Maradjunk az alapoknál: só és bors
Ezek a fűszerek annyira alapvetőek, hogy nemcsak a főzés során adagolunk belőlük az ételeinkbe, hanem a kész fogásokra is. Hagyományosan minden olyan helyen, ahol valamilyen ételt szolgálnak fel, tesznek ki ebből a duóból is, hogy a saját ízlésedhez igazíthasd a kapott menüt. A só alapvetően intenzívebbé teszi az ízeket, érdemes egy igen kis mennyiségben még az édességekhez is adagolni belőle. Vigyázz azonban, hogy a jódozott sónak valamivel markánsabb az íze, ha fontos a semlegesség, jódozatlan verziót tarts otthon.
Neked rendben van már a fűszeres polcod? Minden ételt meg tudsz főzni, annyira felkészültnek érzed magad? Ha nem, nézz körül az alfoldize.hu fűszer kínálatában, ahonnan garantáltan fel tudsz készülni a legtöbb tájegység ételeinek megfőzésére.
A bors inkább az apró, pikáns csípésért felel az ételekben. Ennek a növénynek a terméséből különböző termékeket állítanak elő. Az érettségfokától és a feldolgozottság mértékétől függ, hogy a végeredmény fekete, fehér vagy zöld lesz. Érdemes mindig egészben tartani otthon s frissen őrölni az ételekbe, hogy megőrizze az ízének az intenzitását.
Paprika
A magyar konyha elmaradhatatlan üdvöskéje. Ezt szinte minden sós ételbe szórjuk, tehát érdemes belőle mindig tartani otthon különböző erősségű verziókat, de sokak kedvence az őrölt paprika is. Tárolásra a legjobb, ha zárt edényben van, olyan helyen, ahol nem éri napfény.
Zöldfűszerek
A zöldfűszereket kétféleképpen tarthatod otthon. Amennyiben csak alkalmanként főzöl, akkor tanácsos egy-egy tasakkal tartani belőlük a szekrényben. De ha rendszeresen használod ezeket, akkor ajánlott kipróbálnod a friss használatot is. A kakukkfű, lestyán, petrezselyem, babér, majoranna, tárkony, kapor vagy a borsikafű is mind jól eléldegélnek egy cserépben vagy balkonládában, Te pedig minden alkalommal, amikor szükséged van egy darabra, csak lecsíped frissen a növényről.
Ezeket a növényeket főként mediterrán ételek ízesítéséhez használjuk. Képzelj csak el egy lasagnét vagy egy spagettit oregánó vagy bazsalikom nélkül! Ugye, hogy nem megy? Szóval, ha szereted ezeket a fogásokat, ne maradjanak le a zöldfűszerek a polcodról. De egyébként bármit fel tudnak dobni. Egy sima tojásrántotta is teljesen más képet mutat csak sóval és borssal, vagy ha adsz hozzá kaprot, esetleg majorannát is.