2p

Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az
európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.

Az európai kiskereskedők szövetsége (Ecommerce) felszólította az Európai Uniót és annak tagállamait, hogy oldják meg a Vörös-tengeren kialakult szállítási válságot, de izibe. A szervezet a belga külügyminiszternek címezte erről szóló levelét, mert 2024 első felében Belgium látja el az EU elnökségének tisztségét.

A bevásárlókosarakig ér a vörös-tengeri konfliktus. Fotó: Depositphotos
A bevásárlókosarakig ér a vörös-tengeri konfliktus. Fotó: Depositphotos

A szövetség szerint máris látszanak a káros következményei annak, hogy a jemeni húszi lázadók drón- és rakétatámadásai miatt a konténerszállító hajók Arfika megkerülésére kényszerülnek. Ezzel két-három héttel hosszabbodik meg a szállítási idő Ázsiából Európába, ami nehézkessé teszi az beszállítói láncok működését. Emellett növeli a költségeket, ami megakaszthatja a fogyasztói infláció csökkenő trendjét Európában.

A Reuters idézi az Ecommerce levelét, amely a következőképpen fogalmaz: a válság „további költségeket adhat hozzá a már így is magas európai megélhetési kiadásokhoz”.

A figyelmeztetés súlyát jelzi, hogy az Ecommerce-ben a legnagyobb európai áruházláncok képviseltetik magukat, köztük az Ahold, a Delhaize, a Carrefour, a Lidl, az M&S, a Tesco, a H&M, az Inditex és a Primark. Összességében a kiskereskedők azt várják az EU-tól, hogy határozott összehangolt intézkedésekkel mielőbb biztosítsa a hajózás biztonságát a Vörös-tenger–Szuezi-csatorna útvonalon.

Olyasmire gondolnak, mint amit Josep Borrell, az unió külügyi főbiztosa jelentett be január végén. E szerint február közepétől az európai országok haditengerészete az USA missziója mellett külön biztosítaná az Európába tartó konténerszállítók áthaladását a veszélyzónán. Szakértők szerint a válság hónapokig, akár egy egész éven át elhúzódhat, részben ezért lenne szükség a hajók biztonságának garantálására. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
Vásárló A Lidl nagyobbat harapott az osztrák piacból
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 18:36
Az osztrák Lidl növelte piaci részesedését Ausztriában. 
Vásárló A környezettudatos stretchfóliák alkalmazásának előnyei
Márkázott tartalom | 2024. április 4. 12:57
Biztosan te is láttál már olyan videót a közösségi média platformokon, amelyekben fóliák és műanyag flakonok között úszkáló állatok láthatók. Ezek ékesen bizonyítják, hogy égető szükség van a hatékony és környezettudatos megoldásokra az ipari fóliázás terén is.
Vásárló A jakuzzi külseje is fontos
Márkázott tartalom | 2024. április 3. 12:49
A masszázsmedence pozitív tulajdonságai akkor érvényesülnek igazán, ha rendszeresen sor kerül a használatára. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a külsejében is örömét lelje mindenki. Fontosak a tetszetős formák, a modern színek és az időtállóság. A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.
Vásárló Pocsék dolog vár pénteken a magyar autósokra
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 11:22
Emelkednek az üzemanyagok árai. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG