Az evolúciós bizonyítékok azonban mást mutatnak. Az ember elegendő kalciumhoz és fehérjéhez juthat, ha kiegyensúlyozott étrendet követ, amely megfelelő mennyiségű leveles zöldségekből, gyümölcsökből, diófélékből, húsból és tenger gyümölcseiből tevődik össze. Ezért is talán az egyik legfőbb alapelve a paleo diétának a tejtermékek mellőzése.
Sokunkban azonban felmerül a kérdés, hogy akkor mivel is helyettesíthető ez az összetevő például sütés közben? De mielőtt erre rátérnénk, beszéljük át azokat az alapvető hozzávalókat, amelyek segítségével isteni paleo desszertek gyárthatók.
Paleo gluténmentes lisztkeverékek
Az Éléskamra finoman reform paleo lisztjei segítségével bármely recept gabonamentessé tehető. Az előállításhoz használt összetevők kombinációja megfelelő egyensúlyt biztosít a sütéshez. A mandulaliszt lágyan és frissen tartja a tésztát, míg a manióka liszt megfelelő viszkozitást ad, ami lehetővé teszi, hogy a tojás végezze a dolgát. Végül a kókuszliszt a magasabb rost- és nedvességtartalommal segít besűríteni.
Pálma- és kókuszolaj
A paleo diétán belül a kukoricából, szójából, repcéből készült zsiradékok használata tilos. Válassz helyettük inkább pálma- és kókuszolajat, amely már szintén széles körben elérhető, és viszonylag jól teljesít a sütés során, különösen a vaj helyettesítőjeként.
Természetes édesítőszerek
A paleo diéta a finomított cukrok használatát is kizárja, helyette a természetes édesítőszerek alkalmazását helyezi előtérbe, mint amilyen például a méz, a juharszirup, a melasz vagy a datolyacukor.
Miért kell mellőzni a tejtermékeket?
Igaz, hogy a tejtermékek fogyasztása rendkívül egészséges, mivel nyers formájukban nagyon sok enzimet és tápanyagot tartalmaznak. De sajnos a szupermarketekben megvásárolható verzióik már pasztőrözve és homogenizálva vannak. Az előbbinek köszönhetően elpusztulnak azok az enzimek, amelyek segíthetnek megemészteni. Míg a homogenizálás pedig a tejtermékekben fellelhető zsírmolekulák megváltozását jelöli.
Paleo helyettesítők a tejre
A tej a lehető legkönnyebben helyettesíthető tejtermék. Rengeteg különböző lehetőség közül válogathatsz. Az egyik ilyen például az ízletes és krémes kókusztej, de a mandulatej és az olyan egyéb dióalapú tej alternatívák is nagyszerűek lehetnek, mint például a kesudió- és a pisztáciatej. Bármelyik mellett is teszed le a voksodat, mindegyik kiválóan használható sütemények és péksütemények elkészítéséhez.
Ha sosem kellett a laktóztartalmú termékek használatára odafigyelned, akkor valószínűleg számodra elképzelhetetlen a sütés tejtermékek nélkül. Abban az esetben viszont, ha belátod, hogy ez az összetevő könnyedén helyettesíthető egészségesebb alternatívákkal, akkor nem lesz számodra megállás a paleo édességek készítése terén.