1p
A tisztaság fél egészség - szokták mondani. A családi házak, lakások takarítását általában megoldja az ember, esetleg bejárónőt fogad, ám a társasházak közös területeinek, vagy kisebb-nagyobb irodák rendben tartásával már érdemes lehet egy erre szakosodott céget megbízni
A tisztaság fél egészség - szokták mondani. A családi házak, lakások takarítását általában megoldja az ember, esetleg bejárónőt fogad, ám a társasházak közös területeinek, vagy kisebb-nagyobb irodák rendben tartásával már érdemes lehet egy erre szakosodott céget megbízni.

Ezúttal annak jártunk utána, hogy a különböző takarítóvállalatok milyen tarifával dolgoznak, illetve szolgáltatásaik mit foglalnak magukban. A cégek közül néhány a honlapon is feltűnteti az árat, de elővigyázatosan felhívják a figyelmünket, hogy a tisztítatni kívánt helyet mindig fel kell mérniük, hiszen ki tudja milyen "koszfészekbe” rendeljük őket.

Irányadóak lehetnek tehát a négyzetméterárak, de nem csak az alapterületet kell ilyen esetben számításba venni. A díjak egyes estekben kiegészülhetnek a függöny tisztásával, illetve a kisebb szőnyegek takarításával is. Általában egy eseti nagytakarítás többe kerül, mintha rendszeres munkával bízunk meg egy szolgáltatót.

Fontos, hogy mindig egy jó referenciával rendelkező, megbízható szolgáltatót válasszunk, mert a takarítás bizony bizalmi kérdés. A takarítás ugyanis - főleg az irodáknál - általában hétvégén vagy késő este történik, ebben az esetben pedig a takarító személyzetet be kell tanítani az esetleges biztonsági és riasztó berendezések használatára is.

Először a Tiszta Parti Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-nél érdeklődtünk telefonon, ahol azt ecsetelték, hogy ők csak tisztességes embereket foglalkoztatnak, nem pedig „holmi jöttmenteket”. Rengeteg referenciával rendelkeznek, általában minisztériumokkal dolgoznak, és munkatársaik erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkeznek. Nem túlzottan örültek annak, hogy az árak felől is részletesen érdeklődtük, attól tartottak, hogy „valami számvizsgáló félék akarnak tőlük valamit”.

Egy napi takarítás díja náluk 400 és 1500 négyzetméter közötti területen négyzetméterenként nettó 12 forint, ha ettől nagyobb a helység, akkor 6-11 forint az ár. A nagytakarítás, ha velük végeztetjük a napi munkálatokat is, 145 Ft + ÁFA, ha egyszeri alkalommal vesszük őket igénybe, akkor 180 Ft négyzetmétereként. Ehhez még hozzájöhet a szőnyegtisztítás, az ablakpucolás és a szalagfüggöny takarítás díjai is. A konyha zsírtalanító, fertőtlenítő nagytakarítására vagy a festés utáni romeltakarításra mindig egyéni árat dolgoznak ki egy helyszíni felmérés alkalmával.

A Clean Express Bt. kifejezetten a lépcsőházakra és irodákra specializálódott. Egy iroda nagytakarítását 180-200 forint/négyzetméter áron vállalják, ebben benne van az ablakpucolás és a mellékhelyiségek takarítása is.

A piacon persze vannak olyan szolgáltatók, akik egy-egy részterültre specializálódtak, például a Putz-All Bt. vagy a Pedáns Plusz csak szőnyegekkel és kárpitokkal foglalkozik. Vállalják a helyszíni takarítást, de kérésre és természetesen plusz költségért az elszállítást is, amikor a saját telephelyükön történik a tisztítás. A különböző típusú szőnyegeknek mindkét helyen külön ára van.

Ha helyszíni padlószőnyeg-tisztítást kérünk a Putz-All-tól, akkor ők ezt 100 m2-ig 420 Ft-os négyzetméter áron, 3800 Ft-os kiszállással végzik el. Ha ugyanezt a szolgáltatást a Pedáns Plusz-tól rendeljük meg, akkor ott egy fő kiszállási díja 8000 Ft, ám két féle gép közül választhatunk. A visszaszívó rendszerű géppel 490, a forgókefés gép pedig 650 forintba kerül egy négyzetméter megtisztítása.

