TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A koronavírus miatti globális leállás legnagyobb vesztesei között természetesen ott találjuk az utazási irodákat. Mit tehet egy iparág, amely a határok átlépéséből él, egy olyan időszakban, amikor az összes ország bezárt? Megpróbálja valahogy kihúzni, amíg tisztul a kép, és újra zöld jelzést kapnak az útlevelek, addig pedig – tulajdonképpen érthető módon – hallgat.
 

A cikk a Piac & Profit magazin június-júliusi számában jelent meg. 

A következő lapszám augusztus 26-án jelenik meg. Keresse az Inmedio és Relay újságárusoknál, vagy fizessen elő a magazinra. Megrendelését itt adhatja le>>>

Legalábbis a mi kérdéseink java megválaszolatlan maradt. Szerettük volna megtudni, hogyan boldogulnak az irodák ebben a helyzetben, és hogyan látják a válságból való kilábalás lehetőségeit. Közel húsz céget kerestünk meg, de mindössze hárman válaszoltak, ami jól jelzi, mennyire nagy a baj. Aztán a háromból egy – igazán ismert és nyereségesen működő társaság – azt közölte, hogy most tényleg annyira rázós a helyzet, hogy – ne haragudjunk, de – nem szeretnének erről beszélni.

Kármentők

Az egyik válaszadónk – a cég a 2018-as teljesítménye alapján ott van az ország TOP3 utazási irodája között – készséggel válaszolt ugyan, de a konkrétumoktól tartózkodott. Mindenesetre felvázolták a saját kármentő eljárásukat, amely kellően megalapozottnak tűnik, de valószínűleg egybecseng a teljes iparág megküzdési stratégiájával, mert hát ebben a sarokba szorított helyzetben nem lehet kreatívkodni, különutaskodni. Nincs mozgástér.

Ez az iroda a világ satufékezésére reagálva egyből áttolta az összes áprilisi és májusi útját az őszi szezonra, az utasok jelentős része pedig át is foglalt ezekre az időpontokra. Tavaszi utakat egyáltalán nem lehetett szervezni, semmilyen árfekvésben, sehova. A köddé vált hónapok miatt akkora volt a bevételkiesés, hogy muszáj volt leépíteniük a dolgozói létszámot, de ezt még viszonylag olcsón megúszták, mert az elbocsátás mértéke nem érte el a 10 százalékot. Elárulták, minderre úgy is szükség volt, hogy a kormány gazdasági mentőcsomagjából a járulékfizetési kedvezménnyel éltek.

Most már látják pislákolni a fényt az alagút végén. Miután május során egyre több ország elkezdett kinyitni, hogy legalább a nyári szezonjuk nem menjen pocsékba, válaszadónk ügyfelei is megjelentek, hogy a nyaralási lehetőségekről érdeklődjenek. A nyár második felére pedig megkezdődtek a foglalások. A cég az anyagi bukás mértékét saccolni se szerette volna.

Mélyponton

A harmadik – az ország TOP10 utazási irodája közé tartozó – válaszadónk azonban a nagy vonalak felvázolása helyett konkrét és igencsak fájdalmas válaszokat adott. A cég a korlátozások bevezetését követő második héten kiküldött érdeklődésünkre azt közölte, hogy új foglalásaik száma több mint 95 százalékkal zuhant.

„Ha így marad, gyakorlatilag nem lesz árrés, a tartalékokból tudjuk a rezsit és a bérköltségeket fizetni. További probléma, hogy a csoportjaink jelentős részéhez nagy összegű foglalókat fizettünk ki a helyi szolgáltatóknak. Azoknak csak egy kisebb részét fizetik most vissza, a többség megtartja, és szerencsés esetben majd jóváírja valamikor. Ha addig nem megy csődbe”– írta nekünk a cég vezetője. Válaszában azt is elmondta, nehéz számszerűsíteni a bukást, de azt biztosra vette, hogy sok 100 milliós veszteségük lesz. Hogy végül hogyan alakultak a számok, azt nem tudjuk, mert május végi megkeresésünkre már nem válaszolt.

Ez a cég még kitart, nem ment tönkre, de olyan irodák is vannak a hazai piacon, amelyek a koronahelyzet hozadékát már nem tudták kezelni. Az ismert Robinson Tours csődbe ment, pedig 2018-ban még a tizedik legerősebb utazási iroda volt az országban. Nem érte már meg a júniust a görög utakra specializálódott Aeolus Utazási Iroda sem.

Kéz a kézben az utazásszervezőkkel

Ha nem utazhatunk, akkor utazási biztosítást sem kötünk, ez világos. E piaci szegmens állapotáról a Magyar Biztosítók Szövetségénél (MABISZ) érdeklődtünk. Lambert Gábor, a szervezet kommunikációs vezetője arról számolt be nekünk, hogy március második felétől gyakorlatilag leállt az utasbiztosítási és útlemondás (sztornó)-biztosítási piac.

A piac leállása elsősorban azokat a biztosítókat érintette érzékenyen, amelyeknek a portfóliójában nagyobb súllyal szerepelnek az ilyen biztosítások. Lambert Gábor a MABISZ tagjai közül főként az Európai Utazási Biztosító Zrt.-t sorolta ide, de szerinte vannak a szövetségen kívüli más biztosítók (például a Colonnade) is, amelyek ebben a cipőben járnak.

– Az arányok érzékeltetéséhez: a szövetség tagjainak összesített díjbevétele tavaly meghaladta az 1164 milliárd forintot. Ebből a biztosítási szektor belföldi és külföldi utakra kötött utasbiztosításokból származó díjbevétele megközelítette a 15,5 milliárd forintot. Ez 13 százalékos emelkedés volt az azt megelőző évhez képest. A díjbevételek növekedése a megnövekedett utazási kedvvel párhuzamosan annak is volt köszönhető, hogy egyre komplexebb biztosítási csomagokat választottak az utazók – magyarázta Lambert. Idén a járványhelyzet miatt elsősorban a külföldi utazások száma és így az erre fordított összegek is jelentősen csökkenhetnek.

Mindenesetre az utasbiztosítások terén erős szezonalitás figyelhető meg: az összes díjbevétel több mint 40 százaléka jellemzően a harmadik negyedévben, vagyis nyáron keletkezik. Egyelőre úgy tűnik, hogy a vírus miatt sokan inkább belföldön oldanák meg a nyaralást idén.

– Tavaly a magyarok összesen 59,280 millió napot töltöttek többnapos utakon Magyarországon, ami csaknem megegyezik a külföldi többnapos utazások idejével. Utóbbi 58,403 millió nap volt. A járványhelyzet miatt pedig az sem kizárt, hogy idén a belföldi utazók száma és költésük is magasabb lesz a 2019-esnél. Néhány cég kínál kifejezetten belföldi utakra is utasbiztosításokat, azonban a piac döntő hányadát ma még a külföldi utakra kötött biztosítások teszik ki. Ez várhatóan idén sem változik – mondta még el Lambert, ám arra már ő sem vállalkozott, hogy megjósolja, mikorra állhat fel a porból az utasbiztosítási szegmens. Jöhet egy újabb koronavírus-hullám, ami egy pillanat alatt kivégezheti az emberek újraéledező utazási kedvét. Még minden bizonytalan.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Palkovics ingyen pénzt ígért a családi házak napelemeihez
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 25. 14:10
Magyar és európai uniós forrásból 30-40 százalékos támogatást is nyerhetnek majd a családi házak tulajdonosai napelemes rendszerek telepítésére - közölte az innovációs és technológiai miniszter pénteken Zalaegerszegen.
Vásárló Kaliforniában betiltják a dízel, a benzines és a hibrid autók forgalmazását
MTI | 2020. szeptember 24. 06:53
Kaliforniában 2035-ig megszüntetik a benzinnel működő, a dízel, valamint a hibrid gépjárművek forgalmazását - már a rendeletet is aláírta a kormányzó erről.
Vásárló Vásárolj Windows 10-et mindössze 3000 forintért a Keysoff.com Őszi vásárán
PR | 2020. szeptember 22. 10:00
Ennél nagyobb már nem is lehetne. A Keysoff.com rendkívül keresetté vált, mivel az Őszi vásáruk visszatért, amely segítségével akár 45%-ot is lefaraghattok a Microsoft szoftvereinek árából. Tehát mi másra várnál? Frissíts most a legfrissebb Windowsra, vagy vásárold meg bármelyik Microsoft terméket ma, és spórolj nagyot, miközben garantáltan eredeti licenc kulcsot vásárolsz a Keysoff.comtól.
Vásárló Ingatlant vennél hitelre? Csak fogyasztóbarát lakáshitellel!
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 20. 09:34
Legyen szó a családi fészek elhagyásáról vagy saját család alapításáról, sok pénzre lesz szükséged, ha ingatlant szeretnél. Épp ezért a legtöbben két forrásból tudják csak finanszírozni a meglévő alaptőkéjükön kívüli összeget: családi segítségből vagy banki kölcsönből. Ez utóbbi a jellemzőbb, mert a legtöbb családnak nincs akkora tartaléka, hogy egy ingatlan vásárlását egy az egyben tudja finanszírozni. Épp ezért, ha lakásvásárlás előtt állsz, érdemes tudnod, hogy mik a lehetőségek és merre érdemes elindulni. Lássuk!
Vásárló Hasznos tippek a laptop akkumulátor élettartamának meghosszabbításához
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 17. 12:27
A laptop akkumulátor várható élettartamának alakulása sok-sok kérdést vet fel felhasználóként. Nem árt például tudni, hogy mikor kell töltőre tenni a készüléket, meddig érdemes meríteni az aksit, illetve hány százalékig célszerű azt újból tölteni. A cikkben minden ezzel kapcsolatos kérdést megválaszoltunk.
Vásárló Még drágább lehet a kenyerünk: újabb áremelés készül
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 15. 08:44
Biztosra ígérik a lisztáremelést erre a hónapra - kevés és gyenge minőségű búza termett Magyarországon. Ez a kenyér árát is tovább emelheti, pedig már így is 10-15 százalékot drágult tavalyhoz képest.
Vásárló Magyar fejlesztésű tüdővitamin-készítmény került a gyógyszertárak polcaira
Fizetett tartalom | 2020. szeptember 14. 17:18
Az Air7 hatóanyagainak összetételét a tüdő igényeinek kielégítésére állították össze. A tüdő vitaminjának megalkotását a pandémia hívta életre, hiszen a SARS-CoV-2 egy légzőszervi vírus. A táplálékkiegészítő nem gyógyír a betegségre, azonban abban egyetértés van az orvostársadalomban, hogy egészséges tüdővel jobb eséllyel indulunk a vírus ellen.
Vásárló A zenei ízlés és a személyiség
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 14. 15:29
A zenei ízlés maximálisan szubjektív dolog, így igen nehéz meghatározni, hogy mi is a jó, és milyen személyiségre utal bizonyos stílusok hallgatása. Mégis, ez nagyon sokat elárul arról a személyről, aki a zenét hallgatja. Lássuk, hogy mit tudhatunk a különböző stílusokról!
Vásárló Az ittas vezetés még mindig óriási probléma Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 11:25
Európában a közúti balesetek mintegy negyedét okozza az alkoholfogyasztás. Hazánkban ez az arány jóval alacsonyabb, azonban még mindig sok az ittasan okozott baleset, ráadásul több évnyi javulást követően az idei év első nyolc hónapjában romlott a helyzet. A ma kezdődő és idén az online térben zajló Biztonság Hetének, a MABISZ és az ORFK-OBB közös kezdeményezésének is a központi témája az ittas vezetés veszélye.
Vásárló A babakonyha örök
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 10. 13:42
Érezted már azt, hogy szívesen lennél ma kisgyerek? Hiszen olyan izgalmas és sokszínű választék várja a babakonyha-kiegészítőkre áhítozó gyerkőcöket. Ha szerencséd van, és a te kicsikéd is szereti ezt a különleges világot, akkor újraélheted gyermekkorod kedvenc játékait.
hírlevél