1p
Beköszöntött a tél: a síelni és snowboardozni vágyók végre elővehetik hónapok óta a szekrények mélyén porosodó felszerelésüket. A külföldre vágyókat óriási választék várja, számos utazási iroda foglakozik ugyanis kifejezetten téli utak szervezésével, illetve több sportegyesület is indít tanfolyamokat, és azzal egybekötött üdüléseket
Beköszöntött a tél: a síelni és snowboardozni vágyók végre elővehetik hónapok óta a szekrények mélyén porosodó felszerelésüket. A külföldre vágyókat óriási választék várja, számos utazási iroda foglakozik ugyanis kifejezetten téli utak szervezésével, illetve több sportegyesület is indít tanfolyamokat, és azzal egybekötött üdüléseket

Ajánlatkérés céljából sí- és snowboard utakkal foglalkozó utazásszervezőket és irodákat kerestünk fel. Az irodáktól ausztriai, franciaországi,  olaszországi és szlovákiai utakra kértünk négyfős család számára ajánlatot.

Annak is utána jártunk, hol tud az iroda saját oktatót biztosítani. Annak sem szabad ugyanis csüggednie, aki még soha nem síelt, mert számos képviseletnek van a teljes idényre kihelyezett oktatója, és így még a nyelvi problémákat is elkerülhetjük. Több helyen már a katalógus is tartalmazza az oktatók elérhetőségét, hogy előre felvehessük velük a kapcsolatot. Természetesen, ha nincs feltüntetve ez a szolgáltatás, akkor is érdemes rákérdezni, mert nagyobb létszámú érdeklődés esetén lehet, hogy meg tudják oldani annak szervezését.

Általánosságban elmondható, hogy mikor tanácstalan érdeklődőként kerestük fel az utaztató cégeket, azok nem igen voltak segítőkészek, és sokszor mindenféle segítség nélkül csak a kezünkbe nyomták a prospektust.

A katalógusok végén lévő kisbetűs részek pedig mindig nagy figyelmet igényelnek, mert a legtöbb helyen felhívják a figyelmünket arra, hogy a helyszínen bekövetkezhetnek bizonyos változások. Akár az is előfordulhat, hogy az oktatást csak egy másik sítelepen tudják megvalósítani, mert ez már az adott helyi társaság hatáskörébe tartozik, a hazai céget pedig - legalábbis a megfogalmazás szerint - ebben az esetben nem terheli semmilyen felelősség.

Ausztria

Stájerország leghóbiztosabb területe Lachtalban található - olvasható a Mare Monti katalógusában. Ebben a sícentrumban egy ülő-, hat húzó- és egy bébilift, illetve 2 km-es fekete, 18 km-es piros, továbbá 9 km-es kék sípálya van, sőt kiépítettek sífutópályákat és szánkópályákat is. A négy napos felnőtt síbérletek ára december 23. és március 4. között 105,5 euró, ugyanezekkel a feltételekkel a junior bérletek pedig 95 euróba kerülnek.

A - különösen külföldre - síelni indulóknak az ellátással, szállással, felszereléssel, illetve pályabérlettel kapcsolatos kiadásokon kívül mindenképpen érdemes a megfelelő utazási biztosítás költségeivel is számolniuk.
Náluk a junior kedvezmény az 1989-1991 között születettekre érvényes. A gyermekkedvezmény, pedig a 1992-2001 között születettekre kérhető, ebben az esetben a bérlet ára 55 euró. 
Pályaszállást tud biztosítani ehhez a sícentrumhoz például a Monarchia Park, ahol egy négyfős apartman fejenként, ellátás nélkül 32900 forint egy hosszú hétvégére, a nyolc napos turnus, pedig 69400 forintba kerül (lehetőség van félpanziós ellátás igénybevételére is).

A helyszínen ehhez még hozzá jön az üdülőhelyi díj, mely 1 euró/fő/nap, a végtakarítás, mely apartmanonként 30 és 55 euró között mozog, és számolni kell a kaucióval is, mely egy négyfős apartman esetében 10 eurót tesz ki.

Franciaország

Az Unitravel ebben az évben indított el azt a szolgáltatását, hogy síútjaihoz nem csak buszokat, hanem repülős charter járatokat is indít. A repülőút költsége személyenként kb. 55 700 Ft, kétszeri átszállással, a buszköltség, pedig 21 900 forintba kerül.

A francia síhelyeken az iroda hivatalos partnereitől is bérelhetünk felszerelést. A Sybelles nevet viselő sítelepen, az összefüggő sírendszer hossza 310 km, 71 sílift, 37 piros, 5 fekete, 42 kék és 22 zöld pálya várja a téli sport szerelmeseit. A hat napos bérletek január első harmadában 29 900 Ft-ba kerülnek.