A társasházak takarításánál fix havidíjat szoktak ajánlani. Egy ötemeletes lépcsőház takarítása 60 000 Ft, ami tartalmazza a felmosást és a felsöprést. Ám az ablakpucolás és a pókhálózás csak a külön nagytakarításban van benne. A társasházak árajánlatához mindenképpen javasoltak egy ingyenes helyszíni felmérést, mert nagyon nehézkes még méretek alapján is a pontos ár kialakítása. Szalagfüggönyök tisztítását nem vállalják, ám a sima karnisos függöny mosását meg tudják oldani egy alvállalkozóval.

Az Aktív Takarításnál is hasonló javaslatokat tettek a társasháztakarítás árkidolgozását illetően, mert hiába van pontos emeletenkénti négyzetméter adatunk, a korlátok, a raktárhelyiségek tisztítási igényét csak akkor tudják megállapítani, ha látják is. Az irodák takarítására ők a heti rendszerességet javasolták. Ez alapján egy 150-250 négyzetméteres terület 6 000 forinttól, egy 250-500 négyzetméteres pedig 8 000 forinttól indul. Ez az ár magában foglalja többek között a bútorok, elektromos berendezések, nyílászárók, tükrök tisztítását, de akár a mellékhelyiségek fogyó eszközeinek feltöltését is.

Ha arra igény van, akkor az irodai növényzetet is rendben tartják, és a szemetet is kiviszik. Függöny és szalagfüggöny tisztítását vállalják, ez utóbbi ára négyzetméterenként 500 Ft. Az ablakpucolás, a szőnyegek nedves takarítása vagy az aktív bútorápolás a nagytakarításban van benne, melyre az árat az egyéni igényeknek megfelelően dolgozzák ki.

A Szupernett Kft. irodák esetében megkeresésünkre elsősorban a napi takarítást ajánlotta. Egy 500 négyzetméter alatti helyiséget 30 Ft/m2-ért, az 5000 és 1000 négyzetméter közöttit 25 Ft-ért, egy 1000 m2 felettit pedig 16 Ft-os egységárért vállalnak. Módosító tényező lehet, hogy hány fő dolgozik az adott irodában, egy 7-800 négyzetméteres irodaépület például, ahol 15-20 ember dolgozik, még belefér a felsorolt alapárakba. Vállalnak különleges munkákat is, például faltisztítást, vagy az álmennyezet tisztítását, mindezt persze egyedi árképzéssel. A telefonon elért hölgy készséggel ajánlotta fel a referenciahelyek elérhetőségét.

A Szitak-21 Bt. főleg iroda- és lakástakarítással foglakozik. Náluk a napi szolgáltatás díja 8-12 Ft/m2, a nagytakarításé 150-250 Ft/m2, a festés utáni pedig puceráj pedig négyzetméterenként 200-250 forintba kerül. Külön szőnyegtisztítást csak akkor számolnak fel a nagytakarítás mellé, ha több nagy szőnyeg van. Ha csak néhány kisebb futó található, akkor ezek tiszítása alapvetően az alapárakba belekalkulálható. Van egy speciális függönytisztító gépük is, ezért minden fajta függönymosást vállalnak. Sőt, ha kell, akkor reluxákat, szalagfüggönyöket javítanak és szerelnek is.

A Personal Cleaner Kft-nél az alkalmankénti takarítás 1400-2000 Ft/fő/óra, a napi takarítást viszont 12-15 forintos négyzetméteráron végzik. A szőnyegtisztítás, mely tartalmazza a bútormozgatási költséget is, 600 Ft/m2. Szolgáltatáscsomagjuk magában foglalja például a vegyszeres szőnyeg- és kárpittisztítást és az ajtók és ablakok teljes felületének takarítását is.
 
Megfizetünk a tisztaságért is
Gyászos bolhavég: ezt jól elkeféltük
Eldobható készülékek: a szegényebbek újat vesznek
Döbbenet, mi marad a nézőtéren...

Gera Patrícia

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG