A paradicsomnak van egy különleges tulajdonsága. Szemben más zöldségekkel, melyek nyersen a magasabb C-vitamin tartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. Tegyük hozzá: ez inkább a friss gyümölcsre vonatkozik, a porrá zúzott változat azért kevésbé része az egészséges étrendnek.
Van, ahol hidegen adják, és gazpacho-nak hívják, a magyar hagyományok szerint viszont forrón kell tálalni, és paradicsomlevesként emlegetjük. Hatféle terméket kóstoltunk meg és teszteltünk le, ezek között volt krém- és nem krém-formátumú, üres, zöldséges, tésztás, zsemlekockás és mozzarellás is. A piacot a Knorr uralja, legalábbis mennyiségi szempontból mindenképpen: ettől a gyártótól 3 változat is bekerült kosarunkba.
A Maggi 1 adag zöldség Paradicsomkrémleves terméke nem tartalmaz tartósítószert. A csomagolás formátuma a 3-in-1-kávépótlókra emlékeztet, a különbség, hogy valamivel nagyobb, és sokkal nehezebb kinyitni. Ha ilyet ebédelnénk, nem árt, ha van a közelben olló, Kosarasunk alaposan megszenvedett vele. „Az egészség színei – piros zöldségek” – hirdeti a likopin-tartalmat a nehezen nyíló csomagolás.
Az elkészítés második nehézsége a por maradéktalan feloldása. Forrásban lévő vízzel is próbálkoztunk, apránként adagolva a porhoz, mégsem sikerült csomómentesen feloldanunk a szárazanyagot a vízben. Emiatt a leves kissé darabos lett, ami sokat elvett élvezeti értékéből, többen szóvá is tették az értékelésnél. Sós, savanykás jellegű, kissé híg, illata kellemes, bár volt aki tipikus zacskóslevest orrontott – ami azért nem meglepő. Zöldség- vagy tésztadarabok nincsenek benne, ez hiányzott. A zöldfűszerek nehezen azonosíthatóak: többen bazsalikomot véltek felfedezni, pedig zeller és oregánó adta az ízt (ez utóbbi miatt inkább pizzaszószra hajazott, mint levesre). Elkészítéséhez 2 dl forró víz kell, paradicsomtartalma 45,8%. A 10-es skálán átlagosan 6 pontot ért el, ezzel a 4. helyre került.
|
Minden tesztelő szóvá tette a leves sűrűségét – volt aki pozitívumként értékelte, más szerint ettől inkább paradicsomos káposzta jellegű. Ez a leves is a sós-savanykás kategóriában versenyez, a só talán kissé túlságosan is dominál. Ebben már valóban van bazsalikom. Átlagosan 6,2 pontot ért el, ezzel elcsípte a dobogó 3. fokát.
|
A Virgin Paradicsomlevese volt az első pirított zsemlekockás versenyzőnk. Hogy a zsemlekocka miként fér össze a paradicsomlevessel, rejtély: a Virgin terméke valószínűleg nem ezért szerepelt borzalmasan tesztünkön. A leves elkészítés közben átható bodzalekvár-szagot áraszt, ami elsőre elég meglepő volt. Előnye, hogy míg más termékeknél 3-5 percet várni kell a fogyasztás megkezdéséig (ami alatt minimum langyosra hűl az egész), itt bekeverés után azonnal fogyasztható a leves. A paradicsom arányáról nincs információ, de nem tippelnénk túl nagy számot. Egy tesztelő szerint annyi köze van a paradicsomhoz, hogy mellette volt a polcon. A szagra többen is panaszkodtak, csak úgy, mint a kinézetre: a kész leves híg, a benne lévő „kis fehér bigyók” egyáltalán nem hasonlítanak zsemlekockákra. A leves olyat is produkál, amilyet még nem láttunk: ha egy fél percre magára hagyjuk, elválik a szárazanyag (a sz*r) a víztől; átlátszó folyadék csapódik ki a felszínen, sűrűbb anyag ülepszik a fenékre. Sajnos az íze is nagyon rossz, nagyon távoli sűrített paradicsom-utánérzéssel. Bár volt, aki kettessel kegyelmezett volna meg neki, nullásokat is kapott, így átlaga kereken 1-es lett. Ez nálunk majdnem mindig az utolsó helyet jelenti.
Inkább narancssárga, mint piros – jellemezték tesztelőink a sápadtan rajthoz álló Knorr Instant Paradicsomlevest pirított zsemlekockával. Az egyik tesztelő enyhe fűszagot vélt felfedezni, de kiderült: az egyszerű, mezei gyepre gondolt, így nem vizsgáltuk a termék THC-tartalmát. A zsemlekockák még mindig bizarrnak hatottak, de itt már inkább jónak ítéltük a levesbetétet. Az íze inkább pizzás, mint paradicsomos, de harmonikus. Az állaga megfelelően sűrű, 32 százaléknyi paradicsomot tartalmaz. Talán jellegtelenségének köszönhetően kapott jó pontszámokat, átlagosan 6,7-et, így ezüstérmes lett.
A Knorr Extra Instant Paradicsomkrémleves mozzarellával már a csomagoláson látható gusztusos tálalás alapján is a legjobbnak tűnt, így ezt hagytuk a végére. A várakozás végül beigazolódott. A sajt kellemes ízt kölcsönöz a levesnek, bár a mákostésztához használt metéltforma kevéssé illik a paradicsomleveshez, mégis örültünk, hogy bőségesen van benne. Már kinézetre is jó, az illat értékelése a jótól a fantasztikusig terjedt. A csomagolás szerint B, C és E vitamint is tartalmaz, pedig ezt nem várjuk el egy egyszerű zacskós levestől. Több tesztelő is 10 pontosra értékelte, végül 8,8-as átlagával toronymagasan hódította el az első helyet, pedig csak 30 százaléknyi paradicsomport tartalmaz. 2 dl forró vízzel készíthető el.
Kosarasunk édesanyja kb. 30 év alatt még sosem főzött két egyforma paradicsomlevest, mégis mindig finom – nagy bátorságra vall tehát az igazi aromát 2 deci víz és némi por segítségével megpróbálni előcsalni, és mint bebizonyosodott: néha az elfogyasztáshoz is kell a megfelelő lelkierő. Minket mindenesetre meggyőztek a gyártók: érdemes az egyadagos levesekkel is kísérletezni, még ha természetesen nyomába sem érhetnek az otthoni kosztnak.
Gáspár András
E-jeles elemek: félelmet kelt e rengeteg
Szex, pénz, zsarolás, terror - csokiba mártva
Puffancsot és csalamádét a magyarnak! Nagy Hamburger-teszt
Erkölcstelen rendszámok: van, amit még pénzért sem kaphat meg
Tovább a Kosaras naplójához >>
Privátbankár