Képzeletbeli, 2 felnőttből és 2 gyerekből álló családunk forintra átszámítva Olaszországban 406, Ausztriában 448 ezer forintból úszná meg az egy hetes programot. Az árban a szállással kapcsolatos kiadások, a síbérlet és a betegség-balesetbiztosítás van benne, az utazási költségek és az ellátás díját még hozzá kell kalkulálni. Ezen tételek nélkül lényegesen olcsóbbra jött ki Franciaország, a maga 270 ezer forintjával, igaz, a nagy távolság miatt esetleg szükséges repülőút ezt önmagában nagyjából 220 ezer forinttal dobná meg.

Szintén 270 ezres büdzsét kaptunk a szlovákiai üdüléssel kapcsolatban. Északi szomszédunk javára szól a közelség, a buszos megközelítés pl. már 40 ezer forintból kijön, igaz viszont, hogy a kalkulált ár csak 5 éjszakára vonatkozik. Minden számításhoz hozzáadódik továbbá az útlemondási biztosítás összege is, amely kb. 5 százalékot tesz ki.

Közvetlen e pálya rendszer mellett található az Unitravel katalógusában található Res. Les Sybelles apartman, ahol egy négyfős családnak a szállás január 19-től hét éjszakára 17 900 Ft-ba kerül személyenként, a kaució 250 euró, az üdülőhelyi díj pedig kb. 3,50 euró hetente, illetve az ágynemű további 1200 forintot kóstál.

Olaszország

Az Intersinél több helyen is vannak kihelyezett sí és snowboard oktatók, például az olasz Folgardia – Marillevan, Val di Soleban. Az oktatók január második felétől állnak a vendégek rendelkezésére. A telepen 6 kabinos, 15 ülő- és 5 húzólift, 4 fekete, 9 piros és 19 kék pálya található. Ezen kívül kialakítottak sífutópályákat, korcsolyapályákat, jég-gokart pályát, valamint esti síelésre is van lehetőség.

A kínálatban egyébként többféle síbérlet is szerepel, január első harmadában például a hat napos felnőtt bérletek ára 134 és 176 euró között mozog, a gyermekeké pedig 106 és 142 euró között alakul, attól függően, hogy melyik pályákat használhatjuk.

Abszolút pályaszállást biztosít a Residenzia Nevesole 3 csillagos apartman, melynél a reggeli benne van az árban, illetve vacsora is rendelhető. Egy 4 fős apartman 8 napra, a január 12-től induló turnusokra egy főnek 57 600 Ft-ba kerül. A részvételi díj tartalmazza az ágyneműhuzatot és a végtakarítás díját is, helyszínen fizetendő költségek pedig nincsenek.

Szlovákia

A Chopok északi részén található Jasná nevet viselő síterületen a sípályák hossza összesen 22 km, 4 km-es a fekete, 10 km-es a piros és 8 km-es a kék pálya hossza - olvastuk a sielok.hu honlapon. Csúcsidőben 16 hagyományos, illetve egy hatüléses, három négyüléses, egy kétüléses és egy kabinos felvonó működik. Nemrégiben adtak át egy snowboard parkot és egy sífutópályát, valamint wellness szolgáltatások is igénybe vehetők.

A síbérletek ára az ide tél főszezonjában egy napra 790 SK, vagy hat napra 4200 SK. A Hotel Repiská ugyan nem közvetlen a pályák mellett fekszik, de az említett síparkhoz ingyenes buszjárat viszi az utasokat. Ha busszal szeretnénk ide eljutni, akkor az fejenként 9 900 Ft-ba kerül. A szobák kétágyasak, de akár plusz két főre is pótágyazhatók.

Január 6-ától bármely vasárnaptól 5 éjszakára reggelivel 37 900 Ft/fő/turnus, melyhez a pótágy 24 900 forintos felára még hozzájön, a vacsora 1 800 forintba kerül. A kiadások még kiegészülnek egyéni utazás estén a parkolási díjjal, mely 50 SK/autó/éj, és kalkulálunk kell még az üdülőhelyi illetékkel is.

Új utasbiztosítási termékcsalád az Allianztól
Karácsony, akciós hitelből: Ön bevállalná?
Síelne? Nagyon nem mindegy, hova megy
Beindult a síszezon: 80 centis hó Magyarországon
Vakmerő síelők: lenullázhatja számlánkat az utazás

Gera Patrícia

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG