1p
Az egyszemélyes instant-levesek általában nagy népszerűségnek örvendenek az irodai dolgozók között, lévén egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek, mégis a meleg étel illúzióját keltik a gyomorba érve. A zacskós gyorslevesek közül ezúttal a paradicsomleveseket jártuk körbe
Az egyszemélyes instant-levesek általában nagy népszerűségnek örvendenek az irodai dolgozók között, lévén egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek, mégis a meleg étel illúzióját keltik a gyomorba érve. A zacskós gyorslevesek közül ezúttal a paradicsomleveseket jártuk körbe

A paradicsomnak van egy különleges tulajdonsága. Szemben más zöldségekkel, melyek nyersen a magasabb C-vitamin tartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. Tegyük hozzá: ez inkább a friss gyümölcsre vonatkozik, a porrá zúzott változat azért kevésbé része az egészséges étrendnek.

Van, ahol hidegen adják, és gazpacho-nak hívják, a magyar hagyományok szerint viszont forrón kell tálalni, és paradicsomlevesként emlegetjük. Hatféle terméket kóstoltunk meg és teszteltünk le, ezek között volt krém- és nem krém-formátumú, üres, zöldséges, tésztás, zsemlekockás és mozzarellás is. A piacot a Knorr uralja, legalábbis mennyiségi szempontból mindenképpen: ettől a gyártótól 3 változat is bekerült kosarunkba.

 

A Maggi 1 adag zöldség Paradicsomkrémleves terméke nem tartalmaz tartósítószert. A csomagolás formátuma a 3-in-1-kávépótlókra emlékeztet, a különbség, hogy valamivel nagyobb, és sokkal nehezebb kinyitni. Ha ilyet ebédelnénk, nem árt, ha van a közelben olló, Kosarasunk alaposan megszenvedett vele. „Az egészség színei – piros zöldségek” – hirdeti a likopin-tartalmat a nehezen nyíló csomagolás.

Az elkészítés második nehézsége a por maradéktalan feloldása. Forrásban lévő vízzel is próbálkoztunk, apránként adagolva a porhoz, mégsem sikerült csomómentesen feloldanunk a szárazanyagot a vízben. Emiatt a leves kissé darabos lett, ami sokat elvett élvezeti értékéből, többen szóvá is tették az értékelésnél. Sós, savanykás jellegű, kissé híg, illata kellemes, bár volt aki tipikus zacskóslevest orrontott – ami azért nem meglepő. Zöldség- vagy tésztadarabok nincsenek benne, ez hiányzott. A zöldfűszerek nehezen azonosíthatóak: többen bazsalikomot véltek felfedezni, pedig zeller és oregánó adta az ízt (ez utóbbi miatt inkább pizzaszószra hajazott, mint levesre). Elkészítéséhez 2 dl forró víz kell, paradicsomtartalma 45,8%. A 10-es skálán átlagosan 6 pontot ért el, ezzel a 4. helyre került.


A Knorr Zöldségözön olívaolajjal, bazsalikommal és 80 százalékos zöldségtartalommal kínálja magát, ebből a paradicsom 73 százalékot tesz ki. Csak 180 ml víz kell az elkészítéséhez, de fájdalom: ezt sem lehet maradéktalanul elkeverni. Ha nagyjából kikutyultuk, egy meglepően sűrű masszát kapunk. A levesben zöldségdarabok is találhatóak, ami több tesztelőnek is elnyerte tetszését. A darabok azonosításával mindazonáltal kudarcot vallottunk: petrezselyem és káposzta is szerepelt a tippek között, pedig valójában zeller, tavaszi hagyma és fokhagyma ropogott a fogunk alatt.

Minden tesztelő szóvá tette a leves sűrűségét – volt aki pozitívumként értékelte, más szerint ettől inkább paradicsomos káposzta jellegű. Ez a leves is a sós-savanykás kategóriában versenyez, a só talán kissé túlságosan is dominál. Ebben már valóban van bazsalikom. Átlagosan 6,2 pontot ért el, ezzel elcsípte a dobogó 3. fokát.


Tesztünkből ezúttal sem maradhatott ki a Tesco saját márkás terméke. A Tomato Instant Soup csomagolása puritán, lényegretörő. 15 százalék paradicsomot tartalmaz, talán ennek köszönhetően az eddigi leghígabb versenyző. Cserébe maradéktalanul feloldódik a vízben, ami márkás társairól egyáltalán nem mondható el. Apró tésztadarabkákat is csempésztek bele, amit egy tesztelő kis lisztkukacokként azonosított, de általában pluszpontként értékeltük – volt, aki még kevesellte is. Inkább az édes kategória versenyzője, jól érezhetően fokhagymás. Nem túl jó, de mindenképpen ehető, kereken 5-ös átlagpontszámot ért el a tízes skálán, ezzel az utolsó előtti - ötödik - helyen végzett.

