A Tesco arra kényszerült, hogy az eladatlan élelmiszerek felhasználásával kapcsolatos mutatóját felére csökkentse. Ez azt jelenti, hogy több tíz ezer tonna élelmiszert nem állatok etetésére használtak fel, ahogy azt korábban jelezték, hanem oxigéntől elzárt térben biológiailag lebontották.
Más lett a matek
A boltlánc, amely büszke arra, hogy környezetvédelmi tevékenységéről részletes beszámolókat ad, kénytelen volt bejelenteni, hogy 2016 és 2017, valamint 2022 és 2023 között az élelmiszer- hulladéknak csak 18 százalékát használták fel takarmányozásra. Nem 45 százalékát, ahogy arról korábban beszámoltak.
A Tesco az auditálás nyomán, amelyből kiderült, hogy hulladékfeldolgozó partnere megvezette, felbontotta a szerződést a céggel. Emellett azonnali vizsgálatot rendelt el, hogy kiderüljön, hogyan fordulhatott ez elő - írja a tescós ügyről a Retail Gazette brit kiskereskedelmi szakportál. A vállalat minőségi, technikai és fenntarthatósági részlegének vezetője, Claire Lorains elmagyarázta, miről is van szó pontosan. E szerint az oxigéntől elzárt térben végrehajtott biológiai emésztési folyamat ugyan hasznos felhasználása az élelmiszer-hulladéknak, mert az nem kerül a kommunális szemétbe és bioenergiát állítanak elő belőle.
Ugyanakkor a vállalat értékelése szerint a takarmányozás ennél magasabb szintje a hasznosításnak. A korábbi hulladékfeldolgozó céggel évek óta együtt dolgoztak, és meg voltak róla győződve, hogy pontos arányszámokat kapnak tőle.
A menedzserek pénzét is befolyásolja
A Tesco jelentése szerint az Egyesült Királyságban 2023-ban 35 ezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezett a vállalat áruházaiban. A blamázs különösen rosszul jött Ken Murphy vezérigazgatónak, aki szeptemberben szólította fel a kormányt és a többi kiskereskedelmi vállalatot, hogy jobban figyeljenek óda az élelmiszer-hulladékokra.
A Tesco érdemének tekinthető, hogy az első olyan brit kiskereskedő, amely vezetői fizetésének meghatározásakor a fenntarthatósági mutatók alakulását is figyelembe veszi. Az áruházlánc 2022-ben bejelentette, hogy 2025-ig felére akarja csökkenti a tevékenysége során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét.