<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bármilyen közlekedési jármű szeszesital elfogyasztása utáni vezetése bűntetőjogi tárgyalásokat vonhat maga után.

Az ittas vezetés minden esetben súlyos szabálysértésnek minősül. A járművezetőnek bárminemű alkohol fogyasztása után szigorúan tilos gépjárműbe (és egyéb közlekedési járműbe) ülnie. A sofőröktől elvárt a tiszta, erős fizikai és lelkiállapot, amelyet az alkoholos italok fogyasztása egyértelműen negatív irányba befolyásol.

Az, hogy milyen esetben beszélünk bűncselekményről, és milyenben szabálysértésről, több szemponttól is függ. Legtöbb esetben az alkoholos befolyásoltság mértékét veszik alapul, és a véralkoholszint mérésére támaszkodnak. A jogosítványt szinte minden esetben már a helyszínen bevonják, a további büntetést pedig a helyzet kivizsgálása után hozzák meg.

Amennyiben szakértő ügyvéd segítségét kérnéd ittas vezetés következményeképpen, látogass el Dr. Janklovics Ádám büntető- és védőügyvéd oldalára!

Mikor beszélhetünk ittas vezetésről?

Alkohol befolyásoltság alatt álló személy volán mögé ülése minden formában szigorúan tilos és büntetendő cselekmény. Amennyiben ez mégis megtörténik, fontos tudnunk, hogy mikor beszélhetünk pontosan ittas vezetésről!

Ittas vezetésnél nem számít a gépjárművel megtett távolság. Az a személy, akinek véralkoholszintjében egyértelműen kimutatható a szeszesital fogyasztása, szinte minden esetben felelősségre vonható. Az autó vezetésének minősül annak beindítása, mozgásba hozása és irányítása, bármekkora távon.

Az ittas vezetés az alkohol mennyiségétől függően minden esetben szándékos szabálysértésként vagy bűncselekményként tartható számon.

Mikor kerül sor bíróság elé állításra?

Bírósági tárgyalásra tettenérés, rendőri jelentés, véralkoholszint mérés, szonda, gyanusítotti kihallgatás és igazságügyi orvosszakértői vélemény után kerülhet sor.

Az ittas sofőrt gyanúsítotti kihallgatása után fél vagy egy hónapos időszakot követően bíróság elé állíthatják, ahol meghozzák az ítéletet.

Milyen büntetésre számíthatunk?

Az ittas állapotban történő járművezetés szinte minden esetben még a helyszínen, a jogostvány azonnali bevonását eredményezi. A további büntetés az alkohol mennyiségétől függ, és az esetlegesen okozott balesetek függvényében változik.

A leggyakoribb büntetés a járművezetéstől való határozott idejű eltiltás, amely minimum egy hónap, maximum pedig akár tíz év is lehet. Az eltiltás mellett az illetőnek több százezer forintos pénzbüntetéssel is szembe kell néznie, amelyet akár részletben is törleszthet.

Amennyiben ittas vezetés során elkövetett súlyos személyi sérülés vagy halál következett be, az esetet sok esetben letöltendő vagy felfüggesztett szabadságvesztés követi.

 

Címkék: Vásárló

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Végképp elszabadultak az élelmiszerárak Magyarországon – duplázódott a kenyér ára is
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. július 7. 11:46
Az a pár termék, amit az Árstop érint, kevésbé drágult tavalyhoz képest, minden másnak elszállt az ára - így lehetne összegezni a Privátbankár Árkosár-felmérésének júliusi eredményeit. 15 éve tart felméréssorozatunk, de ekkora áremelkedést még sosem láttunk. Még az előző hónaphoz képest is hatalmasat drágult a családi nagybevásárlás. Aki spórolni akar, az most már kénytelen lesz beszállni valamelyik hűségprogramba.
Vásárló Hogyan írjunk sikeres pályázatot?
Márkázott tartalom | 2022. június 29. 16:28
Bemutatjuk, mi mindenre kell feltétlenül odafigyelnie. Ha még soha nem írt ki pályázatot, akkor az eljárást meglehetősen ijesztőnek találhatja. Íme, néhány hatékony tipp a sikeres pályázati anyag megírásához!
Vásárló Ellátási gondok: a Lidl korlátozza számos termék eladását
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:01
Nem csak az árstopos termékekét. 
Vásárló 35 millió alatt a Balatonon? Csodákra ne számítsunk, de azért akad néhány jó ár-érték arányú ingatlan!
Márkázott tartalom | 2022. június 23. 13:53
Teljesen irreális elképzelésnek tűnhet, hogy 35 millió forint alatt találjunk olyan ingatlant a Balatonon, amit nem kell rögtön elbontani, de azért elvétve akad 1-2 megfontolandó ajánlat. Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba.
Vásárló Masszív áresés jön a benzinnél - az árstopos szinttől persze még mindig kilométerekre vagyunk
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:55
A gázolaj piaci átlagára már 825 forint fölött jár, a benzin viszont sokkal olcsóbb lesz szerdától.
Vásárló Kerti támfalak építése – miből és mennyiért?
Márkázott tartalom | 2022. június 19. 09:34
Azok számára, akiknek valóban fontos az igényes, esztétikusan felállított kert, valószínűleg elképzelhetetlen az összkép a megfelelő kerti támfalak nélkül. Ezeket azonban többféle anyagból is el lehet készíteni – természetesen a felmerülő költségek is ennek fényében változnak. Viszont nem csupán a költségek változnak ilyenkor, de maga a támfal jellege is az anyag függvényében. Nézzük meg tehát, mikor és milyen kerti támfalat érdemes csináltatnunk a különféle anyagok felhasználásával? És milyen árakra számíthatunk ezek kapcsán?
Vásárló Tényleg még mindig olyan könnyű ingatlant eladni? Vagy mégsem?!
Márkázott tartalom | 2022. június 18. 10:20
Az elmúlt évek kétségtelenül azoknak kedveztek, akik ingatlant értékesítőként jelentek meg, hiszen a rendkívül magas kereslettel szemben viszonylag alacsony kínálat találkozott, aminek köszönhetően nemcsak rendkívül gyorsan, de meglepően jó áron is adhatta el ingatlanát az, aki jól hirdetett és jól árazott. De mit is jelent a jó hirdetés és a jó árazás? Mai cikkünkben ezt a kérdéskört igyekszünk körbejárni.
Vásárló Miért fogadja el a Gucci a kriptovalutákat - előretekintés a jövőre?
Márkázott tartalom | 2022. június 17. 09:38
A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben. A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben.
Vásárló Egy borbár, ahol nem lehet mellényúlni Vidd haza Magyarország borainak gyöngyszemeit az N28-ból!
PR | 2022. június 15. 10:44
A közel egy éve megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra. Barta Károly – Ujvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a sárfehér vagy a tihanyi kék. Az ő nagy párosuk volt az alapja annak, hogy megszületett ez a különleges hely, mely azon túl, hogy a világjárt és világhírű Molnár Márk séf vezetésével álmodja meg étlapját, olyan széles választékot kínál hazai, kis pincészetek izgalmas boraiból, melyet máshol a városban nem igen találunk. Az N28 Wine and Kitchen különleges bortételeihez letisztult, szezonális fogások párosulnak, amelyeket úgy állítottak össze, hogy tökéletes harmóniában legyenek a borok adta ízélménnyel. Itt az ételeket párosítják a borokhoz és nem fordítva.
Vásárló Válasszon praktikus, dizájnos és elegáns üveg tolóajtót otthonába, irodájába!
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:50
Az üveg tolóajtók gyönyörű megoldást jelentenek olyan terekben, ahol kevés a hely, a természetes fény, illetve a térérzet miatt szükség van valamilyen légies megoldásra a helyiségek elválasztására. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG