Milyen italt illik kínálni?
Egy üzleti vacsora alkalmával nem mindegy, mivel kínáljuk a vendégünket. Ennek oka, hogy szeretnénk elkerülni, hogy kínosan érezze magát. Számos okból vissza is utasíthatja az alkoholt, ebben az esetben a kérést mindig tiszteletben kell tartani.
Nem illik olcsó vagy silány minőségű italt választani a vacsorához. Egyrészt vendégünk sértőnek találhatja, másrészt bekövetkezhet az a bódult állapot, ami kedvezőtlen irányba viheti az üzleti megbeszélést. A következő reggelen megjelenő másnaposság tüneteiről nem is beszélve!
Részesítsük előnyben az alacsony alkoholtartalmú italokat! Ezzel elkerülhetjük, hogy mámoros állapotba kerüljünk akár mi, akár a vacsorapartnerünk, ami ronthatja az üzlet esélyeit. A legelfogadottabbak a prémiumkategóriás borok és a pezsgők vagy esetleg a klasszikus koktélok.
Mit nem illik kínálni?
Nem illik túl erős italt sem felkínálni egy ilyen alkalomnál. Könnyen megeshet, hogy az alkohol hamar elviszi a fókuszt a megbeszélésről, így az üzleti vacsora eredménytelenné válik. Akárcsak a rossz minőségű italok esetén, a túl magas alkoholtartalmúaknál is előfordulhat később másnaposság, ami ugyancsak ronthatja a későbbi megállapodás esélyét.
Nem szokás különleges itallal kedveskedni sem. Ennek a magyarázata talán elsőre nem magától értetődő. Egy ritkaság könnyedén megoszthatja a véleményt, ami megint csak nézeteltérést és esetleg a későbbi üzlet megkötésének elmaradását eredményezheti.
Ha vendégünk elutasítja az alkoholt
Előfordulhat olyan eset is, hogy vendégünk elutasítja az alkohol fogyasztását. Ezt mindig tartsuk tiszteletben, sose erősködjünk, ne akarjuk erőltetni. Nem illő firtatni az elutasítás okát sem. Lehet, hogy olyan gyógyszert szed, ami nem teszi lehetővé, hogy alkoholt fogyasszon, lehet speciális étrend is az oka, vagy csak egyszerűen nem szereti. Ha vendégünk ismeri magát annyira, hogy tudja, hamar elveszíti a fejét, ha iszik, ugyancsak vissza fogja utasítani.
Támogassuk döntésében, és gondoskodjunk róla, hogy kényelmesen érezze magát. Ha nem akarjuk a szokásos ásványvízzel, gyümölcslével vagy üdítővel kínálni, akkor készítsünk számára alkoholmentes koktélt.
Egyéb illemszabályok
Koccintásnál úgy illik, hogy egymás szemébe nézünk. Azonban ha nagyobb az asztaltársaság, akkor ettől el lehet tekinteni, és elegendő, ha az arcunk magasságába emeljük poharunkat.
A boros- és pezsgőspoharat mindig a száránál, a talpához közel tartsuk. Ez egyrészt elegáns, másrészt kezünkkel nem melegítjük fel az italt, amely így elveszítené optimális fogyasztási hőmérsékletét.
Vegyes társaságban mindig a férfiak töltenek, és az első elutasításig gondoskodnak róla, hogy a hölgyek pohara tele legyen.
Ezekkel az illemszabályokkal kellően felvértezhetjük magunkat egy üzleti alkalomra, ha betartjuk őket, nem vétünk az íratlan szabályok ellen.