A Virgin Paradicsomlevese volt az első pirított zsemlekockás versenyzőnk. Hogy a zsemlekocka miként fér össze a paradicsomlevessel, rejtély: a Virgin terméke valószínűleg nem ezért szerepelt borzalmasan tesztünkön. A leves elkészítés közben átható bodzalekvár-szagot áraszt, ami elsőre elég meglepő volt. Előnye, hogy míg más termékeknél 3-5 percet várni kell a fogyasztás megkezdéséig (ami alatt minimum langyosra hűl az egész), itt bekeverés után azonnal fogyasztható a leves. A paradicsom arányáról nincs információ, de nem tippelnénk túl nagy számot. Egy tesztelő szerint annyi köze van a paradicsomhoz, hogy mellette volt a polcon. A szagra többen is panaszkodtak, csak úgy, mint a kinézetre: a kész leves híg, a benne lévő „kis fehér bigyók” egyáltalán nem hasonlítanak zsemlekockákra. A leves olyat is produkál, amilyet még nem láttunk: ha egy fél percre magára hagyjuk, elválik a szárazanyag (a sz*r) a víztől; átlátszó folyadék csapódik ki a felszínen, sűrűbb anyag ülepszik a fenékre. Sajnos az íze is nagyon rossz, nagyon távoli sűrített paradicsom-utánérzéssel. Bár volt, aki kettessel kegyelmezett volna meg neki, nullásokat is kapott, így átlaga kereken 1-es lett. Ez nálunk majdnem mindig az utolsó helyet jelenti.

Inkább narancssárga, mint piros – jellemezték tesztelőink a sápadtan rajthoz álló Knorr Instant Paradicsomlevest pirított zsemlekockával. Az egyik tesztelő enyhe fűszagot vélt felfedezni, de kiderült: az egyszerű, mezei gyepre gondolt, így nem vizsgáltuk a termék THC-tartalmát. A zsemlekockák még mindig bizarrnak hatottak, de itt már inkább jónak ítéltük a levesbetétet. Az íze inkább pizzás, mint paradicsomos, de harmonikus. Az állaga megfelelően sűrű, 32 százaléknyi paradicsomot tartalmaz. Talán jellegtelenségének köszönhetően kapott jó pontszámokat, átlagosan 6,7-et, így ezüstérmes lett.

A Knorr Extra Instant Paradicsomkrémleves mozzarellával már a csomagoláson látható gusztusos tálalás alapján is a legjobbnak tűnt, így ezt hagytuk a végére. A várakozás végül beigazolódott. A sajt kellemes ízt kölcsönöz a levesnek, bár a mákostésztához használt metéltforma kevéssé illik a paradicsomleveshez, mégis örültünk, hogy bőségesen van benne. Már kinézetre is jó, az illat értékelése a jótól a fantasztikusig terjedt. A csomagolás szerint B, C és E vitamint is tartalmaz, pedig ezt nem várjuk el egy egyszerű zacskós levestől. Több tesztelő is 10 pontosra értékelte, végül 8,8-as átlagával toronymagasan hódította el az első helyet, pedig csak 30 százaléknyi paradicsomport tartalmaz. 2 dl forró vízzel készíthető el.

Kosarasunk édesanyja kb. 30 év alatt még sosem főzött két egyforma paradicsomlevest, mégis mindig finom – nagy bátorságra vall tehát az igazi aromát 2 deci víz és némi por segítségével megpróbálni előcsalni, és mint bebizonyosodott: néha az elfogyasztáshoz is kell a megfelelő lelkierő. Minket mindenesetre meggyőztek a gyártók: érdemes az egyadagos levesekkel is kísérletezni, még ha természetesen nyomába sem érhetnek az otthoni kosztnak.

Gáspár András

E-jeles elemek: félelmet kelt e rengeteg
Szex, pénz, zsarolás, terror - csokiba mártva
Puffancsot és csalamádét a magyarnak! Nagy Hamburger-teszt
Erkölcstelen rendszámok: van, amit még pénzért sem kaphat meg

Tovább a Kosaras naplójához >>

Privátbankár

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG