1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vártnál kevesebbet költenek az amerikaiak, de szerény GDP-növekedés mellett erősödött a fogyasztói hangulat
A vártnál kevésbé erősödött az amerikai fogyasztói hangulat, a személyes jövedelmek 0,4 százalékkal, a kiadások 0,5 százalékkal nőttek, és szerény GDP-növekedést könyvelhetnek el az USA-ban

A vártnál kevésbé erősödött az amerikai fogyasztói hangulat decemberi alakulására vonatkozó adat novemberhez képest. A Michigan egyetem által összeállított index 72,5 pontra nőtt a novemberi 67,4 pontról. A decemberi hóközi mutató magasabb, 73,4 pont volt.

A szakértők a decemberi indexet 73,5 pontra várták. A decemberi index almutatói közül a jelenlegi helyzet megítélésének jelzőszáma 78,0 pont lett a novemberi 68,8 pont után. A hathavi várakozások almutatója 66,5 pontról 68,9 pontra erősödött. Az egyéves inflációs várakozások 2,5 százalékra mérséklődtek a novemberi 2,7 százalékról.

A használt ingatlanok kapósabbak voltak

A vártnál lényegesen nagyobb mértékben, hét hónapja legalacsonyabb szintre esett az új  lakóingatlanok novemberi eladására az Egyesült Államokban - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium.

Az új lakóingatlanok értékesítése éves szinten 11,3 százalékkal 355 ezerre csökkent. A szakértők jóval kisebb, 1,2 százalékos hanyatlásra számítottak.

A csökkenést az elemzők a lakásvásárlásra vonatkozó adókedvezmény jövőjével kapcsolatos bizonytalansággal indokolták. Az állam 8.000 dolláros adókedvezményben részesíti az új lakást vásárlókat. A program eredetileg novemberig tartott volna, ám az építőipar fellendítése érdekében a kormány úgy döntött, hogy a kedvezményt egészen jövő áprilisig igénybe lehet venni.

Londoni elemzők kitartó lendületet várnak 2010-re
Azonban a vártnál jobban nőtt az amerikai használt lakóingatlan eladás novemberben. Az amerikai ingatlanügynökségek szövetsége (NAR) azt közölte, hogy az ingatlaneladás 7,4 százalékkal éves szinten 6,54 millióra nőtt az októberi 6,09 millióról, amit az előzetesen közölt 6,10 millióról módosítottak lefelé.

A szakértők azzal számoltak, hogy kisebb mértékben, 6,25 millióra bővül a használt lakóingatlan eladás novemberben. A novemberi 7,4 százalékos eladásnövekedés 2007 februárja óta a legnagyobb ütem.

Tavaly novemberhez képest a használt lakóingatlan eladás 44,1 százalékkal bővült, ami 1999 óta a legnagyobb éves szintű emelkedés. Novemberben a használt lakóingatlanok átlagára 172.600 dollár volt, ami 4,3 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, és 0,2 százalékkal haladja meg az idei októberi szintet.

A vártnál kevesebbet költenek

A vártnál kevésbé nőttek az amerikai személyes jövedelmek, és kisebb mértékben bővültek a személyes kiadások novemberben, az amerikai kereskedelmi minisztérium adata szerint.

A személyes

Adósságválság fenyegeti az Egyesült Államokat
jövedelmek 0,4 százalékkal, a kiadások 0,5 százalékkal nőttek. A szakértők a személyes jövedelmek 0,5 százalékos bővülését, a személyes kiadások 0,6 százalékos növekedését várták.

A személyes jövedelmek hat hónapja legnagyobb ütemben bővültek, a kiadások már a második egymást követő hónapban nőttek, ami a szakértők szerint azt jelzi, hogy megkezdődött a kilábalás a recesszióból.

Szerény GDP-növekedés


A vártnál szerényebben, 2,2 százalékkal nőtt az amerikai bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben éves szinten - a kereskedelmi minisztérium végleges adata szerint. A szakértők 2,8 százalékos adatra számítottak. A közel egy hónapja közölt előzetes szám is 2,8 százalékos gazdasági növekedésről szólt. Az első becslés még ennél is magasabb, 3,5 százalékos növekedést feltételezett.

A mérsékeltebb üzleti befektetések és a készletek becsültnél nagyobb likviditása miatt maradt el a végleges adat az előzetesen közölt 2,8 százaléktól. A gazdaság vártnál kisebb ütemű növekedése így is a legnagyobb 2007 harmadik negyedéve óta, és egy négy egymást követő negyedévig tartó  csökkenő periódus végére tett pontot.

A napokban megkérdezett szakértők azzal számolnak, hogy jövőre 2,8 százalékkal nő az amerikai bruttó hazai termék. A folyó negyedévre 3 százalékos, 2010 első negyedére 2,7 százalékos éves szintű GDP-növekedést várnak.

Ledöbbent a szenátor, Obama álnéven telefonált
Afganisztán: egyelőre a tálibok diktálnak
Elárulták a Földet: showműsor volt a klímacsúcs

MTI

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG