagául szolgálnak.

Forrás: vivilweb / 123RF Stock Photo

Itt az új hungarikum?

Előkészített szerződéseink vannak gyártókkal, forgalmazókkal, ezek alapján 2014-ben 300 millió forintos bevétellel számolnak – tájékoztatott Dulovics Edit. A kivonatokat belföldön és külföldön is értékesítik.

A rezveratrol egy olyan vegyület, amelyet a növények termelnek és a fertőzésektől védi a növényt.

A bikácsi feldolgozóban kutatási program is zajlik a Pécsi Tudományegyetemmel közösen. A vörös szőlőfajták héjából kinyerhető rezveratrol kivonási paramétereinek optimalizálásán dolgoznak. A világon elsőként a Pécsi Tudományegyetemen tesztelték a vörös szőlőfajták magjában és héjában található, rezveratrol nevű hatóanyag élettani hatását, a kísérlet pedig egyértelműen pozitív eredményt hozott.

A bikácsi üzem vezetője azt mondta, hogy a rezveratrolt hungarikummá szeretnénk nyilvánítani, az ehhez szükséges lépéseket már megtették.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Most éri meg önéletrajzot írni! A fiatalok adómentessége
PR | 2022. január 21. 15:55
Bombaként robbant a hír tavaly, hogy a kormány szeretné a 25 év alatti munkavállalók számára eltörölni a személyi jövedelemadót. Ez az eltörlés 2022. január elseje óta van érvényben, ezzel pedig megkönnyítik a diákmunkások és a pályakezdő fiatalok helyzetét.
Vásárló Melyik a mi autónk? Megdőlt a rekord a piacon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 08:22
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben - 819 ezer használt autó cserélt gazdát tavaly.
Vásárló MST, a magyar crypto elkezdte meghódítani a piacot
PR | 2022. január 17. 13:21
Hatalmas sikere kezd lenni a Millionstarternek a nemzetközi piacon.
Vásárló Az Aldi és a Lidl mostantól hibridhússal eteti az embereket
Privátbankár.hu | 2022. január 15. 13:06
A németországi Aldi és Lidl diszkontokban a vásárlóknak a napokban új húskészítményeket kínálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egészségesebben étkezhessenek és jobban óvják a környezetet. Ezzel azonban nem kell teljesen nélkülözniük a húst sem. Mit is tartalmaznak ezek?
Vásárló Új járatot indít a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 14:25
Szabad az út Moldovába.
Vásárló Olcsó húsnak híg lesz a leve? Import termékeket hozhat az árbefagyasztás
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 15:48
Már borítékolható, mit lépnek majd a kereskedők februártól, és nem biztos, hogy a vevők fognak jól járni. 
Vásárló Gulyás Gergely bejelentette: hat helyett hét termék árát rögzítik
Csabai Károly | 2022. január 13. 13:28
Még mindig maradtak tisztázandó kérdések az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.
Vásárló Élelmiszerárstopot hirdetett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 17:45
Ez volt Orbán Viktor nagy bejelentése: az október közepi szintre kell visszavágni hat élelmiszer árát.
Vásárló Törölközők promóciós céllal
Márkázott tartalom | 2022. január 12. 10:21
Jól tudjuk, hogy rengeteg dolog, kütyü, ruhaféle alkalmas promóciós célra. Nem lehet ez alól kivétel a törölköző sem, hiszen egy fontos, mindennap használt tisztálkodási eszközről van szó. Lássuk, kiknek éri meg logóztatni ezt a tárgyat!
Vásárló Business, Duna, Lifestyle
PR | 2022. január 11. 13:35
A Danubius Hotel Helia szolgáltatási köre jó példája az átgondolt munka-élet egyensúlyt előtérbe helyező szemléletnek, ami sok szempontból teszi emberközelivé a Danubius Hotels XIII. kerületi, Duna-parti szállodáját.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló