<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Gyerekkorunkban folyamatosan azt hajtogatták számunkra, hogy a tej és a tejtermékek fogyasztása a kalcium, a szénhidrát, a fehérje és az egészséges zsírtartalom miatt elengedhetetlen a táplálkozási szükségleteink kielégítéséhez.

Az evolúciós bizonyítékok azonban mást mutatnak. Az ember elegendő kalciumhoz és fehérjéhez juthat, ha kiegyensúlyozott étrendet követ, amely megfelelő mennyiségű leveles zöldségekből, gyümölcsökből, diófélékből, húsból és tenger gyümölcseiből tevődik össze. Ezért is talán az egyik legfőbb alapelve a paleo diétának a tejtermékek mellőzése.

Sokunkban azonban felmerül a kérdés, hogy akkor mivel is helyettesíthető ez az összetevő például sütés közben? De mielőtt erre rátérnénk, beszéljük át azokat az alapvető hozzávalókat, amelyek segítségével isteni paleo desszertek gyárthatók.

Paleo gluténmentes lisztkeverékek

Az Éléskamra finoman reform paleo lisztjei segítségével bármely recept gabonamentessé tehető. Az előállításhoz használt összetevők kombinációja megfelelő egyensúlyt biztosít a sütéshez. A mandulaliszt lágyan és frissen tartja a tésztát, míg a manióka liszt megfelelő viszkozitást ad, ami lehetővé teszi, hogy a tojás végezze a dolgát. Végül a kókuszliszt a magasabb rost- és nedvességtartalommal segít besűríteni.

Pálma- és kókuszolaj

A paleo diétán belül a kukoricából, szójából, repcéből készült zsiradékok használata tilos. Válassz helyettük inkább pálma- és kókuszolajat, amely már szintén széles körben elérhető, és viszonylag jól teljesít a sütés során, különösen a vaj helyettesítőjeként. 

Természetes édesítőszerek

A paleo diéta a finomított cukrok használatát is kizárja, helyette a természetes édesítőszerek alkalmazását helyezi előtérbe, mint amilyen például a méz, a juharszirup, a melasz vagy a datolyacukor. 

Miért kell mellőzni a tejtermékeket?

Igaz, hogy a tejtermékek fogyasztása rendkívül egészséges, mivel nyers formájukban nagyon sok enzimet és tápanyagot tartalmaznak. De sajnos a szupermarketekben megvásárolható verzióik már pasztőrözve és homogenizálva vannak. Az előbbinek köszönhetően elpusztulnak azok az enzimek, amelyek segíthetnek megemészteni. Míg a homogenizálás pedig a tejtermékekben fellelhető zsírmolekulák megváltozását jelöli. 

Paleo helyettesítők a tejre

A tej a lehető legkönnyebben helyettesíthető tejtermék. Rengeteg különböző lehetőség közül válogathatsz. Az egyik ilyen például az ízletes és krémes kókusztej, de a mandulatej és az olyan egyéb dióalapú tej alternatívák is nagyszerűek lehetnek, mint például a kesudió- és a pisztáciatej. Bármelyik mellett is teszed le a voksodat, mindegyik kiválóan használható sütemények és péksütemények elkészítéséhez. 

Ha sosem kellett a laktóztartalmú termékek használatára odafigyelned, akkor valószínűleg számodra elképzelhetetlen a sütés tejtermékek nélkül. Abban az esetben viszont, ha belátod, hogy ez az összetevő könnyedén helyettesíthető egészségesebb alternatívákkal, akkor nem lesz számodra megállás a paleo édességek készítése terén.

Címkék: Vásárló

Vásárló Elérhető energiatakarékos megoldások
Márkázott tartalom | 2023. január 30. 09:22
A 21. században egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy megóvjuk a teremtett világot, takarékoskodjunk az energiákkal, tesszük mindezt azért, hogy legyen mit hátrahagynunk az utánunk jövő generációknak. 
Vásárló Különleges ékszerkollekciók
Márkázott tartalom | 2023. január 25. 10:23
  Évről évre különleges ékszerkollekciók jönnek divatba. Jellemzően ezeket a márkákat híres emberekkel, celebekkel reklámozzák, így hamar igen népszerűek lesznek.
Vásárló Üzleti öltözködés – Tényleg ennyire bonyolult?
Márkázott tartalom | 2023. január 22. 10:44
Öltöny vagy ing farmerrel? Magassarkú vagy sportcipő? Az üzleti dresszkódok sűrű eredjében nem nehéz eltévedni. A különféle ruhadarabok mellett a karórák, a zoknik, a retikülök és a márkás szemüvegek pedig csak tovább bonyolítják a helyzetet. Azonban néhány egyszerű szabály megtanulása sokkal könnyebbé teheti a dolgunkat.
Vásárló Mire figyeljünk egy sportfogadási portálnál?
Márkázott tartalom | 2023. január 20. 12:24
A sportfogadás szinte egyidős a versenyszerű sportok megjelenésével. Sok mindenben fogadhatunk, akár egy szívességet is vállalhatunk vereség esetén, de a legtöbben pénzben játszanak. Ma már nem kell elsétálni a legközelebbi lottózóba, hanem könnyedén, egy internetes weboldal megnyitásával el is kezdhetjük a játékot.
Vásárló A legjobb játékok a gyerekeknek
Márkázott tartalom | 2023. január 19. 18:54
Nem csak szórakoztatnak, fejlesztenek is.
Vásárló Milyen előnyei vannak a saját cég indításának?
Márkázott tartalom | 2023. január 19. 13:31
Milyen kérdésekre kell választ keresnünk?
Vásárló A GVH-nak is szúrja a szemét, ami a hazai élelmiszerüzletekben megy
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 14:06
Éppen ezért vizsgálják az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort annak ellenőrzésére, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás.
Vásárló Hogyan élik túl a telet a vadállatok?
Márkázott tartalom | 2023. január 18. 12:50
Bemutatjuk, milyen stratégiákat alkalmaznak. A tél nehéz időszak lehet a vadon élő állatok számára, de sok faj hatékony stratégiát dolgozott ki a hideg hónapok túlélésére. Ezek az alkalmazkodási módok hozzájárulnak a fajták fennmaradásához.
Vásárló Mire jó a probiotikum?
Márkázott tartalom | 2023. január 16. 11:04
Sokat olvashatunk a probiotikumokról, és azok jótékony hatásairól. Azonban a legtöbben még mindig legfeljebb az antibiotikum kúra mellé alkalmazzák őket, vagy éppen akkor sem. 
Vásárló Az úti cél: Anglia
Márkázott tartalom | 2023. január 15. 12:43
Ahol a teát tejjel isszák, a villanykapcsolók fordítva működnek, és az autók a bal oldalon közlekednek, ez a különc és különleges Anglia, ahol a fürdőszobában két külön csapból folyik a hideg és a meleg víz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG