A megállapítás nem túl meglepő, ám így is nagy port kavart fel a WHO nemrég publikált eredménye, amely szerint a feldolgozott húsok és a vörös húsok hozzájárulhatnak a daganatos megbetegedésekhez.
A magyar kórházak azonban úgy tűnik, nem hajítják szemétbe az ilyen típusú húsokat, így a betegek továbbra is találkozhatnak például felvágottal a tányérjaikon - legalábbis a Népszabadság által megkérdezett orvosok szerint.
Polgár Csaba professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-helyettese határozottan állította a lapnak, hogy mértékkel fogyasztva ezek az élelmiszerek sem okoznak problémát. A professzor szerint az Egészségügyi Világszervezet tanulmánya új információval nem igazán szolgált. Véleménye több onkológuséval egybehangzott: a meglévő daganatra már abszolút nincs hatással, hogy mit fogyaszt az ember, a betegség ennél sokkal gyorsabb lefolyású.
Kiss István professzor, a Pécsi Egyetem népegészségtani intézetvezetője a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy a hús, mint fehérjeforrás elengedhetetlen a betegek felépüléséhez. Szerinte nem a nem a húsokkal, hanem az elkészítési - nagyüzemi - móddal lehet probléma.
A lap megkereste a Magyar Közétkeztetők Szövetségének elnökét, hogy módosítják-e az óvodákban és az iskolákban a menüket. Tettinger Antal szerint ez nem valószínű, mert a konyhatechnológia korszerű, a húsokra vonatkozó ajánlások pedig eddig is érvényben voltak.
Privátbankár vélemény Veres Patrik kollégánkat tegnap engedték ki a Honvéd kórházból. A WHO tanulmánnyal kapcsolatban arról számolt be, hogy műtét előtti és utáni több napos koplalást követően az embert nem nagyon érdekli, hogy mit adnak neki, csak legyen valami. A dietetikus segítségével összeállított menük tartalmaznak húst, gyakran vöröset, és felvágottat is, de sem az orvosok, sem a betegek nem tulajdonítottak komolyabb kockázatot a dolognak. |