Az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése ügyében a terméktanácsok a kormány döntését, és annak nyilvánosságra hozatalát sürgetik.
Három tényező - a termékkör, a mérték és a hatálybalépés - ismerete a piaci szereplők számára üzenetértékű és kulcsfontosságú lehet a kérdésben - áll a Baromfi Terméktanács, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös közleményében. Szerintük ugyanis már a bejelentés ténye is elindítja az érintett termékpályákon a várt kedvező folyamatokat.
A kormány napirendre fogja tűzni egyes termékek áfájának csökkentését
A terméktanácsok üdvözölték azt a hírt, amely szerint a kormány a közeljövőben ismét napirendre tűzi az alapvető élelmiszerek áfamértékének csökkentéséről szóló előterjesztést. Erről korábban Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára beszélt.
A három terméktanács tavaly augusztusban konkrét mértékre és termékkörre vonatkozó javaslatot juttatott el a kormányzat illetékeseihez - emlékeztetnek. Ebben javasolták, hogy a tej, a trappista sajt, a vágott baromfi, illetve baromfi húsrészek, a tojás, valamint a sertés tőkehúsok áfakulcsa 5 százalékra csökkenjen.
Az érintett két minisztérium - a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Nemzetgazdasági Minisztérium - szakembereivel folytatott többfordulós egyeztetésen az álláspontok tisztázódtak, illetve közeledtek. A terméktanácsok szerint mostanra egységes lett az az álláspont, hogy a túl magas adó a feketegazdaságot erősíti, miközben a szabályosan működő társaságok versenyhátrányba kerülnek.