2p

Nem túl okos bűnözők úgy látták, hogy a Tesco profitjából nekik is juthatna egy kevés, pontosabban nem is olyan kevés, ha rá tudnák szedni az áruházláncot. Trükkjük azonban átlátszónak bizonyult.

Még tartanak a bírósági tárgyalások abban a csalási ügyben, amelyben a Tesco tucatnyi nagy-britanniai házhoz szállító sofőrjének részvételével akarták megkopasztani az áruházláncot. A lopás módszere angolul jobban hangzik, mint magyarul: cash for crash. Más szóval készpénzt a balesetért.

A simlis kisteherautó-vezetők az áruházlánc nyugat-londoni Greenford depójában dolgoztak. A felperes szerint összeálltak olyanokkal, akik egy kis szívességet kértek tőlük némi készpénzért cserébe. Nevezetesen balesetet kellett okozniuk személyautókkal ütközve. Az ügyek „áldozatai” azután balesetkezelő cégeken keresztül beperelték a Tescót.

Ötvenszer

Részben az autójuk értékvesztésének megtérítését kérték, részben személyes sérüléseikért, illetve az elvesztett autóik helyett ideiglenesen használt a bérelt autók költségeiért kértek kártérítést. Ötven ilyen baleset történt 2019 és 2020 között - számolt be az ügyről a Retail Gazette brit kiskereskedelmi szakportál a brit sajtóban megjelent hírek alapján.  

Lebuktak a csalók. Fotó: Tesco
Lebuktak a csalók. Fotó: Tesco

Az esetek egy részében több 10 ezer font szerepelt a számlán, miközben a baleseteket okozó sofőröknek esetenként mindössze 200 fontot (90 ezer forint) fizettek. A bűnözők azonban vagy hülyék voltak, vagy nem akartak osztozni a zsákmányon, ezért újra és újra ugyanaz az ügyvéd nyújtotta be a Tesco elleni kereseteket a bíróságon és ugyanazon a céges címen bejegyzett szervizek végezték a javításokat.

A Tesco jogászai kiszúrták ezt, feljelentést tettek, és 32 esetben eljárás indult a bíróságon. Az áruházlánc visszakövetelte a kicsalt összegeket, továbbá 18 ezer fontra tartott igényt azon a címen, hogy elrettentsék a hasonló próbálkozástól a bűnözőket. A bíróság egyetértett a felperessel. A Sunday Times négy ügyet tekintett át, amelyek összesen 400 ezer font (18 millió forint) kártérítést hoztak a Tescónak. Mivel jóval több perről van szó, a végső cech nyilván jóval nagyobb lesz.

A Tesco szóvivője csak annyit mondott a hírt kommentálva, hogy az áruházlánc örül a bírói döntésnek és a folyamatban lévő további perekkel kapcsolatban nem kívánnak nyilatkozni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG